Türkiye ile Malezya arasında serbest ticaret anlaşması imzaladı

Türkiye ile Malezya arasında serbest ticaret anlaşması imzaladı

Türkiye ve Malezya arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. İmzalar, Ankara'yı ziyaret eden Malezya Başbakanı Najib Tun Rakaz ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ikili ve heyetler arası gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından atıldı.

Türkiye ve Malezya arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. İmzalar, Ankara'yı ziyaret eden Malezya Başbakanı Najib Tun Rakaz ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ikili ve heyetler arası gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından atıldı. Malezya Başbakanı, Ocak ayında Erdoğan'ın Malezya ziyaretinde kararlaştırılan anlaşmanın, planlanandan daha erken sürede hazırlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen Malezya Başbakanı Najib Tun Rakaz ile Başbakanlık Merkez Bina’da ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. İki Başbakan görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki Başbakan, ikili ilişkiler üzerine yaptıkları açıklamaların ardından soru almadı.

ERDOĞAN, MALEZYA UÇAĞINDA ÖLENLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Erdoğan, anlaşmaların imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, “Bu yılın başında yaptığımız ziyarette kendilerine özellikle ülkemizi hemen ziyaretini söylediğinde onlar da bununla ilgili olarak planlıyorum en kısa zamanda ziyareti gerçekleştireceğim demişlerdi. Yakın bir zamanda malum Malezya üzücü bir hadiseye şahit oldu. Bir uçaklarının düşmüş olması, hala bu uçağa ulaşamamış olmaları ve Malezyalıları derinden yaralayan bu kaza, özellikle Sayın Başbakanın da ailelere karşı vermem gereken bir hizmet var, bunu verememekten dolayı bir üzüntü içindeyim' diyorlardı. Böyle bir netice var ama arama noktasındaki alanın daraltığını ve hala bir neticeye kısa zamanda varır umudunu taşıdıklarını kendilerinden dinledik. Bu uçakta hayatını kaybeden herkese Allah'tan rahmet diliyorum. Bölgelerinde birbiriyle ortak yanları olan ülke. Karşılıklı olarak Ocak ayındaki ziyaretim sırasında Malezya ile stratejik ortak düzeyine bunu çıkaralım dedik bu adımı attık. Bizler Türkiye olarak küresel ticari ilişkiler açısından önemi giderek artan Asya Pasifikteki ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bugünkü görüşmelerde dar kapsamlı bir çalışma yaptık, ardından geniş kapsamlı bir çalışmayı gerçekleştirdik. Yaptığımız görüşmeler son derece verimli geçti.” şeklinde konuştu.

Malezya ile dış ticaret hacmindeki hedefin 5 yılda 5 milyar dolar olduğunu bildiren Erdoğan, "Haziran ayına kadar Meclis kapanmadan Serbest Ticaret Anlaşmasını Meclis'ten geçirmek suretiyle Türkiye olarak bu adımı atmış olalım. Bununla beraber Karma Ekonomik Komisyon Toplantılarını da süratle başlatılmasını istiyorum.” dedi.

Eğitim alanında üniversitelerin karşılıklı olarak atmış olduğu adımların da çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Öğrenci transferi noktasında önemli adımların atılacağına inanıyorum. On binlerce öğrencisi dışarıda eğitim-öğretim görüyor. Biz Türkiye olarak çok daha fazla öğrenciyi kabul edebileceğimizi kendileriyle paylaştık. Birçok alanda öneri ve fikir geliştirecek olan bir grup, Ocak ziyaretimizde görüşmüştük. Seçkin kişiler grubu oluşturulması noktasındaki adımı atıyoruz. Müşterek olarak bu çalışmayı sürdürecekler. Ülkelerimizin ilişkilerine yeni boyutlar kazandırmak için çalışacaklar. Kültür ve yüksek öğretim alanlarında atılabilecek adımları görüştük.” ifadelerini kullandı.

Görüşmelerinde bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, "Türkiye ve Malezya'nın BM, İslam İşbirliği Teşkilatı'nda birlikte neler yapabileceğini de konuştuk. Stratejik ortağımız Malezya ile ilişkilerimiz bize güç vermektedir. Bu atacağımız adımlarla birlikte bundan sonraki sürece Türkiye Malezya arasında çok farklı bir dönemin başlamasına da vesile olacaktır” diye kaydetti.

Konuk Başbakan ise Türkiye’de bulunmaktan mutluluk ve onur duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında bu ziyaretinin Ankara’ya ikinci ziyareti olduğuna değindi. Erdoğan’ın Malezya ziyareti sırasında her iki tarafın da ikili ilişkileri daha üst seviyeye taşıma kararı aldıklarını hatırlatan Malezya Başbakanı, burada stratejik ortaklık anlaşması imzladıklarını ve en kısa sürede de serbest ticaret anlaşması imzalanmasını kararlaştırdıklarını kaydetti. Bu anlaşmanın uzun süredir görüşülen bir anlaşma olduğunu belirten Malezya Başbakanı, bu ziyaretin aslında bir ay sonrasına planlandığını ancak serbest ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmelerin tamamlanması üzerine bu tarihte gerçekleştirildiğini aktardı.

Türkiye ile Malezya arasındaki ticaret hacminin 1,5 milyar dolar olduğunu ve daha yüksek hedefler belirlemeye karar verdiklerini belirten Rakaz, yeni hedefin her iki ülkenin de iş dünyasını oldukça heyecanlandıran yüksek ve iddialı bir hedef olduğunu, her iki ülkenin bu hedefi yakalamak için çalışması gerektiğini dile getirdi.

Malezya Başbakanı konuşmasında ayrıca Erdoğan’ı seçim başarısından dolayı tebrik ederek, “Sonuçlar kendisinin ve partisinin çok güçlü bir tabanı olduğunu gösterdiğini” ifade etti. Malezya Başbakanı, “Bundan sonra kendisinin bu ülkede gerçekleştirmek istediği reformlar için temel teşkil etmektedir.” dedi.

Her iki ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde birbirlerini destekleme kararı aldıklarını aktaran Malezya Başbakanı, “Umuyoruz ki yan yana oturacağız Güvenlik Konseyi’nde ve birlikte zorlayıcı konularla başa çıkacağız.” dedi.

Bölgedeki gelişmeler konusunda ise “Birinci elden bu konuda brifing almaktan çok memnun oldum.” ifadelerini kullanan Razak, “Türkiye’nin bundan sona bölgenin daha mutlu istikrarlı ve huzurlu olması için gerçekleştireceklerini dinlemekten memnun olduk” dedi.

Öte yandan Malezya’nın Khazanah şirketinin Türkiye’de aldığı ihalelere değinen Rakaz, 20 tane özel hastane açılacağını ve ilave 1,1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirileceğini kaydetti. Malezya Başbakanı aynı zamanda İstanbul’daki üçüncü havaalanının geliştirilmesine destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Halklar arasındaki ilişkilerle ilgili olarak Malezya’da bir kültür merkezi açılmasına destek vereceklerini aktaran Rakaz, turizm sektörünün geliştirilmesi ile ilgili olarak da Malezya’dan Türkiye’yi ziyaret edenlerin Türkiye’den Malezya’yı ziyaret edenlerden 3 kat fazla olduğunu vurgulayarak, “Bundan sonra Türk Hava Yolları’nın seferlerini artırmasıyla daha fazla turistin Malezya’yı ziyaret edeceğini umut ediyoruz.” dedi. CİHAN