Türk Mucitlerden İlginç Buluşlar

Türk Mucitlerden İlginç Buluşlar

Türk mucitler, gündelik hayatta kullanıma yönelik geliştirdikleri birbirinden ilginç ürün ve yeniliği belgelendirmek için TPE'nin kapısını çaldı- Buluşlar arasında pedalla çalışan su vanası ve duş başlığı, sökülüp katlanabilen tabut sistemi, taşınabi

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Türk mucitler, gündelik hayatta kullanıma yönelik geliştirdikleri birbirinden ilginç ürün ve yeniliği belgelendirmek için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvurdu.

Uzmanlık alanlarında yenilik peşinde koşan ya da karşılaştıkları sorunlara çözüm arayan mucitler, geliştirdikleri çözüm önerilerini koruma altına almak amacıyla patent ve faydalı model belgesi başvurusunda bulundu.

Başvurular, "Keşifler, bilimsel teoriler, matematik metotları", "zihni, ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar", "edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar, bilgisayar, yazılımları", "Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller", "İnsan veya hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve tedavi usulleri ile insan, hayvan vücudu ile ilgili teşhis usulleri" kapsamında değerlendirilerek patent ya da faydalı model belgesiyle tescil ediliyor.

Patentlenebilirlik için buluşlarda yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterleri aranıyor. Her patent ya da faydalı model, sadece başvuru yapılan ülkede koruma sağlıyor.

Bu kapsamda son dönemde TPE'ye imalattan sağlığa, ulaşımdan elektrik-elektroniğe, bilişimden enerjiye birçok sektörden patent ve faydalı model başvurusu geldi. Bunlar arasında yer alan bazı ilginç başvurular şöyle:

ATM klavye ve tuş takımı kılıfı: Klavye ve tuş takımlarında anti-bakteriyel plastik malzemeden yapılmış koruyucu kılıf kullanılması sayesinde Otomatik Para Makinelerinden (ATM) kaynaklanan sağlık risklerinin ortadan kaldırılmasını amaçlıyor.

Sökülüp katlanabilen tabut sistemi: Cenazelerin nakil edilmesine yönelik tabut üretimi alanında kullanılan sökülüp katlanabilen tabut sistemine dayanıyor. Sökülüp katlanabilen tabut sisteminde malzemeler kullanım sonunda istiflenerek taşınabiliyor.

Bir soğutma tertibatına sahip musalla taşı veya musalla taşı üstü taşınabilir cenaze soğutucusu: Cenazenin tabutla birlikte içerisine konulup soğutulmasını sağlayan, cenazeyi özellikle yaz aylarında güneşten ve sıcaktan koruyan bir soğutma tertibatına sahip musalla taşı veya musalla taşı üstü taşınabilir cenaze soğutucusunu kapsıyor.

Yüz derisini gerginleştiren saç tokasında yenilik: Yüz derisini (cildi) gerginleştiren saç tokasıyla ilgili olup ayarlanabilir kilit sistemi sayesinde aynı zamanda kullanıcının yüzündeki gerginliğin kontrol edilmesi sağlanıyor.

Multimedya kabin: Genellikle nişan, düğün gibi özel günlerde, günün anısı olmak üzere misafirlerin gelin ve damada temennileri ile hastane, resmi kurum, kurumsal işyerleri ve benzeri yerlerde kişilerin istek, şikayet ya da düşüncelerinin görsel olarak kayıt altına alınmasına olanak veriyor.

Çay demleme tepsisi: Ev, ofis, kafe, otel, restoran, pastane, piknik ve benzeri her yerde çay demleme işlemini gerçekleştirmek için kullanılan elektronik, dijital veya kum saati aracılığıyla zamanı ayarlanabilir mum, köz, elektrik veya gaz ile uyumlu şekilde tasarlanarak çalışabilen yapıda bir tür çay demleme ürünü.

Aksesuarı değiştirilebilir ayakkabı: Burun kısmı sabitleme aparatına sahip ayakkabının üzerine, aparat karşılığına sahip aksesuarın takılıp çıkarılmasından oluşuyor.

Pedalla çalışan su vanası ve duş başlığı: Ayak pedalı ile su vanasından veya duş başlığından akan suyun miktarının sabitlenerek akıtılması veya kapatılması tekniğini içeriyor.

- Tedavi eden kemer

İşlevsel kemer: Ürün, vücudun bölgesel olarak ısıtılması ile tedavisi sağlanabilecek olan rahatsızlıkların giderilmesini amaçlayan işlevsel bir kemere dayanıyor. Kemer, kullanıcının vücudunun bir bölümüne sarılan bir ana gövde, ana gövde yapısında cep, ısıtılarak cep içerisine yerleştirilen ve içerisinde mikro boyutlarda akışkan emdirilmiş polimer kürelere haiz yastıkçıktan oluşuyor.

Üst kasası değiştirilebilen parçalı yüzük yapılanması: Görünen üst kısmındaki parçası arzu edildiğinde farklı tasarıma veya malzemeye sahip başka bir parçayla değiştirilebilen parçalı yüzük yapısı olarak tasarlandı.

Puzzele bal çıtası: Bal çıtasının parçalarının ahşap kontradan SNS lazer kesim tekniği ile parçalar halinde kesilerek, çekiç, çivi, delgi, pense ve mum sabitleme aparatı kullanmadan yapboz tekniği ile birleştirilip bal çıtası yapılmasını içeriyor.

- Rögar kapak takımı

Rögar kapak takımı: Yerin durumuna göre kolay ayarlanabilme imkanı sunan, rögar çerçevesinin içine gizlenen ve bu özellik sayesinde yol yapımlarında asfaltın durumuna göre seviye farkının önüne geçilebilen rögar kapak takımından oluşuyor.

Kameralı kasa: Bankaların veya benzeri işletmelerin sunduğu emanet kasalarının içerisinde bulunan malzemenin emanete veren tarafından bir kullanıcı yetkilendirmesi sayesinde internet üzerinden, istenilen zamanlarda uzaktan görüntülenebilmesine olanak sağlıyor.

Hareketli balkon: Bina ve yapılarda teras, balkon, eşik gibi çıkma alanların kumanda ile ihtiyaç halinde oluşturulması ve tekrar yerine toplanılmasını kapsıyor. Böylelikle bilinen teknikte sabit olarak imal edilen balkon ve verandaların istendiğinde açılabilmesi ve ihtiyaç giderildiğinde kapatılarak yerine gizlenebilmesine, hareketli, katlanabilir hale getirilmesine imkan veriyor.

Ev tipi kanatlı hayvan tüyü yolma makinesi: Ev, çiftlik ve arazi şartlarında çalışabilen portatif motor ve kayış sistemine sahip ev tipi kanatlı hayvan tüyü yolma makinesini içeriyor.

- Güvenli konfeti

Yeni nesil stadyum koltuğu: Özellikle yapısında oluşturulan montaj delikleri vasıtasıyla montajı kolay olan, sahip olduğu değiştirilebilir kolçak ile de her gruptan seyirciye rahat ve ortak kullanım olanağı sağlayan stadyum koltuklarının tasarımına dayanıyor.

Seccade satışı yapabilen otomat: Otomat teşhir raflarında bulunan seccadelerin banka kartı, banknot ve bozuk para gibi ödeme araçları karşılığında teminini içeriyor.

Konfetilerin güvenli kullanımı için geliştirme: Eğlence ve görsel amaçlı kullanılan konfetilerin mevcut ürünlerden daha farklı bir döndürme gövdesi içerecek şekilde üretilmesi ve buna bağlı olarak da konfetilerin daha güvenli şekilde kullanılabilmesine yönelik tasarlandı.

- Baz istasyonlu telefon kulübesi

Çok amaçlı yorgan-nevresim tutucu: Ev ya da giyim tekstil ürünlerinde/kumaşlarda farklı dekor amacıyla veya iki açık yanın bir araya getirilmesi için kullanılan, bahsedilen kumaş parçalarının araya sıkıştırılarak birbirine tutturulmasını sağlayan mıknatıs özelliğine sahip üst ve alt parçadan oluşan kumaş bağlama aparatı olarak geliştirildi.

Mini baz istasyonlu telefon kulübesi: Telefon ve data kullanımının yoğun olduğu alanlarda GSM şebekesine destek veren bir mini baz istasyonu barındıran ve ankesörlü telefon içeren çok amaçlı telefon kulübesi olarak planlandı.

Hayat takip fonksiyonlu ayak giysisi: Bir taban ve bahsedilen tabana yerleştirilmiş bir yer bulma cihazı içeren ayak giysisi olarak tasarlandı. Giyen kişinin nabzını ölçerek iletişim halinde olduğu dış birimlere iletilen en az bir hayati fonksiyon izleme cihazı içeriyor.

Etiketler mucit patent buluş