Türkiye'ye karşı gaz ittifakı !

Türkiye'ye karşı gaz ittifakı !
Güncelleme:

Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır ve Yunanistan doğalgaz konusunda Türkiye’ye karşı ittiifak oluşturdu.

Söz konusu üç ülkenin dışişleri bakanları, üçlü siyasi istişareler çerçevesinde Güney Kıbrıs’ta bir araya geldi. Toplantı sonrasında Türkiye’ye karşı ortak bir bildirgeyayımlandı.

''TÜRKİYE’NİN ZARARINA OLUR''

Bakanlar düzeyinde Güney Lefkoşa’da gerçekleşen toplantı sonrasında üç ülkenin bakanları, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yaptığı doğalgaz araştırmalarının Türkiye tarafından engelleme girişiminin yasadışı olduğunu iddia etti. Üç bakanın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta yaptıkları temasların devamı olduğu belirtilen toplantıda, Türkiye’ye karşı ortak bir bildirgeyayımlandı. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türkiye’ninKıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama çalışmalarına son vermesini istedi, bu tür faaliyetlerin Türkiye’nin zararına olacağını öne sürdü.

Toplantıda konuşan Kasulidis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleriyle ilgili bilgi verdiğini, “keyfi ve tek taraflı faaliyetlerin halen ciddi tahriklere sahne olan Doğu Akdeniz’deki güvenliği ve istikrarı daha da erozyona uğrattığı” konusunda görüş birliğine vardıklarını anlattı. Kasulidis, Yunanistan ve Mısır’la aralarındaki işbirliğinin “bölgedeki hiçbir ülkenin aleyhine olmadığını aksine, bölgesel diyalog örneği olarak işleyip bölgedeki barış ve istikrara katkı koyabileceğini” iddia etti.

MÜZAKERE VE AB TEHDİDİ

YUNANISTAN Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerinin uluslararası hukuka ve deniz hukukuna hakaret anlamına geldiğini öne sürerek Türkiye’den faaliyetlerini derhal sonlandırmasını istedi. Venizelos, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine son vermesinin Kıbrıs müzakerelerinin devamına ve Türkiye’nin AB üyelik sürecine yardımcı olacağını iddia etti. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşerek ülkesinin Güney Kıbrıs ile ilişkilerini daha da geliştirme arzusunu iletti.