''Türkiye Kürtlere destek olsaydı...''

''Türkiye Kürtlere destek olsaydı...''

AK Parti'nin kurucularından eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin IŞİD'e karşı PKK ile çatışmaması aksine Kürtler'e destek olması gerektiğini söyledi.

AKP döneminin ilk Dışişleri Bakanı olan Yaşar Yakış, Irak Kürdistanı’ndan yayın yapan ve Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw isimli internet sitesinin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin PKK ile çatışmaması gerektiğini belirten Yakış, IŞİD’in hem Kürtlerin hem de Türkiye’nin düşmanı olduğunu belirttikten sonra “Türkiye, Kürtler’in IŞİD’e karşı daha güçlü hâle gelmesini sağlasaydı belki IŞİD bu kadar güçlü olmazdı” dedi.

Yakış’ın öne çıkan ifadeleri şöyle: “IŞİD hem Kürtlerin, hem de artık Türkiye’nin ortak düşmanıdır. Ben uzun vadede Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlerle dostça ilişkiler kurmak suretiyle Suriye’deki Türkmenler’in güvenliğini daha iyi sağlayacağı kanaatindeyim. Bugün Kuzey Irak’la iyi ilişkilerimiz var. Biz eğer bugün Güney Kürdistan’daki (Irak Kürdistanı) Kürtlerle bu düzeye gelmişsek, Suriye’deki Kürtler’le daha kolay ve güzel bir seviyeye gelebiliriz.

ÖCALAN’LA İŞBİRLİĞİ

Çözüm süreci diye bir şey başladı Türkiye’de. Bu açılımı PKK’nın lideri Abdullah Öcalan ile işbirliği yaparak yürütüyoruz. Suriye’deki Kürtlerin en güçlü partileri PYD ve liderleri Salih Müslim, Öcalan’ın sözünden çıkmayan bir insandır. Bizim en büyük endişemiz Kürtler, Suriye’de Türkmen nüfusu yerlerinden etmesidir. Umarım Türkiye’nin Öcalan ile işbirliği devam eder. Öcalan üzerinden, Suriye’deki Kürtlerle çatışmaya girmeden sorunları daha kolay hallederiz. Kürtler de Türkmenler ile ilişkilerini iyi bir duruma getirirler. Süreç sanki bir parça dondurulmuş gibi görünüyor. Şu sıralarda IŞİD ve PKK tehlikesi birbirine karışmış durumda. Bunlar zaman içerisinde ayrılır da. Türkiye PKK ile bu süreci yeniden başlatırsa IŞİD ile daha kolay mücadele edebilir. Muhtemelen Türkiye bu süreci yeniden başlatırsa IŞİD ile mücadele daha kolay olur, çünkü IŞİD hem PKK’nin, hem de Türkiye’nin ortak düşmanıdır. Bu şekilde Türkiye PKK’yı da yanına almış olur. Bu açılımın, yine PKK’nın hapishanedeki lideri Öcalan ile de işbirliği yapılarak yürütülmesi lazım.

KÜRTLERE DESTEK OLUNSAYDI…

Türkiye, YGP (Suriye Kürtlerinin partisi PYD’nin silahlı kolu) ile savaşmazsa, dost kalırsa uluslararası camianın da Kürtlere yardım etmesi sayesinde IŞİD ile mücadelesini daha etkili yürütülebilir. Kürtlere daha fazla destek olup da, IŞİD’e karşı daha güçlü hale gelmesini sağlasaydık, belki şu an IŞİD bu kadar güçlü olmazdı.”

PKK İLE SORUNLAR OPERASYONSUZ ÇÖZÜLEBİLİR

Yaşar Yakış, “Çözüm süreci biterse asker ile PKK savaşır mı sizce?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Türkiye geçmişte bu işi sadece askere havale ederek yürütüyordu. Şimdi biraz daha topyekûn bir yaklaşımı var. Dolayısıyla başlanan operasyonlar ile birlikte çatışmalar da başlarsa devletin PKK karşısında yenik düşeceğini düşünemeyiz herhalde. Her iki tarafta büyük zayiatlar vermiş olur. O zayiatlardan sonra yine Dolmabahçe’deki masanın etrafında toplanacaklar, çözüm yollarını arayacaklar. Bu operasyonlar ve çatışmalar olmadan sorunlar çözülürse çok daha iyi olur. Ne PKK’daki gençler ölür,ne de asker ve polis ölür. Operasyon ve çatışmalar olmadan da diyalog yoluyla sorunlar çözülebilir.”