Tunustaki cumhurbaşkanlığı seçimi

Tunustaki cumhurbaşkanlığı seçimi

Cumhurbaşkanı seçilen Sibsi, ülkenin güneyindeki gerginliğe ilişkin sağduyu çağrısında bulundu

TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaşkanlığına seçilen El-Baci Kaid es-Sibsi, bazı bölgelerde seçim sonuçları nedeniyle meydana gelen gerginlikle ilgili sağduyu çağrısında bulundu.

Sibsi, Tunus resmi televizyonunda yayınlanan açıklamasında, ülkenin güneyindeki bazı bölgelerde seçim sonuçlarına yönelik protesto ve Nida Tunus Partisinin bazı merkezlerini hedef alan saldırılara değinerek, "Güneydeki tüm halkımıza sesleniyorum: Gereksiz tahriklerden kaçının" dedi.

Tahriklerden "kötü ellerin" sorumlu olduğunu ifade eden Sibsi, şunları söyledi:

"Tunus'ta ikinci cumhuriyetin ilk cumhurbaşkanı ilan edilmekten büyük gurur duyuyorum. Bütün Tunusluların cumhurbaşkanı olacağım. Selefime teşekkür ediyorum. Tavsiyelerine ve kendisiyle medeni işbirliğine ihtiyacım var." 

Mevcut cumhurbaşkanı Muhammed Munsıf el-Merzuki de internetteki resmi sayfasından "Şiddetten vazgeçmeye ve sosyal barışa davet" başlığı ile yayınladığı mesajında, "Seçim sonuçları ile alakalı olarak barışçıl olmayan bazı eylemleri endişeyle takip ediyorum. Buradan herkesi özellikle bu hassas dönemde tahrikin her türlüsünden vazgeçmeye davet ediyorum" ifadesini kullanmıştı.

Tunus'ta önceki yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından Kabis vilayetinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibinin Nida Tunus Partisi lideri El-Baci Kaid es-Sibsi olduğuna ilişkin haberleri protesto eden gruba polis göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.  

Tatavin ve El-Medenin kentlerinde seçim sonuçlarına itiraz eden bazı grupların da buralardaki Nida Tunus Partisi merkezlerini ateşe verdiği bildirilmişti.

Tunus'taki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu, Nida Tunus Partisinin lideri Sibsi'nin zaferiyle sonuçlanmıştı.