Türk Mutfak Kültürünün Nabzı Konya’da Atıyor

Türk Mutfak Kültürünün Nabzı Konya’da Atıyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörlüğü, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonunda, Torku’nun ana sponsorluğunda, Büyükşehir ve Meram Belediyelerinin destekleriyle 31 Ekim 2014 tarihinde Hz. Mevlana’nın tarihe m

- Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörlüğü, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonunda, Torku’nun ana sponsorluğunda, Büyükşehir ve Meram Belediyelerinin destekleriyle 31 Ekim 2014 tarihinde Hz. Mevlana’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına bu yıl ilk kez Konya’da gerçekleştirilecek olan “Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödül Törenine” ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Konya Dedeman Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, Anadolu Birlik Holding Ceo’su Hamdi Bağcı ile diğer destekçi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

“MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZÜN ZENGİNLİKLERİNİ SUNMAK ZORUNDAYIZ”

Toplantıda konuşan Konya Valisi Muammer Erol, “Yemek, insanın olmazsa olmaz bir ihtiyacı. Hiç kuşkusuz yemek kültürü, mutfak kültürü demek. Yani bu bir kültürü, bir hayat tarzını, bir ruh ve gönül dünyasının zenginliğini ifade ediyor. Eğer Konya turizminin çeşitlendirilmesini istiyorsak olmazsa olmaz mutfağınızın da sizi ziyarete gelecek turistlere güzelliklerini sunmak zorundasınız. Düzenlenecek bu etkinlikle, bir mutfak kültürü nasıl olur kavramının tam da karşılığı olan Konya’nın güzel lezzetleriyle birlikte, güzel gönüllü insanlarının gayretleriyle ve gelecek misafirlerimizin iyi niyetli çabalarıyla birlikte iyi bir sonuç ortaya çıkarılacağına inanıyorum” dedi.

“MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMAYI HEDEFLİYORUZ”

Organizasyonun Konya’da gerçekleştirecek olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Ateşbaz-ı Veli, Konya açısından son derece önemli çünkü dünyada adına bir türbenin, anıt mezarın bulunduğu tek aşçı başı. Bu kendisine verilen değeri ifade ediyor. Diğer taraftan Ateşbaz-ı Veli sadece bir mutfağı yöneten kişi değil Mevlevilikte verilen eğitimde de son derece önemli rol oynayan yüce bir şahsiyettir. Bu yüzden Ateşbaz-ı Veli’ye sahip çıkmak Konya üzerine bir vazifeydi ve düzenleyeceğimiz bu törenle de bunu fazlasıyla göstereceğimize inanıyoruz. Ayrıca değerlerimize bu yönüyle sahip çıkarken mutfak kültürümüze de sahip çıkmayı hedefliyoruz. Konya’nın ciddi bir mutfak kültürü var ve bunun ön plana çıkartılmasını istiyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen başta Dernek Başkanımız Adnan Şahin olmak üzere Konya Valiliğimize, Büyükşehir ve Meram Belediyeleri ile Torku’ya huzurlarınızda teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“ETKİNLİĞİN KONYA’DA OLMASI ÇOK ANLAMLI”

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ise, “Dernek olarak burada olmak bizler için oldukça mutluluk verici ve ayrıcalıklı bir durum. Buradakilerin tabiriyle Ateşbaz yuvasına dönüyor. Bu etkinliğin burada olması gerçekten çok anlamlı. Buraya gelenler gerçekten çok önemli isimler. Gerek yurt dışındaki gerekse yurt içinden bu alanda söz sahibi kişiler ve kurumlar yarın burada olacak. Bu çerçevede organizasyonun ülkemize ve dünyaya hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Bundan sonra Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’nin Konya’da gerçekleştireceğini belirten Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan da önümüzdeki yıllarda ödüllerin içeriğin daha da zenginleştirileceğini ifade etti. Anadolu Birlik Holding Ceo’su Hamdi Bağcı ise Konya için Ateşbaz’ın büyük bir değer olduğuna dikkat çekerek Mevlevihaneye şevkle ve samimiyetle hizmet etmiş Ateşbaz için böyle bir etkinlikte Torku olarak yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

MEVLEVİ MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN ÖRNEKLERİ SERGİLENECEK

Etkinlikler kapsamında Selçuklu ve Mevlevi mutfak kültürünün günümüze kadar ulaşan örnekleri sergilenecek. Anadolu’da hizmet veren, kendi yöresi-bölgesi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara 7 ayrı kategoride başarı ödülleri ile Anadolu mutfaklarına da başarı ödülleri takdim edilecek.

FEYZİ HALICI ADINA ONUR ÖDÜLÜ VERİLECEK

Organizasyon kapsamında Türk mutfak kültürüne verdiği katkılardan dolayı Feyzi Halıcı adına da onur ödülü verilecek. ‘Emek ve Onur Ödülü’ başlığı altında bu yılki ödülü Londra’daki Sofra Restoranları Sahibi Hüseyin Özer alacak. Hüseyin Özer’e ödülünü Feyzi Halıcı’nın kız kardeşi Nevin Halıcı takdim edecek.

ÜNLÜ ŞEFLER KONYA’DA BULUŞACAK

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ile Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyonu, Torku’nun ana sponsorluğunda, Büyükşehir ve Meram Belediyelerinin de destekleri ile Konya Dedeman Otel’de gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında Türkiye’den Şef Mustafa Otar (Raika-Executive Şefi), Şef Hüseyin Özer (Sofra London İşletmecisi), dünyanın önde gelen aşçılarından MICHELIN yıldızlı restoran işletmecisi Fransız Şef Christian Plumail (L’Univers-Nice İşletmecisi) buluşacak.

ANADOLU MUTFAKLARI

Etkinlik kapsamında Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından belirlenen çeşitli bölgelerdeki Anadolu Mutfaklarına da plaket ve ödül takdim edilecek. Bu mutfaklar Tokat’tan Saklı Bahçe-Orta Karadeniz, Antalya’dan 7 Mehmet-Akdeniz, Konya’dan Konak Konya Mutfağı (Köşk) İç Anadolu, Malatya’dan Kervansaray Malatya Sofrası-Doğu Anadolu, İzmir’den Bülbül Yuvası-Ege, Gaziantep’ten İmam Çağdaş-Güneydoğu Anadolu, Kırklareli’nden Dörtler-Trakya, İstanbul’dan Kebap-Badem Koşu Yolu, Balıkçı-Balıkçı Kahraman Sarıyer, Yenilikçi Türk Mutfağı-Saklı Köşk Moda.

İŞTE ADAYLAR

Araştırma/İnceleme/Kitap Kategorisi’nde Malatya Mutfak ve Yemek Kültürü adlı çalışması ile İbrahim Halil Kılıç, Yemek Kültürü Terimleri ile MSA, İçinde Kiler adlı çalışması ile Cemre Narin-Begüm Atakan yarışacak.

İşletmeler Kategorisi’nde Honça Anatolia Cuisine, Turkish Kitchen ve Kent firmaları yer alıyor. Mutfak Endüstrisi Firma Kategorisinde adaylar arasında İnoksan, Güral Porselen ve Paşabahçe Cam bulunuyor. Resmi ya da Özel Kurum, Kuruluş, Sivil Toplum Kuruluşu Kategorisinde Türk Kahvesi Derneği, Yemek Sanatları Merkezi (YESAM), Gezgin Damaklar yer alıyor. Yazılı ve Görsel Medya Kategorisinde İZ TV Yemeğin Yolculuğu, 24 Kitchen Maksut Aşkar ve TV 8 Arda’nın Mutfağı adaylar arasında bulunuyor. Gıda Üretimi Firma Kategorisinde Keifi Çay, Namlı Gurme, Malatya Pazarı yer alıyor. Mutfak Hizmet Sektörü Kategorisinde ise Doğuş D-Ream, Do&Co THY Yiyecek ve İçecek Hizmetleri, Arçelik Gastro İstanbul Festival bulunuyor.

TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN NABZI KONYA’DA ATIYOR

TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN NABZI KONYA’DA ATIYOR

TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN NABZI KONYA’DA ATIYOR