"Türkiye Ve Rusya Arasındaki Kriz, Orta Asya Ülkelerini Olumsuz Etkileyecek"

"Türkiye Ve Rusya Arasındaki Kriz, Orta Asya Ülkelerini Olumsuz Etkileyecek"

Türk jetleri tarafından Rus Su-24 savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ve Rusya arasında yaşanan kriz Orta Asya ülkelerini de endişelendiriyor.

Türk jetleri tarafından Rus Su-24 savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ve Rusya arasında yaşanan kriz Orta Asya ülkelerini de endişelendiriyor. Orta Asya Ekonomi ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Nargis Kassenova yaptığı açıklamada, "İki ülke arasında yaşanan krizin Orta Asya ülkelerini olumsuz etkileyeceğine, zira bu ülkelerin Rusya ile ciddi ticari ortaklıklarının olmasının yanı sıra Türkiye ile de akraba ülke olduklarına" dikkat çekti.

Krizin tırmandırılması durumunda bölge ülkelerinin politikalarının "karmaşıklaşacağını" belirten Kassenova, krizin diplomatik yollarla bir an önce sonlandırılması gerektiğine vurgu yaptı. Kassenova, Kazakistan'ın Türkiye ile stratejik ortak olduğunu aynı zamanda Rusya ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) müttefiki olduğunu söyledi. Nargis Kassenova ayrıca, Kazakistan'ın Rusya'yı suçlayamayacağını da belirtti.

KIRGIZ UZMAN: "ORTA ASYA ÜLKELERİ NE TÜRKİYE NE DE RUSYA İLE İLİŞKİLERİ BOZMAZ"

Orta Asya ülkelerinin her zaman için Türkçeyi konuşan ülkeler ile arasındaki dostluğu geliştirmeye istekli olduğunu belirten Kırgızistanlı uzman Edel Baisalov, bu ülkelerin ne Türkiye ile ne de Rusya ile ilişkileri bozmayacağını ifade etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarını açıkça desteklediğine dikkat çeken Baisalov, "Suriye'deki karmaşık duruma başka ülkelerin müdahil olmasının yanlış olduğunun" altını çizdi.

"RUSYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ KRİZ, KAZAKİSTAN'I DOĞRUDAN ETKİLEYECEĞİNE İNANMIYORUM"

Kazakistan Ekonomi ve Politika Enstitüsü Uzmanı Jumabek Sarabekov ise Türkiye ve Rusya arasındaki durumun Kazakistan'ı doğrudan etkileyeceğine inanmadığını ifade etti.

Kazakistan'ın dış politika olanaklarının sınırlı olduğuna vurgu yapan Sarabekov, krizin devam etmesi durumunda iki ülke arasındaki çok yönlü birçok anlaşmalara ve kurulan sağlam dostluklara zarar geleceğini kaydetti.