Türkiye beyaza büründü !

Türkiye beyaza büründü !

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, havaların soğuyacağını söyledi ve Kayseri, Bolu, Sivas, Aksaray beyaza büründü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hafta sonunrdan itibaren havaların soğuyacağı uyarısında bulundu, beklenen oldu. Türkiye kar yağışının etkisine girdi. Başta -16 derecenin hissedildiği Doğu Anadolu bölgesi olmak üzere Kayseri, Bolu, Sivas, Aksaray beyaza büründü. Bu duruma en çok çocuklar sevindi. Yetkililer sürücülere "Dikkatli olun" çağrısında bulunurken Antalya ve Zonguldak için fırtına uyarısı geldi.

Bolu’da dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı sabah saatlerine kadar aralıklarla devam etti. Bolu kent merkezi karla beyaza büründü. Bolu’nun yüksek kesimlerinde bulunan mahallelerinde ve köylerinde kar kalınlığı 10 santime ulaştı.

Sabah işyerlerine gitmek için yola çıkacak olanlar araçlarının üzerindeki karları temizlerken, çocuklar kar yağışıyla sevince bürünerek oyunlar oynadılar.

5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

ULAŞIM YAVAŞLADI

Bolu Dağı’nın TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu geçişlerinde ise kar yağışı ulaşımı etkiledi. Bolu Dağı’nda yeşil alanlarda kar kalınlığı 10 santime ulaşırken, Karayolları ekipleri alarma geçerek sabaha kadar güzergahlarda kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Karayolları ekipleri yolu ulaşıma açık tutarken, kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşım yavaşladı. Bolu Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şubesi yetkilileri sürücülerin kış şartlarına uygun araçlarla yola çıkmalarını, yakın takip ve aşırı hızdan kaçınmaları uyarısında bulundu.

RÜZGARIN HIZI 39 KİLOMETREYE ULAŞTI

Zonguldak'ta hızı saatte 39 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle dalgalar mendireği aştı, Karadeniz'e akan derelerin taşıdığı çamurlu su, deniz yüzeyini kapladı.Kuvvetli rüzgarla oluşan 3-4 metre büyüklüğündeki dalgalardan dolayı balıkçılar denize açılamadı, zaman zaman etkisini gösteren sağanak da yaşamı olumsuz etkiledi.

DENİZ ÇAMURA BÜRÜNDÜ

Yağış nedeniyle Üzülmez Deresi'nden Zonguldak Limanı'na akan çamurlu su, deniz yüzeyini kaplayarak kirliliğe yol açtı.

İŞLETMECİLER MUTLU

Kayak merkezi Kartalkaya’da ise otel işletmecileri kar yağışının sevincini yaşadılar. Kartalkaya’da yoğun kar yağışı sonucu pistlerde kar kalınlığı 30 santime, doğa harikası Abant’ta ise kar kalınlığı 20 santime ulaştı.

SABAH SAATLERİNDE BAŞLADI

Kayseri’de sabah saatlerinde kar yağışı başladı. Merkez Talas ilçesinde kar kalınlığı 3 santimetreye kadar yükselirken, güne kar yağışıyla uyanan sürücüler de, zaman zaman zor anlar yaşadı. Yağış sonrası buzlanma nedeniyle, araç sürücüleri uyarıldı. Kar yağışı nedeniyle, hava sıcaklığında da, hissedilir derecede düşüş yaşandı.

FIRTINA UYARISI

Antalya Körfezi'nde gece saatlerine kadar kuzey yönlerden fırtına bekleniyor. Antalya Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan açıklamada, bölgede havanın parçalı bulutlu, iç kesimlerde sabah saatlerinde hafif karla karışık yağmur ve kar yağışlı, akşam saatlerinden itibaren de tüm bölgenin az bulutlu ve açık geçeceği bildirildi.

7 DERECE SOĞUYACAK

 Hava sıcaklığının 3-7 derece arasında azalacağı belirtilen açıklamada, rüzgarın kuzey yönlerden orta kuvvette, yer yer kuvvetli eseceği kaydedildi. Antalya Körfezi'nde gece saatlerine kadar kuzey yönlerden fırtına beklendiği ifade edilen açıklamada, dalga yüksekliğinin 2-4 metre arasında, gece saatlerinden itibaren de 1-3 metre civarında olacağı bildirildi.

HAFTA BOYUNCA DA SİS ETKİLİ OLACAK

Meteoroloji Kayseri Bölge Müdürlüğü yetkililerinin tahminlerine göre, gün boyunca kar yağışı aralıklarla devam edecek. Hafta boyunca ise sisin etkili olacağının tahmin edildiğini belirten yetkililer, hava sıcaklığının eksi 7 dereceye kadar düşeceğini de bildirdiler.

KAR, KAZALARA YOL AÇTI

Kayseri-Malatya karayolu Tomarza ilçesi Kamber mahallesi yakınlarında saat 08.45 sıralarında meydana gelen trafik kazasında ise bir otomobil takla attı. Bu otomobilin arkasında aynı yönde seyreden 2 otomobil de takla atan otomobile çarptı. Kazada, otomobillerde bulunan 7 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Bu arada, yine Kamber mahallesi yakınlarında kar yağışı nedeniyle 6 otomobil ve bir TIR’ın yoldan çıktığı öğrenildi.

Öte yandan Kayseri-Ankara karayolu 22’nci kilometrede saat 01.15 sıralarında Yozgat’tan Kayseri’ye gelen otomobil sürücüsü 50 yaşındaki Ahmet Doğruer iddiaya göre, otomobilin direksiyon hakimiyetini kaybetti. Karşı şeride geçen otomobil, Ankara yönüne gitmekte olan 49 yaşındaki Zafer Oran’ın kullandığı kamyona çarptı. Kazada otomobil sürücüsü Ahmet Doğruer yaşamını yitirdi. Doğruer’in cenazesi, hastane morguna kaldırıldı.

ERCİYES’TE PİSTLER KARLA DOLDU

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te de etkili olan kar yağışı sonrasında kayak pistlerinin karla dolduğu, yer yer kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı. Erciyes Kayak Merkezi yetkilileri, kar yağışının özellikle Erciyes’in Tekir Yaylası’ndan başlayarak Sütdonduran, Şeytan Deresi ve Çobanini mevkilerinde etkili olduğunu kaydettiler. 

SİVAS'TA ZİNCİR KONTROLÜ

Sivaslılar güne kar yağışı ile uyandı. Sabah erken saatlerde başlayan kar, ilerleyen saatlerde etkisini kaybetti. Sabaha beyaz bir örtüyle uyanan sürücüler, öncelikle araçlarının üzerinde biriken karları temizledi. Trafik ekipleri çevre yollarda araçların zincirsiz geçişlerine izin vermedi, zincir takmaları konusunda sürücüleri uyarıldı. Vatandaşlar kar yağışı altında işlerine gitmeye çalıştı. Hava sıcaklığı hissedilir derecede düştü.

GÜN BOYU DEVAM EDECEK

Aksaray'da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Günlerdir beklenen kar yağışı sabah saatlerinde başladı. Kısa sürede etkisini artıran yağış her yeri beyaza bürüdü. Aralıklarla devam eden kar yağışı güzel görüntüler oluşturdu. Meteoroloji yetkilileri yağışının gün boyunca devam edeceğini belirtti.

-16 DERECE

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 16 dereceyle Ardahan'da yaşandı.

Meteoroloji Tahmin ve Uyarı Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölge genelinde havanın sabah saatlerinde parçalı çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı kar yağışlı, akşam saatlerinde de buzlanma ve don olayı ile yer yer sisli ve puslu geçeceği tahmin ediliyor. Gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 16, Kars'ta 10, Erzurum'da 7, Hakkari ve Ağrı'da 4, Van, Bitlis ve Erzincan'da 3, Muş ve Iğdır'da ise 2 derece olarak ölçüldü.

Günün en yüksek hava sıcaklıkları da Iğdır'da 6, Van ve Hakkari'de 5, Erzincan'da 4, Muş'ta 3, Bitlis'te 2, Erzurum, Ağrı ve Kars'ta 0, Ardahan'da sıfırın altında 4 derece olması tahmin ediliyor. Bölgedeki kar kalınlıkları da Kars ve Palandöken Kayak Merkezi'nde 20, Sarıkamış Kayak Merkezi ile Kop Dağı'nda 15, Konaklı Kayak Merkezi'nde 21, Cıbıltepe Kayak Merkezi'ndeki 2. etap pistlerde 40 santimetreye ulaştı.

AÇ DOMUZLAR ORTAYA ÇIKTI

Ardahan'da zorlu kış şartları nedeniyle yiyecek arayan domuz sürüsü görüntülendi. Hanak İlçesine bağlı Dilekdere ile Ortakent köyleri arasındaki dereye inmeye çalışan çok sayıda domuz, bölgede bulunan AA kameramanı tarafından görüntülendi. İzlendiklerini fark eden sürü, geri dönerek bölgeden uzaklaştı. Dereye inen domuz sürüsünü izleyen Sadık Akçay, yaptığı açıklamada, daha önce sayısı fazla olan domuz sürüsüne rastlamadığını belirterek, "Onlarca domuz bir arada. 30'un üzerinde domuz vardı. Böyle kalabalık domuz sürüsü ilk kez gördüm" diye konuştu.

Sabah saatlerinden itibaren Ağbaba dağlarının sisle kaplandığı Kars'ta, ev ve iş yerlerinin camları ile çeşmeler buz tutarken, binaların çatılarında da buz sarkıtları oluştu. Soğuk hava nedeniyle birçok vatandaşın araçlarını garajlara bıraktığı kentte, dışarıda kalan araçların üzeri ise örtü serilerek soğuktan korunuyor.