Türkiye'den Kıbrıs Rum Kesimi açıklaması: Tanımıyoruz

Türkiye'den Kıbrıs Rum Kesimi açıklaması: Tanımıyoruz

Türkiye, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına vizeyi kaldırdı. Düzenleme Kıbrıs Rum Kesimi'ni de kapsıyor...

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerini vizesiz seyahat edebilmeleri için AB ile Ankara arasında yaşanan '72 kriter' sürecinde son 24 saate girildi. Bu arada; Türkiye tarafından vize uygulanan, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması hakkındaki karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenleme, Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 kriter arasında yer alıyor. Bu düzenleme ile birlikte Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşları da Türkiye'ye vizesiz girebilecek. Ancak bu, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Türkiye tarafından tanınması anlamına gelmiyor.

AB Komisyonu'nun yarın Türkiye ile ilgili gerçekleştireceği toplantıda alacağı karara ilişkin ise Batı basınında farklı iddialar ortaya atılıyor.

BBC: KOŞULLU ONAY

BBC'ye konuşan AB kaynakları, Avrupa Birliği'nin Türk vatandaşlarına Schengen bölgesi için söz verdiği vize muafiyetine "koşullu onay" vereceğini söyledi.

BBC'nin Avrupa Editörü Katya Adler'in geçtiği haberde, koşulların ne olacağına dair bilgi verilmedi.

Adler, "Türkiye'nin AB kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini ve anlaşmanın Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerce de onaylanmasının" şart olduğunu belirtmekle yetindi.

AB Komisyonu Türkiye'nin vizesiz seyahat için belirlenen 72 kriteri yerine getirip getirmediğine yarın karar verecek.

REUTERS: MUAFİYET DEĞİL KOLAYLIK

Reuters'a konuşan iki AB yetkilisi ise Komisyon'un Türk vatandaşlarına vize kolaylığı getirilmesini önereceğini iddia etti.

FINANCIAL TIMES: KISA DÖNEMLİ VİZESİZ GEÇİŞ HATTI

İngiliz gazetesi Financial Times ise AB Komisyonu’nun Türk vatandaşlarına Schengen kapsamında kısa dönemli vizesiz geçiş hattı tanınması yönünde tavsiye kararı alacağını öne sürdü.

TÜRKİYE, AB VATANDAŞLARINA VİZEYİ KALDIRDI

Öte yandan Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti tarafından vize uygulanan, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması hakkındaki karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye tarafından vize uygulanan AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına vize zorunluluğunun kaldırılması, Dışişleri Bakanlığının 29 Nisan 2016 tarihli yazısı üzerine, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 18'inci maddesine göre Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırıldı.

Resmi gazetede yayımlanan karara göre, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunun kaldırılması, AB'nin Schengen bölgesinde Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasını kaldırdığı tarihten itibaren uygulanmaya başlayacak.

Düzenleme, Türkiye-AB arasında imzalanan 'mülteci' anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmeleri için yerine getirilmesi gereken 72 kriter arasında yer alıyor.

KIBRISLI RUMLAR DA VİZESİZ GİREBİLECEK

AB'nin Türkiye'ye vize serbestisi getirmesi halinde başlayacak uygulama ile birlikte AB üyesi olan Kıbrıs Rum Kesimi'nin vatandaşları da vizesiz olarak Türkiye'ye seyahat edebilecek.

Bunun Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Türkiye tarafından tanınması anlamına gelmediğini belirten bir Türk yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, "AB bize vizeyi kaldırırsa biz de hali hazırda vize uyguladığımız AB ülkelerine vizeyi kaldırmış olacağız. Zaten Rumlar (Türkiye'ye) gelebiliyorlardı. Sadece vizeyi ayrı bir kağıda basıyorduk, şimdi vize gerekmeyecek" dedi.