Tufanbeyli Termik Santrali inşaatındaki işçilerin çıkartılması protesto edildi

Tufanbeyli Termik Santrali inşaatındaki işçilerin çıkartılması protesto edildi

Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde yapımı devam eden Enerjisa Termik Santrali’nde Türk işçilerin çıkartılıp, yerine yabancıların alındığı iddia edildi. CHP Adana İl Gençlik Kolları, Tufanbeyli’deki santral inşaatında çalışan işçilerin...

Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde yapımı devam eden Enerjisa Termik Santrali’nde Türk işçilerin çıkartılıp, yerine yabancıların alındığı iddia edildi. CHP Adana İl Gençlik Kolları, Tufanbeyli’deki santral inşaatında çalışan işçilerin atılmasına tepki gösterdi.

İnönü Parkı’nda düzenlenen ve CHP Adana İl Başkanı Burhanettin Bulut’un da destek verdiği eylemde basın açıklaması yapan CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Arıkanoğlu, Enerjisa Termik Santrali’nde tam bir işçi kıyımı yaşandığını ileri sürdü. 800’ün üzerinde işçinin sözleşme süreleri dolmadan ve iş henüz bitmeden hukuksuzca kapının önüne konulduğunu savunan Arıkanoğlu, “Sözleşmeli taşeron olarak değişik çalışma sürelerince görev yapan yüzlerce işçi güvencesizliğin ve fişleme korkusuyla sendikasızlığın bedelini en ağır şekilde ödemektedir.” dedi.

Tufanbeyli Termik Santrali’nin çevre kirliliğine maruz kalacak bölge halkı yenine yurt dışından Tayland, Filipinler ve Güney Kore’den işçi getirdiğini öne süren Mustafa Arıkanoğlu, tesisteki istihdam imkanlarından öncelikle yöre insanının faydalanması gerektiğini kaydetti. Arıkanoğlu, şunları söyledi: “Bizim için alınteri, din, dil, ırk ayrımı yapmadan kutsal bir değerdir. Bununla birlikte işsizlik şampiyonu Adana’daki fırsatlardan yurttaşlarımızın yararlanması doğal beklentimizdir. Adana kaynakları üzerinden zenginleşen bir takım sermaye temsilcileri işçilere, ‘fişlenirsiniz, sesinizi çıkırtmayın, örgütlenmeyin, eylem yapmayın’ diye dayatıyor. Onlara sesleniyoruz; işçi sınıfını sindiremezsiniz. Yılmayacağız, susmayacağız, bu davanın peşini bırakmayacağız. Mağdur edilen yoksul Tufanbeyli halkı yalnız değildir. İşçilerimizin derhal işe geri alınmalarını ve çalışma yasalarına uyulmasını talep ediyoruz.”

Protestoya katılan işçilerden Yusuf Esendir ise bölge halkının sistemli bir şekilde santral inşaatından çıkartılıp, yabancıların yerleştirildiğini anlattı. 3 yıldır orada çalıştığını ve daha iki yıllık işçi olduğunu açıklayan Esendir, “Teknik eleman istiyorlarsa, ben teknik elemanım. Beni dahi işten çıkardılar. 800 kişi aynı şekilde atıldı. Yabancılar bin 200 dolar, Türk işçiler bin 200 liraya çalışıyor. Elimize toplam 2 bin lira geçmiyor. Bizlerin yerine Tayland, Filipin ve Korelileri getiriyorlar. Rahatsız olduğumuz konu da budur. İşçi çıkarmanın prosedürleri bellidir. Köleler gibi çalıştırdıkları işçiyi işten çıkartıp yerine hiçbir iş yapmasını bilmeyen insanların konulmasından rahatsızlık duyuyoruz.” diye konuştu. Sloganlar atan grup, daha sonra dağıldı.

"İSTİHDAM PLANLAMASINI YAPMAK ANA YÜKLENİCİ FİRMA SORUMLULUĞUNDADIR"

Enerjisa Kurumsal İletişim Müdürlüğü ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Tamamlandığında Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan en büyük yerli linyit santralı projesi olan Tufanbeyli santralımızın inşa aşamasını anahtar teslimi sözleşme ile ana yüklenici bir firma ile yürütmekteyiz. Enerjisa olarak bu süreçteki önceliğimiz ülkemizin enerji arz güvenliğine çok önemli katkı sağlayacağına inandığımız santralımızı güvenli şekilde ve en kısa sürede hayata geçirmektir. Santral inşasının tamamlanması sürecinde yüklenici ve alt yüklenici çalışanların seçimi ve ihtiyaç duyulan uzmanlık alanına göre istihdam planlamasını yapmak tamamen ana yüklenici firma sorumluluğundadır.”

CİHAN