Türkiye'den Suriye'ye 180 bin dolarlık silah

Türkiye'den Suriye'ye 180 bin dolarlık silah
Güncelleme:

TÜİK verilerine göre Türkiye Suriye'ye 183.843 dolarlık silah satışı yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre bu yılın ilk altı ayında silah, mühimmat, bunların aksam ve parçası statüsünde Suriye’ye 183.943’lık dolarlık ihracaat yapıldı.

Suriye Devleti ile Türkiye’nin resmi olarak bir ticareti yok. TÜİK verilerine giren ticaret, terörist grupların denetiminde olan sınır kapılarında yapılıyor ve resmi verilere Suriye olarak geçiyor. Bu satılan silahların hepsi o yüzden terörist gruplara gitti

Suriye ve Irak halkına kan kusturan radikal dinci terör örgütlerine bu yılın ilk iki ayında bombalar, torpil, mayın, mermi vb harp mühimmatı, aksamı, parçası olarak 67.374 bin dolarlık satış yapılması da dikkat çekiyor. Hatırlanacağı üzere Suriye’ye silah satılmasının gündeme geldiği 15 Aralık 2013 tarihinde yazılı açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, satılan silahların spor amaçlı olduğunu ve ağır silah satmadıklarını söylemişti. Ancak 2014 yılının ilk iki ayındaki silah satışı Yazıcı ve AKP iktidarını yalanlıyor.

AKP iktidarı Suriye’deki cihatçı gruplara sadece silah göndermiyor. Aydınlık’tan Masum Gök’ün haberine göre hükümet kanadı bu haberin ardından sessizliğe bürünmüştü.

Geçen gün açıklanan TÜİK verilerinde bir ayrıntı daha dikkat çekti. Tayyip Eroğan’ın sürekli ‘terörist devlet’ diye eleştirdiği Filistin’i kan gölüne çeviren İsrail’e de Haziran ayında bombalar, torpil, mayın, mermi vb. harp mühimmatı, aksamı, parçası kapsamında 582 dolarlık ihracaat yapılmış. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 2010 yılından bu yana İsrail’e silah satılmadığını söylemişti.