Türkiye'de elektrik nasıl kesildi ?

Türkiye'de elektrik nasıl kesildi ?
Güncelleme:

Elektrik Mühendisleri Odası: "Bu kesinti, şebekesi güçlü ülkelerde normal değil"

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, Türkiye’yi karanlığa boğan elektrik kesintisiyle ilgili, kesintinin nedeninin ivedi bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını istedi. Çınar, "Nedenini bilmediğimiz için çok fazla yorum yapamıyoruz ama normal koşullarda şebekesi çok güçlü olan ülkelerde çok yaşanan bir durum değil." dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, saat 10.35 civarında Türkiye’nin büyük bölümünde elektrik kesintisi yaşandığını hatırlattı. Çınar, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bunun nedenini şu anda tam olarak bilemiyoruz. Resmi makamlardan net bir açıklama yapılmadı. Ancak değişik söylemler var. Bununla ilgili olarak bizim de genel merkezimiz titiz bir şekilde araştırmalarını sürdürüyor. Tarihte eşine çok rastlanmayan bir durum yaşıyoruz. Hemen hemen Türkiye’nin tamamının elektriklerinin kesildiğini görüyoruz. Öncelikle bir an evvel zarar gören ya da çöken enter konnekte sistemin toparlanmasını ve kentlere enerji verilmesini ümit ediyoruz. Daha sora da olayın nedenini ve buna karşı alınabilecek önlemleri hep birlikte tartışacağız."

Bunun benzeri olaya çok fazla rastlanmadığını anlatan Çınar, bu kesintinin nedeninin ivedi bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını isteyerek, şöyle konuştu: "Enerjisiz kalan tüm yurttaşlarımıza bir an evvel enerji verilmesini talep ediyoruz. Çünkü belli bir süre sonra eğer bu enerji kesintisinin süresi uzarsa iletişim şebekeleri çökecektir. Özellikle jeneratör bağlantısı olmayan tüm noktalarda bataryaların tükenmesiyle yaşam olumsuz bir şekilde etkilenecektir."

Başkanı Remzi Çınar, bu kesintinin normal olup olmadığına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: "Nedenini bilmediğimiz için çok fazla yorum yapamıyoruz ama normal koşullarda şebekesi çok güçlü olan ülkelerde çok yaşanan bir durum değil. Bizde en son 2006 yılında Marmara Bölgesi ağırlıklı ve 15 ile 20 ili devre dışı bırakan bir sorun yaşamıştık. Bunun çok daha büyük sorun olduğu iletildi bize. Hemen hemen tüm kentlerde elektrik enerjisinin olmadığı ve enter konnekte şebekenin çöktüğü bilgisi ulaştı. Temennimiz bir an evvel toparlanması."