Türkiye için kıtlık alarmı

Türkiye için kıtlık alarmı
Güncelleme:

Tarımdan gelen kötü haberlere bir yenisi daha eklendi...

Tarımda kan kaybı sürüyor. Arpa üretimi geçen seneye göre yüzde 20,3 düştü. Buğdaydaki rekolte kaybı ise yüzde 13,8’i buldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, 2090 sayılı kanunda belirtilen desteklerin doğal afetten zarar gören çiftçiye verilmesini istedi.

Tarım alanlarının imara açılması ve kuraklık gibi sebeplerle tarımsal üretimde büyük düşüş yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre tahıl üretimi bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 12,7 oranında azalarak 32,7 milyon ton seviyelerinde gerçekleşti. Tahıl üretimi bu düşüşün ardından 2010’daki seviyelerine geri döndü. Tahıl üretimi bitki türlerine göre incelendiğinde daha endişe verici bir tablo ortaya çıktı. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 13,8, arpa üretimi yüzde 20,3 azaldı. Baklagillerde de tablo değişmedi. Nohut üretimi yüzde 11,1, kırmızı mercimek üretimi yüzde 17,7 oranında azaldı. Meyve üretimi ise 1,1 milyon ton azalarak 17,1 milyon tona geriledi. Gıda fiyatlarında sene başından bu yana hissedilen bu gelişmeler, enflasyonu çift haneli rakamlara doğru tırmandırmasıyla gündeme geliyordu.

Tahıl üretimini bitki türlerine göre incelendiğinde daha endişe verici bir tablo ortaya çıktı. Bir önceki yıla göre buğday üretimi yüzde 13,8 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi yüzde 20,3 oranında azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretimi yüzde 7,8 oranında azalarak 830 bin ton, dane mısır üretimi yüzde 0,8 oranında artarak yaklaşık 6 milyon ton oldu. Baklagillerin önemli ürü-nlerinden nohut yüzde 11,1 oranında azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 17,7 oranında azalarak 325 bin ton, yumru bitkilerden patates ise yüzde 5,5 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 7,5 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton oldu. Tütün üretimi yüzde 24,9 oranında azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şekerpancarı üretimi yüzde 2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak ortaya çıktı.

TÜİK’in açıkladığı verileri değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2013-2014 üretim sezonunda ülke genelinde kuraklık, don, sel, aşırı yağış, fırtına, hortum, dolu gibi hemen hemen tüm afetlerin yaşandığı bir dönem olduğunu, çiftçinin doğal afetlerden büyük zarar gördüğünü belirtti. Üreticilerin daha fazla sigorta yaptırabilmeleri için Tarsim’de gerekli çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, kuraklık riskinin Tarım Sigortaları kapsamına alınması gerektiğine değindi. Bayraktar, “2090 sayılı Doğal Afetten Zarar Gören Çiftçilere Yardım İçeren Kanun işler hale getirilmeli.” diye konuştu.