Türkiyenin ilk robot teknolojili inek çiftliği Balıkesirde açıldı

Türkiyenin ilk robot teknolojili inek çiftliği Balıkesirde açıldı

Türkiye'de tamamen robot teknolojisi ile kurulan ilk süt sığırcılığı işletmesi Balıkesir'de açıldı. Süt üretiminde verimi ve kaliteyi arttırmayı hedefleyen ve "Mutlu İnekler" sloganı ile başlayan Lely-Onet Çiftliği'nde, özellikle sağım...

Türkiye'de tamamen robot teknolojisi ile kurulan ilk süt sığırcılığı işletmesi Balıkesir'de açıldı. Süt üretiminde verimi ve kaliteyi arttırmayı hedefleyen ve "Mutlu İnekler" sloganı ile başlayan Lely-Onet Çiftliği'nde, özellikle sağım gibi birçok önemli iş, robotlar tarafından yapılıyor.

Balıkesir-Savaştepe karayolu üzerinde kurulan çiftlik, törenle açıldı. Törene Vali Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu ve Lely Yönetim Kurulu Üyesi Giys Scholman'ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Süt sığırcılığı işletmelerinde, özellikle sağım gibi birçok önemli işin robotlar tarafından yapıldığı çiftliğin kuruluşuna dört ay önce başlandığı belirtildi. Robotların inekleri sağmakla kalmadığı, hayvanların takibi, yediği yem, verdiği sütteki yağ ve protein oranı, hastalık ihtimallerini de hesapladığı belirtildi. Yem itme robotu, gübre temizleme robotu ve hattâ buzağı beslemek için mama robotu bulunan çiftlik, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor.

Açılış töreninde konuşan Lely Türkiye Genel Müdürü Doç. Dr. Erkan Gönülol, robotların kullanımıyla süt veriminde en az yüzde 15 artış olduğunu belirterek, "Süt kalite primi, daha az işçi ve daha az veterinerlik gideri gibi avantajlarıyla yatırımları kısa sürede geri dönebiliyor. Ayrıca robotlar, leasing seçeneği ile geri ödeme vadesi sürecinde satın alınabiliyor. Robotların önemli bir özelliği de tıpkı traktör gibi yakın bir gelecekte ikinci el piyasası oluşacak." dedi. Gönülol, Hollandalı Lely şirketinin, 1948 yılından beri süt robotundan otomatik yemleme sistemlerine kadar çözümler sunduğunu söyledi. Çiftliğe toplam 2 milyon lira yatırım yapan, aynı zamanda Balıkesir Sanayi Odası Başkanlığı görevini de yürüten Onet ortaklarından Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur ise Lely ile işbirliklerini ve sistemi tercih etme sebeplerini, "Süt kalitesi ve hayvan sağlığına, verimliliğine tartışmasız katkısı olduğuna inanıyoruz. Kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığı ülkemizde Lely sistemi, eleman bilgi tecrübe ve hatalarından doğabilecek zararları minimize ediyor." şeklinde açıkladı.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri, tesisi gezip yetkililerden bilgi aldı. CİHAN