Türkiye'nin Belediye Başkanları Gaziantep'te buluştu

Türkiye'nin Belediye Başkanları Gaziantep'te buluştu

Tarihi Kentler Birliği (TKB) eylül ayı meclis toplantısı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan meclis toplantısına 100’ü belediye başkanı olmak üzere yaklaşık 350 belediye meclis üyeleri ile yetkilileri katıldı. 2’cisi gerçekleşen meclis toplantısında 8 madde oy birliği ile karara bağlanırken, bir sonraki toplantının yeri de kararlaştırıldı. 

Türkiye’nin birçok bölgesinden büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı Tarihi Kentler Birliği Toplantısı’nın ikinci günü Tarihi Kentler Birliği meclis toplantısı ile başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin başkanları katıldı.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın divan başkanlığı yaptığı toplantıda ilk olarak gündemdeki maddeler görüşülüp oylamaya sunuldu. Gündemdeki maddelerin görüşülmesinin ardından toplantı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in sunumuyla devam etti.

TARİHİ KİMLİK BİZİM İÇİN BÜYÜK HAZİNE

Konuşmasına Haci Bayram Veli’nin “Şehir insanın insan şehrin aynasıdır” sözleri ile başlayan Şahin, “Bugün burada Anadolu var. Anadolu’nun sesleri, zenginliği, farklılığı ve kültürü var. Açık hava medeniyet müzesine geldiniz. Hem bugünü yaşayıp hem de geçmişimize sahip çıkmak son derece önemlidir. Tarihi kimliğimizin bizim için çok büyük bir hazine olduğu bilinciyle çalışıyoruz. İşimizin ne kadar zor olduğunun farkındayız. Sokak sağlıklaştırma uygulamalarının planlamasını yaptık. Eylem planlarımızı da oluşturduk. Türkiye’nin tek yapı ölçeğindeki en büyük restorasyonunu Gaziantep Sanat Merkezi’nde yaptık. Darbe döneminin mahkemelerini bir konferans salonu haline dönüştürdük” dedi.

Bütün medeniyetlerin en güçlü dönemlerinin Gaziantep’te yaşadığını ve bu açıdan Gaziantep’in kültürel tarih açısından çok önemli bir şehir olduğunu dikkat çekti. Zeugma ve Yesemek’in UNESCO’nun geçici listesinde bulunduğunu, diğer eserlerinde de sırada beklediğini belirten Şahin, son dönemlerde elde edilen gastoronomi başarasının da unutlmaması gerektiğini vurguladı.

Rumkale’de aşağı ve yukarı Fırat Havzası’nda yeni bir turizm havzası oluşturacaklarını aktaran Şahin, su altında Roma ve Hitit medeniyetinin bulunduğunu söyledi. İnanç turizmi açısından bakıldığı zaman Dülük Antik Kenti’ndeki gibi Fırat Havzası’nda da Roma ve Hitit inanç medeniyetinin bulunduğunu belirten Şahin, burayı turizme kazandıracaklarını kaydetti.

KENTTE 23 TANE MÜZE VAR

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise, 26 yıllık mülki idari görevinde bulunduğunu ve bir çok projelerin sağlam yapılamadığına dikkat çekti. Yerlikaya, Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerin yıllarca ayakta kalabildiğini, günümüz eserlerinin ise bu kadar uzun soluklu olmadığını ifade etti. Yerlikaya, “Gaziantep, valilik yaptığım dördüncü şehir. Öncelikle tanıyacağız, seveceğizki sahip çıkabilelim. Gelecek nesillere en güzel şekilde bu neslin yorumlarıyla, tasarımlarıyla en iyi şekilde aktarmalıyız. Tıpkı insanlar gibi kentlerin de dünyaya gelip yaşaması ve bu yaşam süreci içerisinde insanların kuşaklar boyu tarihi kültürel doğal dokularla geleceğe aktarılması gerekmektedir. Gaziantep’te 23 tane müze var. Bu şehirde 10 yaşın altındaki çocuklarımızın gezebileceği oyuncak müzemiz var. Birbirimizi kucaklayabilen bir ruh yapısı oluşturmamız lazım” şeklinde konuştu.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, TKB’nin önemli bir misyon üstlendiğini ve belediyelere birçok projelerde yardımcı olduğunu kaydetti.

Sözen, “Okur yazarımızın az olduğu dönemde bile çok görgülü bir toplumduk. Seçilmiş yerel yöneticilere güvenin diyorum. Üniversitelerimiz projelerini masa başında yapmadıkça, belediye başkanlarımızda bu projeleri uygula dedikçe bilsinler ki o projeler uygulanmaz. Mekanların da kentlerin de ruhu vardı. Mekanların ruhu ileriye dayanan bir gelecek umududur” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü bir ülke ve güçlü bir finansa sahip olduğunu, bu açıdan daha iyi projeler yapabilecek güce sahip olduğunu söyledi.