Türkmen Komutan Nevşehirli Gençlere Suriye Savaşını Anlattı

Türkmen Komutan Nevşehirli Gençlere Suriye Savaşını Anlattı

Suriye Türkmen Dağı Tugay Komutanı Ahmet Arnavut ve Birlik Komutanı Velid Saltuh Nevşehir'de gençlere Suriye’deki savaşı anlattı.

- Suriye Türkmen Dağı Tugay Komutanı Ahmet Arnavut ve Birlik Komutanı Velid Saltuh Nevşehir'de gençlere Suriye’deki savaşı anlattı.

Suriye’den gelerek Nevşehir'de çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamlarıyla görüşmelerde bulunan Türkmen Dağı Tugay Komutanı Ahmet Arnavut ve Birlik Komutanı Velid Saltuh, Nevşehir Gençlik Birlik Vakfı üyesi gençlere beş yıla yaklaşan Suriye’deki savaşta Türkmenlerin yaşadıkları zorlu yaşam mücadelesini anlattı.

Gençlere Suriye Türkmenleri hakkında bilgiler veren Arnavut, Suriye Türkmenleri'nin geçmişte yaşadıkları Anadolu topraklarından alınıp Hac Yolu'nu korumak için bugünkü Suriye’deki bölgelere yerleştirildiği kaydetti. Arnavut, "Ayrıca Mısır'ın fethinden sonra oraya gidecek olan asker ve malzemelerin taşınması da atlar ve develerle gerçekleştirilmişti. Osmanlı paşaları, askerleri, şehzadeleri ve siviller bu yolculuklar sırasında hem bu yol üzerine yerleştirilen Türkmenlerce korunmuş hem de aylar süren yolculukları sırasında dinlenme yerleri olarak Türkmen Köyleri'nde kalmışlardır. Hacca giden Anadolu insanları da yine bu bölgelerde geçerek eşkiya ve düşmanlardan muhafaza edilmişlerdi." dedi.

"Bizler bu topraklardan giderek fedakarca Osmanlı'nın ayak bastığı diğer toprakları muhafaza vazifesi gören ecdadın yani Osmanlı'nın torunlarıyız" diyen Arnavut, "Osmanlı Devleti'nin dağılmasının ardından bizler köylerimizde şehirlerimizde kalarak buraları muhafaza ettik. Bazı köyler dillerini unutsa da Bayır-Bucak Türkmenleri asimile olmamış diline, dinine ve toprağına dünde bugün de sahip çıkmıştır" diye konuştu.

Esad rejimin Türkmenleri hedef alan saldırıları nedeniyle yıllardır büyük sıkıntı çektiklerini kaydeden Arnavut, “Hergün Esad rejimine ait uçaklar üzerimize Rus bombalarını atıyor. Her hafta onlarca sivil şehit oluyor, füzelerle vurulan evlerin altından yaralı ve şehitlerimizi çıkarabilmek alet ve malzeme olmadığı için çok zor. İnsanlarımız gözümüzün önünde ölüyor yürek dayanmıyor bu acılarımıza” dedi.

Suriye savaşı ve Suriye’deki Türkmenlerle ilgili hazırladığı belgesel için uzun süre burada kalan

Kapadokya TV Genel Yayın Yönetmeni Behçet Alkan ise konuşmasında, Osmanlı Devleti’nden sonra bu bölgelere yerleştirilen Türkmenler’in yaşadıkları ve şahit olduğu zulümleri anlattı. Türkmen direnişçilerin Osmanlı yadigarı toprakları korumak için amansız mücadeleler verdiklerini ifade eden Alkan, “Bizler Batı’nın masa başında çizdiği sınırları önce kafamızdan silmeli ve kardeşimiz dediğimiz Müslümanlar’ın, Türkmenler’in, diriliş davasına sahip çıkmalıyız. Bu kardeşlerimiz aslında ne kadar Anadolu’lu ise biz de o kadar Bayır Bucaklı olmalıyız. Dua etmekten öteye de geçip bu asrın ebabilleri olmaya adayız diyebilmeliyiz” dedi.

İHH Nevşehir Gönüllüler Koordinatörü Baki Öncel ise genç neslin sahte senaryolarla hazırlanan mesnetsiz diziler nedeniyle ecdadını yanlış tanıdığına dikkat çekerek, “Faydalı ilimlere erişin, okuyun. Önce ehli sünnet itikadı,sonra tarihimizi anlatan kitaplardan başlayın okumaya.” tavsiyesinde bulundu.