Türkiye'de internet yine tehlike altında !

Türkiye'de internet yine tehlike altında !
Güncelleme:

İnternet sitelerine 4 saat içinde erişim engelleme yetkisi veren düzenleme tekrar gündemde..

Mahkeme kararı olmadan, milli güvenliği ve kamu düzenini ilgilendiren konularda internet sitelerine 4 saat içinde erişim engelleme yetkisi veren düzenleme tekrar gündeme geliyor.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberin göre Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, engelleme yetkisinin Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) yerine bakan veya başbakan tarafından kullanılması için yasa çıkaracaklarını söyledi.

TİB’DEN ALINACAK

Elvan yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili düzenlemeyi ekim ayında iptal ettiğini anımsattı. AYM’nin iptal ettiği yasa maddesinde milli güvenlik ve kamu düzeniyle ilgili acil durumlarda, TİB’e 4 saat içinde internete erişimi engelleme yetkisinin verildiğine dikkat çeken Elvan, “Mahkeme TİB’in kamu güvenliğiyle yetkili olmadığı tespitinde bulunuyor. Doğru bir tespit. Bu nedenle TİB Başkanı ifadesi yerine Başbakan veya ilgili bakan ifadesi gelecek. Milli güvenlikle ilgili bir konuysa Milli Savunma Bakanı, kamu düzeniyle ilgiliyse İçişleri Bakanı veya Başbakan karar verecek” açıklamasını yaptı.

Elvan, bu tür durumlarda kararları uygulamayan internet servis sağlayıcılarına da 500 bin TL’ye kadar para cezası öngörüldüğünü kaydetti. Erişim engelleme kararının 24 saat içinde mahkemeye gitmesi, 48 saat içinde de mahkemeden konuyla ilgili karar alınması zorunluluğu olacak.

Elvan, yasal olarak bir boşluk olduğunu bu nedenle de düzenleme yapılması gerektiğini savunarak yapılacak değişikliğin tamamen Anayasa’nın 22. maddesine uygun olduğunu söyledi.

BENZER SONUÇ OLUR

Hukukçular ise öngörülen yeni düzenlemenin de sıkıntılı olacağı görüşünde. Avukat Gökhan Ahı, “Anayasa Mahkemesi iptal kararında ‘TİB tek başına bu yetkiyi kullanamaz’ diyor. O yetkiyi bakanlıklardan birine veya Başbakanlığa vermek de benzer sonucu doğurur. Kamu düzenini etkileyen durumlarda ancak Bakanlar Kurulu eliyle tedbir alınabilir. Bunun dışında kalan durumlar aynı düzenlemeyi arkadan dolanmak anlamına gelir” görüşünü savundu.

Avukat Gülşah Deniz de, “Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesi tam olarak ortaya çıkmadı. Ancak mahkemenin iptal kararı sonrası oluşan boşluğu doldurmak için benzer bir düzenleme yapılırsa yeniden iptal gündeme gelir” ifadelerini kullandı.