Tunceli Valiliği yasakladı !

Tunceli Valiliği yasakladı !

Tunceli kent merkezinde dükkanların toplu kapatılmasıyla ilgili valilik yeni bir karar aldı.

Tunceli kent merkezinde bugün eczane ve fırınlar dışında esnaf kepenklerini açmadı, taksiciler ise kontak kapattı. Tunceli Valiliği akşam saatlerinde yaptığı açıklamada işyerlerinin toplu olarak kapatılmasının yasaklandığını bildirdi

Tunceli'de, son günlerde meydana gelen çatışmaları protesto etmek ve çatışma ve operasyonların durması için kim tarafından yapıldığı belli olmayan çağrılar üzerine, bugünesnaf Kepenk açmadı. Sadece fırın ve eczanelerin açık olduğu kent merkezinde taksicilerin de kontak kapatarak duraklarda görev yapmadıkları gözlendi. İşyeri ve lokanta ile cafelerin kepenk açmaması nedeniyle, vatandaşlar sokaklarda gezerek zaman geçirirken, Cumhuriyet Başsavcılığı, kepenk kapatma olayını kimlerin organize ettiği ve bu girişimde kimlerin bulunduğunun tespit edilmesi için soruşturma başlattığı öğrenildi.

Tunceli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, vatandaşların huzur ve güven ortamı içinde yaşamalarının devletin asli görev ve sorumluluklarından olduğu, bu çerçevede, kamu düzeninin unsurları arasında yer alan güvenlik, esenlik ve genel sağlık ihtiyacının güvence altına alınmasının önem arz ettiği belirtildi. Vatandaşların ihtiyaçlarını temine yönelik piyasa koşullarında sunulan mal ve hizmetlere erişiminin güvence altına alınmasının da devletin yasal sorumlulukları arasında olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Kamu hizmetleri ile piyasa koşullarında mal ve hizmet sunumu kamu düzeninden etkilenmekte; bu hizmet ve sunumlarda olası aksamalar da kamu düzenini bozabilmektedir. Güvenlik, esenlik ve genel sağlık ihtiyacının güvence altına alınması için Devletimizin çabaları yanında vatandaşlarımızın da hukuk kurallarına uygun bir şekilde davranmaları en büyük gücümüzdür. Vatandaşlarımızın günlük hayatlarının aksama ve sıkıntı olmaksızın idamesine ilişkin her türlü tedbiri alma yetki, görev ve sorumluluğu ise şüphesiz kamu idarelerine aittir. İlimiz sınırları içinde yürütülen güvenlik operasyonları ve benzeri hususlar bahane edilerek zaman zaman işyerlerinin çeşitli provokatif ve yasadışı saik ve yönlendirmelerle toplu olarak kapatıldıkları gözlemlenmiş ve tespit edilmiştir. İşyerlerinin toplu biçimde kapatılmasının halkın günlük yaşamını sürdürmesini zorlaştırarak huzur ve sükûnunu bozduğu, kişilerin güvenlik, dirlik ve esenlik içinde günlük ihtiyaçlarını sağlamak suretiyle sağlıklı yaşamasını önemli ölçüde zafiyete uğrattığı tespit edilmiştir."

Valilik açıklamasında, Anayasanın 167'inci maddesi, 5442 sayılı il idaresi kanununun 11'inci maddesi ve Kabahatler Kanununun maddelerine de atıfta bulunarak devamla şöyle denildi:

"Bu itibarla, kamu düzeninin korunması için yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32'nci maddesi hükmü gereğince ilimiz sınırları içinde bulunan işyerlerinin toplu olarak kapatılmasının yasaklanması, aksine davranılması halinde mevzuat çerçevesinde adli ve idari işlemler yapılması, bu kararın ilanen tüm vatandaşlar ile kamu kurum ve kuruluşlarına tebliğ edilmesi Valilik Makamının 21.10.2016 tarih ve 2016/983 sayılı Olur'ları ile uygun görülmüştür. Bu karar yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir."

Etiketler Tunceli valilik dükkan