Tüp Bebek Tedavisinin Gerekli Olduğu Durumlar

Tüp Bebek Tedavisinin Gerekli Olduğu Durumlar
Güncelleme:

Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu, tüp bebek tedavisi ve gerekli olduğu durumlar hakkında bilgi verdi.

1.   Toplum arasında yumurtalık kanalları olarak da tabir edilen kadın fallop tüplerinin tıkalı, şiddetli derecede hasar görmüş ya da cerrahi müdahalelerle alınmış olması halinde tüp bebek tedavisi ne geçilebilir. Doğal yollarla bir hamileliğin gerçekleşebilmesi için kadının yumurtalık kanallarının açık olmasının yanında işlevlerini de yerine getirmesi gerekir.

2.    Kadın üreme organları etrafında, yumurtalıklarda meydana gelen yumurtaların fallop tüpleri tarafından yakalanmasını engelleyecek yapışıklıkların mevcut olması halinde tüp bebek tedavisine başlanabilir. Bu karın içi yapışıklıklar ya bu alanlarda daha önce uygulanmış olan operasyonlara (misal olarak: yumurtalık kisti operasyonları, miyomlar için yapılan operasyonlar, dış gebelik için yapılan müdahaleler gibi)  ya da kadın iç üreme sisteminin iltihabi durumları kaynaklı meydana gelebilir. Bu durumda tedavisinin ilk adımı olarak laparoskopik uygulanır. Bu yöntem, kapalı cerrahidir. Bu sayede yapışıklıklar düzeltilir. Tüp-yumurtalık ilişkisinin yeniden düzgün bir şekilde olması için uğraşılır. Şayet bu konuda başarılı olunamaz  ya da başarılı olunmasına  karşın cerrahi ardından belli bir süre içerisinde kendi  kendine gebelik gerçekleşmez ise tüp bebek tedavisine başlanmalıdır.

3.    Yumurtlama sorunları mevcut olan kadınlarda, yumurtlamaya yardım eden, destekleyen ilaç tedavisi ile yumurtlamanın sağlanmasına rağmen hala gebelik elde edilemiyor ise tüp bebek tedavisine başlanabilmektedir. Bu hastaların büyük bir kısmı polikistik over sendromundan mustarip olmaktadır.

4.    Kadında endometriozis sorunu mevcut ise tüp bebek tedavinse başlamak gerekebilmektedir. Endometriozis sorunu, çikolata kisti olarak da adlandırılabilir.  Normal koşullarda rahim içinde yer alması gereken ve her adet döneminde vücut dışına çıkarılan endometrium yapısının rahim haricinde, tüplerin etrafında, yumurtalıklarda ve bağırsak üzerinde gelişmesidir. Endometriozis sorunu, kadının hamile kalması adına engel teşkil edebilen bir sorundur. Cerrahi bir müdahale ile bu sorunun giderilmesi gerekebilir. Cerrahi müdahale ardından çiftin bir süre kendiliğinden gebe kalması beklenir. Ardından ise tüp bebek tedavisine geçilir.

5.    Erkek adaydaki sperm sayısı, sperm hareketi ve sperm şeklinde herhangi bir şekilde bozukluk ve yetersizlik söz konusu ise tüp bebek tedavisi ne başvurmak gerekmektedir. Günümüzde tüp bebek  tedavisi ve mikroenjeksiyon yöntemi erkek kaynaklı kısırlık sorunlarında en yüksek başarı ve gebelik oranlarının elde edildiği yöntemdir. Erkek kaynaklı kısırlık problemi  olan anne ve baba adayının tüp bebek tedavisine erken başlamaları başarı oranlarının artmasını sağlayan bir faktördür.

6.    Erkek adayda sperm testlerinde hiç sperm hücresi tespit edilemez ise, tüp bebek tedavisine başvurulur. Sperm tespit edilemediği durumlarda, sperm hücreleri cerrahi müdahaleler ile epididim ya da testisden elde edilebilir. Bu sebeple de  tek tedavi yöntemi olarak tüp bebek / mikroenjeksiyon tedavisine başvurmak gerekebilmektedir.

7.    Açıklanamayan kısırlık sorunlarda tüp bebek en etkili çözümdür. Tüp bebek, doğal yollarla bebek sahibi olmak için adımlar atmış ancak bunu başaramamış ve muayene ve araştırmalarda herhangi bir problem tespit edilememiş anne ve baba adaylarının açıklanamayan kısırlık durumunda da uygun bir opsiyon  olarak karşımıza çıkar. Bu soruna sahip olan çiftlerin her zaman için kendiliğinden gebe kalma şansları mevcuttur. Ancak zaman ilerledikçe ve doğru orantılı olarak kadının da yaşı ilerledikçe, bu şans ciddi bir şekilde azalmaya başlar. Bu sorunu olan anne ve baba adaylarında tüp bebek tedavisi başarılı neticeler vermektedir ve anne ve baba adayı üzerindeki stres ve gerginliği giderebilmektedir.

8.    İmmünolojik kısır mevcut ise tüp bebek / mikroenjeksiyon tedavisi ile neticesinde başarılı sonuçlar elde edilebilir. Menide sperm bulunamıyor ya da kadın üreme sistemi içerisinde sperm hücrelerine karşı antikorlar üretiyor ve diğer tedaviler ile gebelik sağlanamıyor ise tedavi olarak tüp bebek tedavisine başlanmalıdır.

9.    Kadının yaşı ilerlemiş ise tüp bebek tedavisine başlanabilir. Doğurganlık yetisi yaşın ilerlemesi ile ters orantılıdır. Bu yetinin azalması özellikle kadının 35 yaşından sonra oldukça hızlanır. Bundan  dolayı da özellikle 35 yaş ve üzerinde olan anne olmak isteyen kadınlar zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlamalıdır. Bu sayede başarılı sonuçlar elde edilebilir. Yaşın ilerlemesi sebebiyle yaşanan kısırlık, diğer kısırlık problemlerine benzememektedir. Zaman kaybının telafi edilmesi oldukça zordur. 

10.    Preimplantasyon genetik tanı yapılmasına ihtiyaç duyulan zamanlarda tüp bebek tedavisine başlanabilmektedir.

Tüm  Bunların Nihayetinde;

Tüp bebek tedavisi ile günümüzde birçok sorun çözülebilmektedir. Tüp bebek tedavisindeki başarı oranlarının bu denli artması kısırlık sorunları için tüp bebek tedavisini en etkin ve en güvenilir yöntem yapmıştır. 

Tüp Bebek Hangi Durumlarda Uygulanır?

Her kısırlık probleminde tüp bebek tedavisine başvurulmaz. Tüp bebek tedavisine başlamak için çeşitli kriterler aranmaktadır. Bu kriterler:
İki tüpün birden tıkalı olması,
Cerrahi operasyonla tüplerin alınması,
Açıklanamayan kısırlık durumlarında,
Erkek adayın sperm sayı ve fonksiyonlarının bozuk olması durumunda. Örneğin: Azoospermi, oligospermi,
Denenen diğer tedavi yöntemleriyle gebe kalamayan endometriozis sorunu olan kişilerde,
Diğer yöntemlerle gebe kalamayan yumurtlama problemi olan kişiler (Polikistik over sendromu)
Servikal faktör
İmmünolojik kısırlık

Kaynak