Türkiye'de 6 milyon genç işsiz var !

Türkiye'de 6 milyon genç işsiz var !

Türkiye'de 15-29 yaş arası genç işsiz sayısı 6 milyonu buluyor..

TİSK, OECD ve TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 15-29 yaş arası genç işsiz sayısı 6 milyonu buluyor. TİSK yeni hükümetin bu konuyu öncelikleri arasına almasını talep ediyor çünkü gençlerin 4.7 milyonu çalışmak için bir iş bile aramıyor.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) OECD ve TÜİK verilerinden yaptığı analiz, Türkiye’de genç işsizliği ile ilgili çarpıcı sonucu ortaya koydu. Analize göre, Türkiye’de 6 milyon genç boşta geziyor, üstelik bunun 4.7 milyonu iş bile aramıyor. TİSK yeni hükümetin bu konuyu öncelikleri arasına almasını talep ediyor.

OECD’DE ÜÇÜNCÜYÜZ

TİSK’in, OECD’nin yayınladığı “2015 Becerilerin Görünümü” başlıklı raporu ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” sonuçlarını dikkate alarak yaptığı çalışma, 15-29 yaş arası gençleri kapsıyor. Çalışmaya göre ‘boşta gezer’ gençlerin çağ nüfusuna (kendi yaş grubu) oranı açısından OECD birincisi olan Türkiye’de, bir okula devam etmeyen veya bir işte çalışmayan gençlerin yüzde 80’i iş de aramıyor. Türkiye yüzde 80’lik bu pasif oranıyla OECD’ye üye 33 ülke içerisinde Kore ve Meksika’dan sonra 3’üncü sırada yer alıyor.

GENÇ KADININ ADI YOK

TİSK’in çalışmasına göre, Türkiye’de boşta gezen gençler sorunu aslında, genç kadınların durumundan kaynaklanıyor. Türkiye’de genç kadınların yüzde 45.2’si hem eğitim hem de istihdam dışı kalırken, bu oran genç erkeklerde yüzde 17.6’da kalıyor. Söz konusu oran genç erkekler açısından yüzde 13.3 olan OECD ortalamasına yakınken, buna karşılık genç kadınlarda yüzde 17.7 olan OECD ortalamasının neredeyse 3 katı. Eğitimde olmayan ve çalışmayan genç kadınlara ait bu oranla Türkiye açık ara OECD ülkeleri arasında birincisi.  Boşta gezer gençlik sorununun genç kadınlarda yoğunlaşmasının önemli olduğu belirtilen notta şu saptama ve sonuca yer verildi: “En az 3 milyon 500 bin genç kadının, eğitimden ve çalışma hayatından uzak olduğu, ekonomik ve sosyal dışlanmaya maruz kaldığı anlaşılmaktadır. Bu önemli nüfus kitlesinin ekonomiye kazandırılması, işbaşına gelecek yeni hükümetin işveren kesimiyle birlikte ele alması gereken başlıca konulardan biridir.”