Türkiye'ye milyar dolarlar akacak !

Türkiye'ye milyar dolarlar akacak !

Batı'nın amargo uyguladığı Rusya'da paranın rotası Türkiye'ye çevriliyor.

.Gazprombank'ın fonunu yöneten Türk CEO Suntay, "Türkiye'nin payı % 30'a çıkacak" dedi

Kiev-Moskova arasındaki iplerin kopmasıyla Rusya'ya yaptırım uygulayan Avrupa Birliği ileABD, büyük pazarı gelişmekte olan ülkelere kaptırıyor. Batı'ya karşı enerji ve gıda kartını açan Rusya, oligarklar ve şirketlerin yönettiği milyarlarca dolar için de güvenli liman arayışında. ABD'nin geçen hafta Rus finans devi Sberbank'ı uluslararası işlemlerde köşeye sıkıştırırken, Türkiye'deki ayağını (Denizbank) yaptırımdan muaf tutması Rus sermayesinin Türkiye ilgisinin artacağını gösteriyor. İşte bu süreçte Rus parasına rehberlik edecek bir ismin de Moskova'da bulunması Türkiye'nin şansını artırıyor. İki yıl önce Gazprombank'ın Varlık Yönetimi'nde CEO ve Başkan Yardımcılığı görevine getirilen ilk yabancı yönetici olan Aylin Suntay'la Rusya ve Türkiye arasında finansal köprünün nasıl kurulabileceğini konuştuk.

Rusya macerası nasıl başladı?
Küresel finans sisteminin 3 önemli merkezinde deneyimim var. ABD'de fon yönetim şirketi Nicholas Applegate ve İngiltere'deki Colonial First State'te uzun süre görev aldım. Ardından 300 milyar doları yöneten İsviçreli Bank Pictet'te 10 yıl çalıştıktan sonra ailevi nedenlerden dolayı Rusya'ya gelmek zorunda kaldım. Başka teklifler de aldım ancak Gazprom her zaman heyecan verici bir firma olarak öne çıktı.

'AVRUPA, AMBARGO YÜKÜNÜ KALDIRAMAZ'

Ambargo sizin planlarınızı değiştirdi mi?
Ambargo gelmeseydi, ekim ve kasım aylarında Asya'da çok büyük fonlar yönetmeye başlayacaktık. Şimdi olmayacak mı? Bence olacak ama sabırlı olmamız gerekecek. Ambargo, maalesef yurtdışı projelerimizi olumsuz etkiledi. Ama bu durum sadece fon yönetimi için geçerli. Yoksa bankacılık için Asya'da inanılmaz dinamik bir piyasa bulduk. Şu anki ambargolar özellikleÇin ile Rusya'yı birbirine yaklaştırdı. Önümüzdeki dönem çok önemli. Benim kişisel görüşüm, 'kış gelsin de bir görelim' yönünde. Avrupa markaları buradaki üretimlerine kısa süreli ara vermeye başladı. Özellikle otomotiv sektöründe zor bir dönem olacak. Avrupa bunu uzun süre kaldıramaz gibi geliyor.

5.3 MİLYAR DOLARLIK FON VAR
ABD, İngiltere ve İsviçre'deki birikiminiz Gazprombank'ta ne gibi fayda sağladı?
2012'de göreve geldiğimde Gazprombank'ın Batılı anlamda fonu yoktu. Gelir gelmez ilk işim bunu hayata geçirmek oldu. Yeni bir oluşum olmasına rağmen varlık yönetiminde 5.3 milyar dolarlık bir fonumuz var. Bunun ilk dilimi olan 200 milyon dolarını yurtdışında gerçekleştiriyoruz. Türkiye, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan'a yatırım yapmak için Emerging Europe Equity Fund'u kurduk. Buna, Lüksemburg merkezli 2 fon daha eklendi.

Ancak bu ülkelerin bir kısmıyla ilgili Moskova daha temkinli. Türkiye yeni süreçte nasıl etkilenecek?

Aslında ülkelerle ilgili miktar söylemem doğru olmaz. Ama oran söyleyebilirim. Avrupa ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle elbette fonlarda Türkiye'ye kayma olacak. Şu anda yurtdışı yatırımlarımızın yüzde 10'u Türkiye'de. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Yunanistan gibiAvrupa Birliği ülkelerine olan ilgi azalacaktır. Bu da Türkiye'ye yarayacak. O nedenle oradaki oran yüzde 25-30'u bulacaktır. Sadece bizim değil bölgedeki diğer fonlar da bu ülkelerden çıktığında öncelikleri Türkiye'ye kayacak.

RUSLAR, FRANSA VE İSPANYA'YA KÜSÜYOR

Sizce, Türkler Rusya'da hangi alanlara yönelmeli?
Rusya'da dış ticaret açısından büyük bir fırsat var ama bütün olay güven. Türkiye'nin süt ve süt ürünleri, meyve/sebze, sağlık, eğitim gibi sektörlerde fırsatları var. Ancak gayrimenkul en önemli fırsat olacaktır. Rusya'da "Fransa'ya, İspanya'ya gitmem" diyenlerin sayısı hızla artıyor. Türkiye teknoloji alanında da iyi olduğu iş kollarında burada iş yapabilir. Ruslar Türkler'in inşaat sektöründeki gücünü biliyor. Hemen hemen her büyük projeye Türkler'i çağırıyorlar. Hatta yarım kalan projeleri bile Türk şirketlerin bitirmesini istiyorlar.