Türkiye’de 3.9 milyon kişi köle maaşı alıyor

Türkiye’de 3.9 milyon kişi köle maaşı alıyor

Siyasi partilerin seçimlerde ana gündem maddesi haline gelen asgari ücret tartışmasına Merkez Bankası çarpıcı bir raporla katıldı.

Merkez Bankası tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye genelinde 3 milyon 910 bin işçi 949 liralık asgari ücretin de altında maaşlarla köle gibi çalıştırılıyor

Siyasi partilerin seçimlerde ana gündem maddesi haline gelen asgari ücret tartışmasına Merkez Bankası çarpıcı bir raporla katıldı. Merkez Bankası, son hazırladığı Enflasyon Raporu’nda Türkiye’deki asgari ücret uygulamaları ve asgari ücretteki artışların etkilerini analiz eden “Asgari Ücret ve Ücret Dağılımı” isimli bir çalışmaya yer verdi. Rapora göre, Türkiye’de ücretli ve yevmiyeli olarak bir işte çalışanların yüzde 12’si asgari ücret düzeyinde maaş alırken yüzde 23’üne asgari ücretin de altında maaş ödeniyor. Raporda, çalışanların yüzde 35’inin asgari ücret ve altında maaş aldığı sektör bazında tek tek tabloyla gösterildi.

6 MİLYON İŞÇİYE SEFALET ÜCRETİ

Merkez Bankası söz konusu sonuçlara 2011-2013 yılları arasındaki istihdam verileri üzerinden ulaştı. TÜİK’in verilerine göre 2013 yılında Türkiye genelinde ücretli ve yevmiyeli olarak çalışanların sayısı 17 milyon civarında bulunuyor. Buna göre, söz konusu 17 milyon çalışanın yüzde 35’i, yani yaklaşık 6 milyonu asgari ücret düzeyinde ve daha altında maaş alıyor. Üstelik, sefalet ücretiyle geçinmeye çalışan 6 milyon işçinin sadece 2 milyon 40 bini asgari ücret alabiliyor. Geri kalan 3 milyon 910 bin işçi, yasak olduğu halde asgari ücretin altında bir maaş verilerek köle gibi çalıştırılıyor.

ZAM OLUR, ENFLASYON ARTAR

Merkez Bankası, ekonominin genelinde asgari ücret ve altında çalışanların payı yüzde 35 olmasına karşın, bu oranın sanayide yüzde 38.2’ye, inşaatta yüzde 41.3’e, tarımda da yüzde 72’ye kadar çıktığına dikkat çekti.
Merkez Bankası raporunda, asgari ücretin altındaki yasadışı düşük maaşlar belirlenirken asgari ücretin baz alındığı, bu nedenle asgari ücrette yapılacak artışların bu düşük maaşların da yükselmesine neden olduğu bildirildi. “Emek yoğun sektörlerde asgari ücret politikalarının işgücü maliyeti ve dolayısıyla fiyatlama davranışı üzerinde daha etkili olması beklenmektedir” denilen raporda, asgari ücrette yapılacak artışların maliyetleri artıracağı, bunun zamlara, dolayısıyla da enflasyona yol açacağı işaret edildi.