Türkiye'ye bir YouTube uyarısı daha

Türkiye'ye bir YouTube uyarısı daha
Güncelleme:

YouTube ve Twitter üzerindeki engelleme tartışmaları nedeniyle Avrupa'dan Türkiye'ye çok sert bir eleştiri daha geldi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi İnsan Hakları Komitesi tarafından yapılan açıklamada Twitter ve YouTube internet sitelerine erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkının açık bir ihlali olduğu belirtildi. Açıklamada, “Türkiye’deki aşırı sınırlayıcı tedbirlerin barışcıl gösterileri engellediği” de vurgulandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye’de seçim döneminde Twitter ve YouTube’a erişim engeli getirilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini açıkladı.

AKPM’den yapılan açıklamada, Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi’nin Strasbourg’da yapılan toplantısı sonrasında Türkiye’deki gelişmelere ilişkin endişelerin dile getirildiği kaydedildi. Açıklamada, “Türkiye’de seçim kampanyası sırasında Twitter ve YouTube internet sitelerine erişimin engellenmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10. maddesiyle korunan ifade ve bilgi edinme hakkının açık bir ihlali olduğu” belirtildi. Açıklamada, komitenin Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi’ni, internete erişimin sınırlandırılmasını anayasaya aykırı bulan kararı nedeniyle memnuniyet duyduğu belirtildi. “Türkiye’deki aşırı sınırlayıcı tedbirlerin barışcıl gösterileri engellediği” vurgulanan açıklamada, “polisin aşırı güç kullanımının ve bunu yapanların cezasız kalmasının AİHS ile bağdaşmadığı” kaydedildi. Açıklamada, barışçıl muhalefet yapanlar hakkında “geniş ve belirsiz terörle mücadele yasaları çerçevesinde” soruşturma yürütülmesinin ve uzun süren adli sürecin ve yargılama öncesi uzun tutukluluk sürelerinin Avrupa standartlarıyla uyuşmadığı belirtildi. “Son dönemde Türkiye’de yolsuzluk soruşturmalarını yürüten hâkimler, savcılar ve polislere yönelik baskıların görüldüğü” ifadesine yer verilen açıklamada, “bunun bağımsız yargıya olan kamuoyu güvenini zedeleyebileceği” belirtildi.