Türkiye’de her 3 kazadan biri aşırı hız kaynaklı

Türkiye’de her 3 kazadan biri aşırı hız kaynaklı

Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye arasında başlatılan, sürücülerin aşırı hız yapmasının önlenmesi kapsamında yapılan ‘Sonucunu Düşünün, Hızınızı Düşürün’ kampanyasının tanıtımı yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye arasında başlatılan, sürücülerin aşırı hız yapmasının önlenmesi kapsamında yapılan ‘Sonucunu Düşünün, Hızınızı Düşürün’ kampanyasının tanıtımı yapıldı. Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarına ilişkin verilerin değerlendirildiği toplantıda, kazaların yüzde 34’ünün hız ihlallerinden meydana geldiği belirtildi. Bu kazaların yüzde 16’sının geçiş önceliği kuralı ihlalinden ve yüzde 15’inin dönüş kurallarına uymama nedeniyle gerçekleştiği öğrenildi. Her yıl trafik kazalarında 10 bin vatandaşın hayatını kaybettiği ifade edilirken, 3 kazadan birinin aşırı hızdan kaynaklanması dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile üniversiteler, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte yürüttüğü 'Güvenli Trafik Projesi' kapsamında 'Sonucunu Düşünün, Hızınızı Düşürün' kampanyasının Türkiye planlama toplantısı yapıldı.

Ankara Rixos Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısında, hız yönetimine ve hız sınırlarına uyulması konusunda alınan tedbirler paylaşıldı. Proje, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koordinasyonunda küresel ölçekte ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yoğun yaşandığı ve dünya genelinde toplam kazaların yüzde 48’inin meydana geldiği on ülkede 2010 yılında başlatıldı. Türkiye’de 2010 yılında Afyonkarahisar ve Ankara’da uygulanmaya başlayan proje, 2013 yılında Kocaeli ve Antalya olmak üzere iki ile daha genişledi. 2013 Küresel Trafik Güvenliği Raporu’nun açıklandığı toplantıda, Türkiye’de trafik kazalarında her yıl 8 bin 700 kişi yaşamını yitiriyor ve yaklaşık 200 bin kişinin yaralandığı ifade edildi. Bu kazaların ana nedeni ve en önemli risk faktörü olarak da hızlı araç kullanma gösteriliyor.

'Emniyet Kemeri' ve 'Hız Yönetimi' olmak üzere iki temel bileşeni olan Güvenli Trafik Projesi’nin temel amacının, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm ve yaralanma sayılarını azaltmak olduğu ifade edildi. Afyonkarahisar ve Ankara’da aralık ayının ilk haftasında başlayacak olan kampanya, dört hafta boyunca yerel televizyon ve radyo kanallarında yayınlanacak film, radyo spotları ve açık hava reklamları ile devam edecek.

Toplantıda konuşan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Cristina Maria Profili, hız faktörünün insan hayatı üzerinde hayati öneme sahip olduğunu kaydetti. “Bunu değiştirmek ve insanların buna farkındalık sağlamamız gerekiyor. Bu, sadece Türkiye’de olan bir sorun değil. 1 milyon 300 bin insan dünyada trafik kazalarından hayatını kaybediyor.” diyen Dr. Profili, harekete geçilmediği takdirde 2020 yılında trafik kazalarından ölenlerin sayısının 2 milyona varacağını ifade etti.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisi Yeşim Yasak da yıllardır yollarda olan sürücülerin alışkanlıklarının zor değiştirildiğini söyledi. Federasyon olarak, Türkiye’de en çok kaza yapan illerde eğitim çalışmaları yaptıklarını belirten Yasak, “Bu toplantıların ana teması trafik güvenliği ve hız. Bu projeyi gerçekleştirirken aynı zamanda bu projeyi birleştirmeyi düşünüyoruz.” dedi.

HER YIL 10 BİN İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Trafik Planlama Daire Başkanı Yılmaz Baştuğ ise son 3 yılın ortalamasında Türkiye’de meydana gelen kazaların yüzde 34’ünün hız ihlallerinden, yüzde 16’sının geçiş önceliği kuralı ihlalinden ve yüzde 15’inin ise dönüş kurallarına uymama nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Her yıl ortalama yıllık 8 ila 10 bin kişiyi kazalarda kaybedildiğine dikkat çeken Baştuğ, “Birleşmiş Milletler, 2009 yılında Moskova’da yapılan toplantıda 2020 yılına ilişkin bir eylem planı hazırladı. Kazaların yüzde 50 azaltılması istendi. Biz 2012 yılında ulusal eylem planı hazırladık ve 2020 vizyonunda eğitim, altyapı, denetim ve ilk yardım konularında çalışmalar başlattık.” diye ifade etti. Baştuğ, yapılan eğitim çalışmaları ve denetimler kapsamında 2012 ile 2013 yılının ilk 10 aylık döneminde trafik kazalarında yüzde 8 oranında bir azalma meydana geldiğini söyledi.

"TRAFİK KURALLARINA UYULMUYORSA, BU, KAZA DEĞİLDİR"

AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol ise Türkiye’de meydana gelen kazaların özellikle dini bayramlar öncesi ve sonrasında yaşandığını ve sevinçli günlerin hüzne dönüştüğünü ifade etti. Trafik kurallarının ihlal edilmesiyle olayın kaza olmaktan çıktığına değinen Erol, “Öngörülmeyen bir şey kazadır. Aşırı hız yapıyorsa, emniyet kemeri takmıyorsa, alkollüyse buna nasıl kaza diyebiliriz. Ceza tek çözüm değil. Burada eğitim çok önemli. İnsanlara bu konuyla ilgili ciddiyetin anlatılmasına ihtiyaç var. Hükümet adına bu noktalarda ciddi çalışmalar yapılıyor. Duble yollar bu kazaları önleme adına ciddi bir adımdı. Son 10 yılda 15 bin kilometre yol yapılarak trafik kazaları ciddi oranda azaltıldı.” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Koordinatörü Dr. Margie Peden de Türkiye’de hızı düşürmek için projeler başlattıklarına ve bunların olumlu sonuçlar sağladığına değindi. Peden, “Bunlardan biri yasalar konulması, yolun yapısına ve trafiğe bağlı olarak hız sınırlarının belirlenmesi. Çok basit mühendislik işlemleriyle hız sorununa çözümler bulabiliyoruz. Hız konusunda bazı sınırlandırmalar olabiliyor. İnsanların davranışlarını değiştirmeyi sağlamamın diğer yanı da sosyal farkındalık oluşturmak.” ifadelerini kullandı. Toplantı sonrasında kampanyanın logosu ve tanıtım filmleri katılımcılara izletildi.




CİHAN