Türk hava sahasını ihlal eden Yunan helikepteri düştü !

Türk hava sahasını ihlal eden Yunan helikepteri düştü !

Türk Hava Sahasını ihlal eden Yunan helikopterinin düştüğü ortaya çıktı..

Yunan Deniz Kuvvetleri’nin, Doğu Ege Denizi’nde icra ettiği ASTRAPI (Yıldırım) Tatbikatı sırasında bir Yunan helikopteri Türk Adasına düştü. “Nikiforos Fokas” adlı Yunan firkateyninden, 11 Şubat 2016’da havalanan AB 212 tipi bir Yunan askeri helikopteri, Ardıççık (Kinaros) Adasının üzerinden uçarken, 00.45 sularında radardan kayboldu ve Ardıççık Adası’na düştü.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre Yunanistan, hemen bir NOTAM (havacılara duyuru) yayımlayarak, bir C-130 uçağı ve bir Süper Puma helikopteri ile arama kurtarma çalışmalarına başladı. Yunanistan’ın NOTAM’ına karşılık olarak İstanbul’dan, aynı gün saat 04.40’da yayımlanan NOTAM ile söz konusu bölgenin Türk Deniz Arama/Kurtarma Bölgesi olduğu ve arama/kurtarma çalışmalarının Türk yetkilileri ile koordine edilerek yapılması gerektiği bildirildi.

İŞGAL ALTINDAKİ ADAMIZIN YANI

Muğla il sınırları içinde bulunan Ardıççık Adası, 12 Ada bölgesinin batısında yer alıyor ve halihazırda Yunan işgali altında olan Koçbaba Adası’na 5 mil uzaklıktaki Türk Adası. Anılan adalar aynı zamanda Türk Deniz Arama/Kurtarma Bölgesi içinde bulunuyor. 1943 Tarihli İngiliz haritasında, Yunan helikopterinin düştüğü Ardıççık (Kinaros) Adası’nın, 12 Ada deniz sınırının dışında ve Türkiye’ye ait olduğu gösteriliyor.

Türk makamları, Yunan Deniz Kuvvetlerinin, Türk karasuyu ihlalini ve Yunan helikopterinin Türk hava sahası ihlalini duyurmadı. Ancak, İstanbul’dan yayımlanan NOTAM, skandalı ortaya çıkardı. Yunanistan’ın, Muğla bölgesinde karasularımızı ve hava sahamızı ihlal etmesine yetkililerin sessiz ve tepkisiz kaldığını belirten Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Emekli Albay Ümit Yalım, Sözcü gazetesine şunları söyledi:

HEM HAVA HEM KARASULARIMIZ

“Yunanistan, bir ayda karasularımızı ve hava sahamızı defalarca ihlal etti. 15 Ocak 2016 Tarihinde Yunan Sahil Güvenlik (SG) botu Türk karasularını 6 mil ihlal ederek Didim/Tuz burnu açıklarında karaya oturdu. Aynı gün, 2 Yunan SG botu ve 1 Yunan balıkçı teknesi de karasularımızı 6 mil ihlal etti. 28 Ocak 2016’da, Yunanistan’a ait Cougar tipi askeri helikopter, Bodrum bölgesinde Türk hava sahasını 1 saat süreyle tam 2 mil ihlal etti. Son ihlal de 11 Şubat 2016’da yaşandı.”

ADALARIMIZDA YUNAN BAYRAĞI

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, akademisyen sıfatıyla yazdığı Stratejik Derinlik kitabında, Kardak Kayalıklarına oturan Türk gemisinin kurtarılması sırasında, Yunan kurtarma gemisinin kullanılmasını sert bir şekilde eleştirmişti. Ümit Yalım, “Halbuki söz konusu gemi, Ömür Kurtarma Şirketi tarafından kiralanmış ve gemiye Türk bayrağı çekilmişti. Şimdi Başbakanlık koltuğunda oturan Davutoğlu, 16 ada ve 1 kayalığın Yunanistan’a alenen verilmesini, Türk topraklarında dalgalanan Yunan bayraklarını, Türk topraklarında elini kolunu sallayarak dolaşan Yunan askerlerini, Türk karasularının ve hava sahasının onlarca kez ihlal edilmesini nasıl izah edecek?” dedi.