• Haber3 FaceBook
  • Haber3 Twitter
  • Haber3 Friendfeed.com
  • Haber3 RSS
  • IMKB
  • 59.662
  • Dolar
  • 1,7675
  • Euro
  • 2,3245
  • Altın
  • 653,05
  • Ankara : -3 °C
  • İstanbul : 1 °C
  • İzmir : 5 °C
  • Adana : 8 °C
  • Antalya : 7 °C
  • Diyarbakır : -1 °C
Çerkezler ve Lazlar da anadil için karar aldı
Yarın İstanbul'a kar geliyor
Bu okulda verem kol geziyor !
Şırnak'ta 15 terörist öldürüldü
Yazıyı küçült/büyüt :Yazıyı küçültYazıyı büyüt

''Türkiye bizi tatbikata davet etmedi !''

''Türkiye bizi tatbikata davet etmedi !''
ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Ankara'da toplantı yaptı.
04 Eylül 2010 / 10:39

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'le görüşmek üzere Ankara'ya gelen ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen düzenlediği basın toplantısında "Pazarlık yapmaya gelmedim" dedi. Anadolu Kaplanı tartışmalarına da açıklık getiren Mullen, "ABD tatbikata davet edilmedi" dedi.

Mullen'ın Ankara ziyareti ilk defa açıklandığında, Irak'ta bulunan ağır teçhizatın Türkiye üzerinden ülkeden götürülmesi yönünde Koşaner'e talep ileteceği öne sürülmüştü.

Mullen, Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için Türkiye'ye gelmediğini, Türkiye toprakları üzerinden silah taşımayı, geçişini asla yapmadıklarını, bunu da gelecekte yapma niyetleri olmadığını bildirdi.

Türk basınında çıkan, "ABD, İsrail yoksa biz de tatbikatta yokuz dedi" şeklindeki haberlerle, "Biz tatbikata davet edilmedik" cevabını veren Mullen, Türkiye-ABD ittifakının devamlılığı için Koşaner'le karşılıklı olarak beklentilerini ifade ettiklerini söyledi.

İşte Mullen'ın basın toplantısından önemli satırbaşları:

Karşı direniş, korsanlık faaliyetlerinin önlenmesi gibi alanlarda birbirimizden öğreneceğimiz şeyler var

Her iki ülkemiz de Afganistan’ı güvenli ve istikrarlı bir biçimde görmek istemektedir. Hem Afganistan’ın güvenliği hem de bütün bölgeninin güvenliği isteniyor. Bu yüzden daha sıkı çalışmamız ve daha güçlü bir bağ kurmamız gerekiyor. M.Kemal Atatürk’ün dediği gibi her iki ülke de yurtta ve cihanda barış istemektedir.

Atatürk’ün Roosevelt’e gönderdiği mektupta belirttiği gibi ülkemiz de evrensel barışa inanmaktadır.

Orgeneral Koşaner'le birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

Soru: Yahudi lobisinin silah satışlarına etki ediyor mu?

Bizim Türkiye ile çok sağlam bir silah anlaşmamız var bu devam edecektir.

Soru: Bugün buraya Türkiye üzerinden geçmesini talep etmek için mi geldiniz ya da Türkiye’den böyle bir talep geldi mi?

Bu tür bir talep ben buradayken yapılmadı. Buraya Kabil’den geldim. Görev teslim törenine katıldm. 2 milyon üzerindeki ekipmanı Irak'tan çektik. Bunları Türkiye üzerinden geçirmek için gelmedim. Irak hem ABD hem de Türkiye için önemli. Her zaman birlikte başarılı işler yaptık. Şimdi de devam edeceğiz.

Soru: İran yaptırımları Türkiye’de bir hayli tartışıldı. Bu konu sizin toplantılarınıza da yansıdı mı?


Bence her iki ülkenin İran konusunda hedefi aynı. O da İran'ın nükleer silah kapasitesini sahip olmamasına sağlamak. NATO'da füze kalkanı meselesine büyük önem veriliyor. Ve bu tür bi füze kalkan sisteminin Bulgaristan, Romanya ve Türkiye gibi ülkelerde, savunma kalkan sistemlerinin yapılması için belirli sistemler üzerine konuşuluyor.

Orgeneral Koşaner ile böyle bir konuyu henüz konuşmadık.

Soru: Askerlerin Türkiye üzerinden çekilmesi mümkün mü? Böyle bir ihtimal var mı?

Irak hükümetiyle yaptığımız anlaşmaya göre bütün askeri ekipmanlar ve askerler 2011e kadar çekilecek. Irak ile stratejik ortaklık için yeni bir hükümet bekliyoruz. 15 ay içinde geride kalan askerleri çekeceğiz. Bunun nasıl yapılacağına dair henüz net bir karar yok ve bugün izlediğimiz yolu izleyeceğiz.

Soru: Türk basınında ABD "İsrail yoksa biz de yokuz" dedi şeklinde haberler çıktı Konya'da yapılacak Anadolu Kaplanı tatbikatı için. Koşaner ile bunu konuştunuz mu?

Uzun yıllardır ABD ve Türkiye birlikte hareket ediyor, tatbikata katılıyoruz. Her yıl iki tatbikat yaparız. İkimizde bu birlikteliğin gelecekte de devam etmesi konusunda beklentilerimizi ifade ettik.

Ama sizin sorduğunuz Anadolu Kaplanı'na ABD davet edilmedi. Genelde iki tanesine katılıp bütçemizi ona göre ayarlıyoruz.

Soru: Teknik ekipmanların çekilişi konusunda detayları bizimle paylaşır mısınız?

Irak’ta 50 binden daha az ABD kuvveti var ve şu anki anlaşmaya göre, 2011 e kadar bütün savaş ekipmanları çıkmak zorunda.

Soru: Muharip birlikler, şu an danışman sıfatı aldılar. Bu insanlar Türkiye'den danışman sıfatıyla geçebilirler mi?

Evet bunu açıkladığnız için teşekkür ederim. Geride kalanlar danışma sıfatıyla orada kalanlar. Bence önümüzdeki yıl geri çekilecekler ama muharip güç değiller.

3252
 
Foto-Galeriler
YAZARLAR
Haber3Group © 2001-2012 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz.

Yazılım & Teknik Destek: CM Bilişim