Türkiye’den Tsipras’a büyük jest

Türkiye’den Tsipras’a büyük jest
Güncelleme:

Türkiye, Atina'da büyük tartışmalara neden olan Ege'deki askeri tatbikatlarla ilgili duyuruyu geri çekti.

Türkiye, yeni Yunan hükümetine ciddi bir jestte bulunarak, Atina’da büyük gürültü kopartılan Ege’deki askeri tatbikatlar ile ilgili seyir duyurusunu (A889/15 sayılı NOTAM) iptal etti.

Hürriyet’ten Yorgo Kırbaki’nin haberine göre Yunan hükümetinin Pazar günü NATO, ICAO ve AB’de Türkiye aleyhinde protesto girişimlerinde bulunmasına neden olan seyir duyurusu dün A904/15 sayılı yeni bir NOTAM ile geri çekildi.

Yunan Hükümet Sözcüsü Gavril Sakelaridis, “NOTAM’ın geri çekilmesi, sonuç getiren diplomasinin sessizce, ancak plan ve kararlılıkla yapıldığını kanıtlıyor” derken; Türk Dışişleri’ne yakın kaynaklar bunu, “Ankara’nın Çipras hükümetine jesti” olarak yorumladı.

ATİNA’DA TEPKİ VARDI

Türkiye’nin geri çektiği NOTAM’da, Ege’de 2 Mart-31 Aralık 2015 tarihleri arasındaki askeri tatbikatlarda atış talim sahaları olarak belirlenen koordinatların, Limni adasının Aya İrini Burnu’nu da kapsamasına Atina’da büyük tepki gösterilmişti.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye geçen yıl Nisan ayında Yunanistan’a askeri tatbikatlar nedeniyle Ege’de geniş bölgelerin uzun süreler için (10-12 ay) seyir duyuruları ile bağlanmasından karşılıklı olarak kaçınılmasını önerdi. Yunanistan bu öneriye cevabını sürekli erteledi.