Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği bakımından çok zengin

Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği bakımından çok zengin

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından çok zengin bir ülke olduğunu kaydeden Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından çok zengin bir ülke olduğunu kaydeden Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kurt, bölgelere göre farklılıklar gösteren güneş, dalga ve rüzgar enerjilerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

        Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kurt’un koordinatörlüğünü üstlendiği 'ERASMUS Yoğun Programlar Projesi' kapsamında Yenilenebilir Enerji Sistemleri Çalıştayı (EWRES-2012) Antalya'nın Alanya ilçesinde yapılıyor. 17 Eylül'de başlayan çalıştay, 28 Eylül'de sona erecek.

        Çalıştaya katılan Doç. Dr. Erol Kurt, programın Ortadoğu ve Akdeniz bölgesindeki ilk ve tek en kapsamlı yenilenebilir enerji sistemleri çalıştayı olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji sistemleri çalıştayının bilimsel aktiviteyle birlikte Türkiye'nin kültürel ve doğal güzelliklerini de tanıtmaya yönelik olduğunu belirten Kurt, Türkiye'deki yenilenebilir enerji sistemleri üzerinde yapılan çalışmaları Avrupa'daki üniversite ve akademilerde yapılan çalışmalarla bir araya getirip derleyerek bir konsensüs oluşturduklarını belirtti.

        Çalıştayda daha iyi ve daha etkili araştırmalar yapmak üzere nasıl adımlar atılabileceği üzerinde çalıştıklarını kaydeden Kurt, Türkiye'nin yenilebilir enerji bakımından potansiyel olarak çok iyi bir konumda olduğunu ifade etti. Türkiye'de güneş, dalga ve rüzgar enerjisi bakımından bölgelere göre farklılıklar gösterdiğini belirten Kurt, Türkiye'nin enerji bakımından çok zengin olduğunu işaret etti. Türkiye'de farklı bir yere gidildiğinde farklı bir mevsim görebildiklerini belirten Kurt, "Bu, şu demek: Kısmı olarak farklı bölgelere gittiğimiz de farklı enerji tipleri kullanılabilir. Türkiye'de çok farklı enerji kaynakları sistemleri kullanılabilir ve bu da hem milli gelire hem de teknolojik gelişmeye ciddi anlamda katkı sağlar.'' şeklinde konuştu.

        ABD'Lİ PROF. DR. MARİO EDGARDO MAGANA: ÜLKEMİZDE YENİLEBİLİR ENERJİYE DEVLET DESTEĞİ AZALDI

        ABD'li Prof. Dr. Mario Edgardo Magana da çalıştaya katılanlar arasında bulunuyor. Açıklamalarda bulunan Magana, Amerika da yenilenebilir enerji kaynakları sistemlerinin kullanımı konusunda Obama hükümetinin diğer hükümete nazaran bütçeyi kestiğini söyledi. Magana, bütçe olarak devletin yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışan firmalara belli bir desteğin söz konusu olduğunu belirtti. Son hükümetle beraber bunların ekonomik krizler ve ekonomik durumlar da göz önüne alınarak kısıldığını dile getiren Magana, bütün bunların yenilenebilir enerji kaynakları üzerindeki dezavantaj olduğunu belirtti.

        Aynı durumun İspanya'da da söz konusu olduğuna değinen İspanyol Jose Manuel Lopez Guede ise İspanya'da geçmiş yıllarda devletin yenilenebilir enerjiye çok daha fazla desteğin söz konusu olduğunu aktardı. Son yıllarda ekonomik krizin etkisiyle bu desteğin iyice azaldığını kaydeden Guede şimdiki hükümetin de daha çok destekleri kısma üzerinde bir politika uyguladığına dikkat çekti. CİHAN