Tüprag, Caterpıllar’den 5 Yıldız Aldı

Tüprag, Caterpıllar’den 5 Yıldız Aldı

Caterpillar’ın temsilcileri için uyguladığı kirlilik kontrolü programı Borusan Makina ve Güç Sistemleri müşterisi Tüprag’a uygulandı.

- Caterpillar’ın temsilcileri için uyguladığı kirlilik kontrolü programı Borusan Makina ve Güç Sistemleri müşterisi Tüprag’a uygulandı.

Dünya devinin Avrupa, Afrika ve Ortadoğu bölgesinde, talep üzerine ilk kez bir müşteriye uygulanan bu denetim programını başarıyla tamamlayan Tüprag Metal Madencilik A.Ş. Kışladağ Altın Madeni Caterpillar’ın 5 yıldızlı sertifikasının sahibi oldu.

26 Ocak 2015, Uşak Avrupa’nın en büyük altın madeni olma özelliğini taşıyan ve her yıl rekorlarına yenilerini ekleyerek, geçtiğimiz günlerde 2.000.000 ons altın dökerek dünyada sayılı altın madenlerinden birisi olan Tüprag Metal Madencilik A.Ş. Kışladağ Altın Madeni bu defa dünyada bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşıyor. İş makinelerinde dünya lideri Caterpillar’da bir ilk gerçekleşti. Caterpillar Türkiye temsilcisi Borusan Makina ve Güç Sistemleri’nin İzmir Bölge Müdürlüğü müşterisi olan madencilik şirketi Tüprag Metal Madencilik, Caterpillar’ın normalde sadece temsilcilerine uyguladığı Kirlilik Kontrolü Denetim Programı’nın kendisine uygulanmasını talep etti. Caterpillar’ın Avrupa, Afrika ve Ortadoğu bölgesinde ilk kez görülen bu talep kabul edildi. Yapılan denetimler sonucunda Eldorado Gold’un amiral gemisi olan Tüprag Metal Madencilik Kışladağ Altın Madeni, Caterpillar’ın bu alandaki en yüksek derecesi olan 5 yıldızlı sertifikasını alırken, bölgede bunu başaran ilk müşteri oldu.

TÜPRAG’TAN ZOR ŞARTLAR ALTINDA ÇOK BAŞARILI PERFORMANS!

Tüprag’ın, Kirlilik Kontrolü Denetim Programı’nın uygulanması talebinin Borusan Makina servis ekibine iletilmesi ardından ekip 2 Haziran 2014 tarihinde Tüprag Kışladağ Altın Madeni Şantiyesini ziyaret ederek ilk durum tespitini yaptı. Daha sonra yapılan genel durum tespiti Caterpillar’a iletildi. Bu talep olumlu karşılanarak temsilci programına paralel bir kontrol gerçekleştirileceği bildirildi. Bunun üzerine Tüprag ekibi ile eğitim programı kararlaştırıldı ve 15-16 Temmuz tarihlerinde Borusan Makina ekibi tarafından Tüprag Kışladağ Altın Madeni Mobil Ekipman Bakım Bölümü personeline CAT Kirlilik Kontrolü Eğitim verildi.

29 Eylül, 11 Kasım ve 29 Aralık 2014 tarihlerinde Borusan Makina tarafından ön kontroller gerçekleştirilerek gelişmeler Tüprag ekibine aktarıldı. Tüprag Kışladağ Altın Madeni Mobil Ekipman Bakım ekibi Eylül Ayında faaliyete geçen SOS Laboratuarı ile birlikte çalışmalarına hız kattı ve son derece zor arazi şartları altında aksiyonları başarıyla gerçekleştirdi.

Denetim sürecinde Tüprag tarafından Atölye, Ataşman Alanı, Hurdalık Alanı, Ambar ve Dış Sahanın tamamında gerekli tertip düzen mekanizması kuruldu. Makine yıkama alanı, hortumhane, takımhane ve ana yağ deposu gibi kirlilik kontrolünü yakından ilgilendiren birimler CAT prosedürlerine uygun işleyecek hale getirildi. Bakım aracı Caterpillar standartlarına göre revize edildi. Kirlilik parametrelerinin takibi için gerekli dokümantasyon sistemi yürürlüğe girdi. 2 Haziran 2014 - 15 Ocak 2015 tarihleri arasında toplam 227 gün süren operasyon, Caterpillar denetim ekibinin Tüprag’ın bu alandaki performansını 5 yıldız ile ödüllendirmesi ile son buldu.

Tüprag yetkilisi Hakan Ünal; “Bu çok prestijli sertifikasyon, Kışladağ Altın Madeni işletmesinde bulunan Mobil Ekipman Bakım Bölümü tarafından kirlilik kontrolünün tüm aşamalarında mutlak standartlara çok sıkı bir şekilde riayet edildiğini ve çevreyi maksimum düzeyde korumayı önemsediğimizi belgelemektedir. Özellikle mobil ekipmanlarda yaşanan çamur ve toz kaynaklı kirlenmeler ana arıza kaynakları olarak çalışan güvenliğini ve maliyetleri olumsuz olarak etkileyen en önemli faktörlerdendir. Kışladağ Altın Madeni Mobil Ekipman Bakım Bölümü, gerek iş ve işçi sağlığını, gerekse çevreyi maksimum düzeyde koruma amacıyla 1 yıl süren çalışmaların ve yüksek standartların neticesinde Caterpillar Makina tarafından bu sertifikaya layık görülmüştür. Kışladağ Altın Madeni işletmesi Mobil Ekipman Bakım Bölümü müdürü Makina Mühendisi Rıdvan Veziroğlu, daha önce dünyada çeşitli işletmelerde de görev yaptığı ancak gerek yüksek standartların gerekse takım çalışmasının ve özverinin başarıyı Kışladağ Altın Madeni işletmesinde getirdiğini ve Dünyada bir ilki başardıklarını bu sebeple de iş güvenliği ve çevreye gösterilen hassasiyet bizim için önemliydi” ifadelerini kullandı.

İŞ MAKİNELERİNİN ÖMRÜNÜ UZATAN DENETİM PROGRAMI!

Hakan Ünal; “Caterpillar, Kirlilik Kontrolü Denetim Programı’nı 1999 senesinden itibaren yürürlüğe koydu ve kademeli olarak geliştirdi. Şirket bu program kapsamında temsilcilerinden, atölye ve dış serviste kirliliğe maruz kalma ihtimali olan CAT ekipmanlarını kirlilikten korumayı amaçlayan bir aksiyon listesini hayata geçirmelerini istiyor. Yapılan iyileştirmeler programın teorik beklentilerini karşıladığı ölçüde temsilciler Caterpillar tarafından 1 ve 5 yıldız arası sertifikasyon ile ödüllendiriliyor. Program, başarıyla uygulandığı takdirde iş makinalarının performansı yüzde 20’ye kadar artıyor. Komponent ömürleri ise iki katına kadar çıkıyor” dedi.