Türkiye’nin 6. Bilim Merkezi Elazığ’da Açıldı

Türkiye’nin 6. Bilim Merkezi Elazığ’da Açıldı
Güncelleme:

Türkiye'de ilk defa Elazığ'da kamu ve özel teşebbüsün destekleri ile yapılan bilim merkezi açıldı.

Türkiye'de ilk defa Elazığ'da kamu ve özel teşebbüsün destekleri ile yapılan bilim merkezi açıldı.

Kamu ve özel teşebbüslerin iş birliği ile yapılan Elazığ Bilim Merkezi için açılış programı düzenlendi. Türkiye'nin 6. bilim merkezi olan, kamu ve özel teşebbüs desteği ile yapılan ilk merkez olma özelliğini taşıyan "Elazığ Bilim Merkezi'nin açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkan Vekili Asım Nazırlı, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay ve diğer protokol üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Açılış öncesi gösterilerin sunulduğu programda ilk olarak, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu konuştu. Arcaklıoğlu, Türkiye'de ilk önce büyük şehirlere bilim merkezlerinin kurulması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, Elazığ Bilim Merkezi'nin, kamu ve özel teşebbüsün desteğiyle yapılması sayesinde bir çok büyükşehirden önce açıldığını söyledi.

Daha sonra Belediye Başkan Vekili Asım Nazırlı ve AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay'da konuşma yaparak bilim merkezinin önemine değindi.

BÖLGENİN BİLİM MERKEZİ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin ilk, Türkiye'nin ise 6. bilim merkezinin açılışını yaptıklarını belirten Vali Murat Zorluoğlu, "TUBİTAK'IN öncülüğünde valiliğimiz, özel idaremiz, belediyemiz, üniversitemiz ve özel sektörümüz işbirliğiyle kurduğumuz Elazığ Bilim Merkezi çeşitli yönleri ile uhdesinde birçok ilki barındırmaktadır. Elazığ Bilim Merkezi bölgemizin ilk ve tek bilim merkezidir. TÜBİTAK'IN büyük şehirler dışında ilk destek verdiği şehrin Elazığ olması gurur vericidir. Bilim merkezimiz, yapımı esnasında şehrin birçok kesiminin işbirliğini de yansıtan örnek bir çalışma olmuştur. Bu işbirliği gelecekte yapılacak önemli işler için de hepimizi heyecanlandırmaktadır. Bilim merkezleri, çocukların erken yaşta bilim ile tanışması, bilim okuryazarlığı edinmesi, bilimsel düşünme, sorgulama, eleştirel yaklaşım becerilerini kazanması yönüyle özel bir öneme sahiptir. Çağdaş eğitim sistemlerinde çocuklar ve gençler hatta yetişkinlerin öğrenme ortamları yalnızca okullar değildir. Okullar dışında bilim merkezleri gibi destekleyici yapılar eğitim sistemine önemli katkılar sağlamaktadır. Eğitim hayatında okuma ve dinleme yoluyla öğrenen çocuklar, bilim merkezlerinde izleyerek, deney yaparak ve hatta deneyin bir parçası olarak öğrenebilmektedirler" dedi.

"TÜRKİYE'NİN DİNAMOSU BİLİM, ÜNİVERSİTE VE AR-GE'DİR"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise, "Türkiye'nin 2023 yılında gayrisafi milli hasılasının yüzde 3'ü bilim ve araştırmaya ayrılacak. Yani 2023 yılında Türkiye, 60 milyar dolar araştırma ve geliştirmeye kaynak ayıracak. Bugün 8 milyar dolar harcıyoruz. 10 yıl önce 1 milyar dolar harcıyorduk. Şuanda, harcayacak kadar kapasitemiz, araştırma yapacak insanımız, yeteri kadar projemiz olsa devlet olarak daha fazla para ayıracak mali imkanımız var. Ama bizim bilim dünyamız öyle bir günde gelişmiyor. İşte onun için böyle bilim merkezleri, yavrularımızın yetişmesi ve yeni bilim adamlarımızın ortaya çıkması lazım. Dünyada kalkınmanın, gelişmenin, süper güç olmanın altında yatan esas etken bilimdir, yetişmiş ve eğitilmiş insandır. Bu bilim merkezlerinin açılması, bizim bakanlığımızın önemli faaliyetlerinden birisidir. Bunu TÜBİTAK üzerinden yürütüyoruz. Yeni Türkiye'nin ekonomisinin esas dinamosu bilim, üniversite, AR-GE ve İnovasyon'dur. Bu bilim merkezlerini açarak yavrularımızın çok küçük yaştayken bilime heves etmelerini, bilim adamı olmaya özenmelerini ve merak etmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdele keserek bilim merkezinin açılışını yaptı. Protokol üyeleri ve öğrenciler bilim merkezini gezerek, görevlilerden bilgi aldı.

Kaynak: İHA