Türk öğretmenler çok çalışıyor

Türk öğretmenler çok çalışıyor
Güncelleme:

OECD'ye göre, Türkiye'deki öğretmenler daha fazla hizmet veriyor.

OECD'nin araştırmasına göre, Türkiye'deki öğretmenler, diğer Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarına oranla daha fazla çalışıyor.

OECD, öğretmenlerin çalışma saatlerine, öğretmen başına düşen öğrenci sayısına, maaşlarına ilişkin verilerin yer aldığı "2009 Bir Bakışta Eğitim Raporu" başlıklı rapor hazırladı.

Buna göre, OECD üyesi ülkelerden seçilen 11 ülke arasında yıllık toplam en yüksek çalışma saatlerine sahip ülkeler arasında Türkiye ve Macaristan bulunuyor. Zorunlu çalışma saati ortalamasının 1652 olduğu OECD üye ülkeler arasında Türkiye'de bu saat 1832'ye çıkıyor. Çalışma saatleri İskoçya'da 1365, İspanya'da 1425 ve Portekiz'de ise 1432.

Almanya ve Hollanda'da öğretmenlerin, 35 bin ile 70 bin dolar arasında değişen ücretler kazandığına işaret edilen rapora göre, Türkiye'de ilköğretime veya liseye yeni başlamış bir öğretmen yılda toplam 14 bin 63 dolar, en üst derece öğretmen 17 bin 515 dolar alıyor. Bu ücretler OECD ortalamasında 28 bin dolar ile 54 bin dolar arasında değişiyor.

Raporda öğretmenlerin göreve başladıkları tarihten görevde en üst kademeye ulaştıkları tarihe kadar maaşlarında yaşanan artış oranlarına da yer veriliyor. Buna göre, ilköğretimde bir öğretmenin göreve başlayıp meslekte en üst kademeye ulaştığında başlangıçtaki maaşına göre artış Almanya'da yüzde 33, İrlanda'da yüzde 88, Portekiz'de yüzde 157, OECD ortalamasında yüzde 71 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 25'de kalıyor.