Türkiye'ye rekor yatırım !

Türkiye'ye rekor yatırım !
Güncelleme:

Dünya Bankası Grubu IFC, Türkiye'de özel sektöre 1.8 milyar dolar kaynak sağladı.

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC 2016 mali yılını Türkiye’de özel sektöre toplam 1.8 milyar dolar finansman ve kaynak sağlayarak tamamladı.

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) 2016 mali yılını Türkiye’de özel sektöre toplam 1.8 Milyar Dolar finansman ve kaynak sağlayarak tamamladı.

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, 2016 mali yılını Türkiye’de dördüncü defa rekor düzeyde yatırımgerçekleştirerek tamamladı. 2016’da IFC yatırımları sürdürülebilir enerji, altyapı yatırımları ve sürdürülebilir şehircilik, sermaye piyasaları gelişimi ve Türk şirketlerinin rekabetçi gücünü yükseltme ile yurt içi ve yurtdışındaki operasyonlarını desteklemeye odaklandı.

IFC finansman sağlamak dışında ayrıca özel ve kamu sektörlerine danışmanlık yaparak, özel sektörün büyümesini destekleyecek çalışmalar gerçekleştirdi. 30 Haziran 2016’te sona eren mali yılda IFC Türkiye’de 18 projeye toplam 1.8 milyar dolar tutarında uzun vadeli finansman, sermayeyatırımı, vadeli faiz oranı takası ve kısa vadeli ticaret finansmanı sağladı.

Geçtiğimiz mali yıla göre en büyük değişiklik IFC’nin sermaye yatırımlarında gerçekleşti. IFC 2016’da Türk şirketlerine bir önceki yıla göre %70 artışla 625 milyon dolar tutarında sermayeyatırımı yaptı. Toplam yatırımın yaklaşık 300 milyon doları diğer finansal kurum ve kuruluşlardan sendikasyon kredisi olarak temin edildi. Ayrıca IFC’nin Global Ticaret Finansmanı Programı (GTFP) çerçevesinde küçük ve orta ölçekli şirketlerin global ticaret sistemine entegre olmalarını desteklemek amacıyla 370 milyon dolarlık kısa vadeli ticaret finansmanı sağlandı. 2016 mali yılı aynı zamanda IFC’nin Türkiye’deki faaliyetlerini düzenleyen beş yıllık Dünya Bankası Grubu Ülke Ortaklık Stratejisi’nin de son yılı idi. Dünya Bankası Grubu, doğrudan finansman, analiz ve danışmanlık hizmetleri ile Türkiye’nin yüksek gelirli ülke statüsüne geçişini desteklemeyi hedefliyor.
 
Dünya Bankası Grubu beş yıllık plan doğrultusunda Türkiye’ye toplam 9 milyar dolar yatırım yaptı ve IFC 4.5 milyar dolarlık payla Türkiye’nin kalkınma hedeflerine katkıda bulundu. Toplam 4.8 milyar dolar tutarında bir portföy büyüklüğü ile Türkiye halihazırda IFC’nin en fazla yatırım yaptığı ikinci ülke konumunda bulunmayı sürdürüyor. IFC’nin 30 yıl önce kurulan İstanbul ofisi ise tüm dünyada Washington DC dışındaki en büyük merkez ofisi konumuyla Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 50’den fazla ülkeye hizmet sağlamaya devam ediyor. IFC Türkiye Ülke Yöneticisi Aisha Williams şunları söyledi: “Türkiye’de özel sektör için güçlüklerin olduğu bir yıl olmasına rağmen, Türkiye programımızı yeni bir rekorla sağlam bir şekilde tamamladık. Tüm dünyada gelişmekte olan pazarlarda finansman ortamının darlalmasıı ile IFC gibi kurumlara daha çok ihtiyaç duyuluyor. Stratejimiz doğrultusunda Türkiye’deki müşterilerimizle beraber ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşması için çalışmaya devam ediyoruz”.

UZUN VADELİ ORTAKLIKLAR İLE TÜRK ŞİRKETLERİNE YATIRIM

2016 yılında IFC Türkiye’de hisse yatırımlarını önemli ölçüde artırdı. Finansal sektörde IFC, Fibabanka’ya yüzde 10 oranında ortak oldu ve Lübnan merkezli Bank Audi’nin Türkiye’deki iştiraki Odeabank’ın 1 milyar TL’lik sermaye artırımına 110 milyon dolara eşdeğer Türk Lirası katkı sağlayarak bankaya hissedar oldu. Altyapı ve enerji sektörleri ise IFC’nin Türkiye’deki yatırımprogramında önemli bir pay aldı. IFC, şirketin Avrupa ve Orta Doğu’da gerçekleştirmeyi hedeflediği enerji yatırımlarını desteklemek amacıyla Unit Investment NV’ye sermaye yatırımı yaptı.IFC ayrıca Akfen Holding’in çatısı altındaki Akfen Enerji’ye yüzde 16.67 oranında ortak oldu.

Bu yatırım ile Akfen Enerji Türkiye’deki yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık üç misline yükseltilmesini ve sürdürülebilir enerji üretimi ile yerel doğal enerji kaynaklarının kullanımını hedefliyor. 2016 yılında IFC’nin bir diğer önemli sermaye yatırımı 215 milyon dolar ile Türkiye’nin en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında yer alan Rönesans Holding’e oldu. Ortaklığın, Rönesans Holding’in rekabet gücünü artırarak küresel bazda büyümesine destek olması hedefleniyor.
 
İKLİM DEĞİŞKLİĞİ İLE MÜCADELEYE DESTEK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRCİLİK

IFC ve Dünya Bankası Grubu’nun Türkiye’deki önceklerinden birisi Türkiye’nin iklim değişikliği hedeflerini gerçekleştirmesine ve şehirlerin sürdürülebilir ve çevreci bir yaklaşımla büyümesini sağlamaya destek olmak. Bu anlayış doğrultusunda IFC’nin geçen yıl yaptığı yatırımların 455 milyon doları, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasına, yeşil binaların yaygınlaşmasına, şirketlerin enerji verimliliğini yükseltmesine ve inovatif yeşil finansman projelerine aktarıldı.
 
IFC Odeabank ile ilk yeşil mortgage kredisini desteklerken, Türkiye’den ilk defa TSKB’nin gerçekleştirdiği uluslararası piyasalardaki ilk yeşil/sürüdürülebilir tahvil ihracına 50 milyon dolaryatırım yaptı. Dünya Bankası Grubu’nun “Sürdürülebilir Şehirler” projesi çerçevesinde IFC Türkiye’de belediyelerle işbirliklerini artırmaya devam etti. IFC 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Kabataş- Mecidiyeköy metro hattının inşası için 110 milyon Euro finansman sağlarken, İzmir, Antalya ve Bursa gibi şehirlerde de atık yönetimi ve taşımacılık alanlarında proje geliştirme ve finansman sağlamaya devam etti.

BİLGİ PAYLAŞIMI İLE ÖZEL SEKTÖRÜ DESTEKLEYEN EKOSİSTEM OLUŞTURULMASI

IFC dünyanın sadece özel sektöre odaklanan en büyük kalkınma kuruluşu olarak küresel bilgi birikimini ve deneyimlerini Türk özel ve kamu sektörü ile paylaşmaya devam etti. IFC müşterileri ile kurumsal yönetim, uluslararası iş standartları, çevre ve sosyal düzenlemeler gibi konularda etkinlikler düzenleyerek, sektörel oyuncuların bir araya gelmesine ve fikir alışverişinde bulunmasına yönelik fırsatlar sağladı.
 
2016 yılında IFC, Fin-Tech, Girşimcilik ve Atık Yönetimi konularında yuvarlak masa toplantıları düzenledi. Ayrıca Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yürütülen Bağımsız Kadın Direktörler Projesi (BKD) kapsamındaki 3. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı’na destek oldu.