Türkiye'de bir çok şehir beyaza büründü !

Türkiye'de bir çok şehir beyaza büründü !

Türkiye git gide beyaza bürünüyor ! Antalya'nın ilçelerinde bile kar yağdı..

Kısa süre öncesine kadar adeta kış ortasında pastırma sıcaklarının yaşandığı, yerli ve yabancı turistlerin denize girdiği Türkiye'nin dört bir yanına kar düştü. Başta Ankara olmak üzere birçok şehir güne karla başladı. En çok şaşırtan ise nemi ve sıcağı ile bilinen 07 plakalı Antalya'nın Akseki ve Korkuteli ilçelerine bile yılın ilk karının yağması oldu.

ANKARA’DA KAR YAĞIŞI       

Başkentte sabah saatlerinde başlayan kar yağışı etkisini sürdürüyor. 

Şehir merkezinde hafif seyreden kar yağışı yüksek kesimlerde ise etkili oluyor. Saat 05.00 sıralarında başlayan kar yağışı aralıksız devam ediyor. Yağış sonrası bazı park ve yeşillik alanların beyaza büründüğü görüldü. Anayollarda belediyeye ait ekipler ise herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için hazır bekletiliyor. Kar yağışının belli aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

1-911.jpg

ANTALYA'NIN İLÇELERİNE MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI     

Yapılan yatırımlarla dünyanın önemli kış turizm merkezlerinden birisi olan Erciyes, karlama üniteleri sayesinde kayak sezonunun açtı. Erciyes’in Türkiye’deki diğer kayak merkezlerinden daha önce kayak sezonunu açmasında yapay kar etkili oldu. Kayak merkezinin Tekir bölgesindeki 4 kilometrelik kayak pistinde kar yağışının yanı sıra 1.215 metreküp yani 1.160 ton su kullanılarak 3 bin 500 metreküp yapay kar üretildi. 3 bin 360 ton kar ve doğal kar yağışından sonra makinelerle ezilen kar kalınlığı 35 santimetreyi aştı.

3-332.jpg

Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Murat Cahid Cıngı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında alınan 144 kar makinesinin dağın 1 milyon 700 bin metrekaresinde (kayak pistlerinde) suni kar yapacak şekilde yerleştirdiklerini hatırlattı. Cıngı, doğal olarak Erciyes Dağı'nda etkili olan kar yağışı ile birlikte kar makinelerini de çalıştırdıklarını hatırlatarak "Hava sıcaklığı sıfırın altında 4 dereceye düştüğü andan itibaren makinelerle yapay kar üretmeye başladık. Tekir bölgesindeki kayak pistinde çalışan makinelerimiz 4 kilometre uzunluğundaki pistte kayak yapılmasına imkan sağladı. Bir yandan yağan kar, bir yandan da yapay kar üretimiyle kayak pistinde kar ezme araçlarımız çalıştı. Kar ezme sonrasında kar kalınlığı 35 santimetreyi aştı. Şuan için kayak merkezimizde kayak yapılabiliyor. Türkiye’de ilk kayak sezonu Erciyes’te açıldı." dedi. Murat Cahit Cıngı, kayak sezonunun açılmasıyla birlikte Kayseri, Adana, Ankara, ve diğer çevre illerden kayakseverlerin Erciyes’e geldiklerini ve kayak yaptıklarını söyledi.

Genel Müdür Cıngı, kayak sezonunu erken açmalarını sağlayan yapay kar üretim makinelerinin sabah saatlerine doğru çalıştığını aktararak "Şu ana kadar 1.215 metreküp su kullanıldı. Yaklaşık 1.166 ton su. Yapay kar makineleri ile birlikte 3 bin 500 metreküp yapay kar üretimi yapıldı. Bu kayak sezonunun erken açılmasında önemli bir etken olmuştur. Bu sistem sayesinde Erciyes’te kayak sezonu neredeyse 4 ay olacak." diye konuştu. Cıngı, kar yağışı ve yapay karlama sisteminden sonra Avrupa’daki birçok acentenin kayak merkezini yakın takibe aldığını ve buradaki gelişmelerden anında bilgi aldıklarını ifade etti. Önümüzdeki günlerde yabancı turist kafilelerinin gelmesini beklediklerini dile getirdi.

İZMİR'DE HAFTA SONUNA KADAR YAĞIŞ BEKLENMİYOR           

Yurdun birçok bölgesinde soğuk ve karlı hava etkisini sürdürürken İzmir'de havanın çok bulutlu olması ve gündüz hava sıcaklığının 13 dereceye yükselmesi bekleniyor. İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre İzmir merkezde 5 gün boyunca yağış beklenmiyor.
     
Kent merkezinde hava sıcaklığı gündüz saatlerinde 13 dereceye kadar çıkacak, gece saatlerinde ise 4 dereceye inecek.
     
Hafta boyunca kuzey ve kuzey doğu yönlerden kuvvetli ve orta kuvvette rüzgarın etkili olacağı İzmir'de hava çok bulutlu olacak. Bayındır'da hafif sağanak yağış, Bozdağ'da hafif kar yağışı, Kiraz ilçesinde ise karla karışık yağmur bekleniyor.
     
Manisa merkezde ise bugün ve cumartesi günleri yağış beklenirken, Aydın'ın da hafta boyunca çok bulutlu olacağı tahmin ediliyor.

KONYA BEYAZA BÜRÜNDÜ

Konya bugün, güne kar yağışıyla uyandı. Yağış nedeniyle hayat olumsuz etkilenirken, özellikle hazırlıksız yakalanan sürücüler güçlük çekti. Şehirlerarası yollarda zincirsiz araçların geçişine izin verilmedi. 3 ilçe ile 1 mahallede bugün olmak üzere 1 günlüğüne eğitime ara verildi.
Yurt genelinde olduğu Konya'da da kar yağışı başladı. Sabahın erken saatlerinde başlayan yağış nedeniyle Konyalılar, güne karla merhaba dedi. Kar hayatı da olumsuz etkiledi. Özellikle hazırlıksız yakalanan sürücüler güçlük çekti. Şehirlerarası yollarda zincirsiz araçların geçişine izin verilmedi. Kar seviyesinin yüksek kesimlerde yaklaşık 15 santimetreyi bulduğu öğrenildi. Kar nedeniyle Ahırlı, Beyşehir ve Seydişehir ilçeleri ile Selçuklu İlçesi'nin eskiden belde statüsünde olan Tepekent Mahallesi'nde eğitime bugün olmak üzere bir gün ara verildi.

Ajanslar