Üç eski bakan vekillik istiyor

Üç eski bakan vekillik istiyor

Genel seçimler öncesinde yolsuzluk iddialarına adı karışan 4 eski Bakan'dan 3'ü yeniden vekillik bekliyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim takvimine göre Haziran ayında yapılacak genel seçimler, kamudan aday olmak isteyenler en geç 10 Şubat’a kadar istifa etmek zorunda olduğu için, gözler, bu partiden aday olacak kritik isimlere çevrildi. AKP’nin aday listelerinde en zorlanacağı isimlerin ilk sıralarında, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada partinin 50’ye yakın fire verdiği oylama sonucu Yüce Divan’a gitmekten kurtulan 4 eski bakan geliyor. AKP yönetimi, 4 eski bakana tepkinin yüksek olması nedeniyle firelerin daha da artmasını önlemek için oylama öncesi bir hamle geliştirmişti. Parti yönetimi, “Tabii ki bu 4 isimden bazıları hakkındaki iddialar önemli. Ancak seçim sürecinde Yüce Divan yargılaması yapacak olan Anayasa Mahkemesi’ne güvenemeyiz. Bu nedenle bu arkadaşların haklarındaki ciddi iddiaların cezasını biz soracağız. Faturayı seçimde keseceğiz. Bu arkadaşlar seçimde aday yapılmayacak” tezini işleyerek milletvekillerinden aklama yönünde oy istedi. Bu nedenle oylama sonrası AKP’liler arasında en çok bu konu konuşuldu ve “Yüce Divan’dan kurtuldular ancak siyasi hayatları bitti. Seçimde aday yapılmayacaklar” diye ifade edildi.

‘Kendileri aday olmasın’

Ancak oylamanın üzerinden geçen bir haftanın ardından AKP kulislerinde, 4 eski bakanın adaylığıyla ilgili durumun farklı olduğunu ortaya koyan bilgiler konuşuluyor. 4 isimden Egemen Bağış, tüzükteki 3 dönem kuralına takıldığı için seçimde aday olamayacak. Ancak Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın tüzük engeli bulunmuyor. Edindiğimiz bilgi de bu isimlerin seçimde yeniden aday olmak istedikleri yönünde. Eski bakanların, seçimde milletvekili adayı olma taleplerini Başbakan Davutoğlu’na da ilettikleri belirtiliyor. Bakanlar, yeniden aday olmalarını, “Yargıda dosyalarımızla ilgili takipsizlik kararlarımız var. Ayrıca Meclis bizi akladı” görüşüyle savunuyor.

Davutoğlu’nun ise eski bakanların adaylıkları konusunda, daha önce Meclis’teki soruşturma aşamasında takındığı “Bakanlar Yüce Divan’a gitmeyi kendileri istemeli” tavrının bir benzerini savunarak, “Bizzat kendileri aday olmama kararı almalı” görüşünde olduğu belirtiliyor. Davutoğlu’nun bu tezine karşın üç eski bakanın adaylıkları konusunda son kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın vereceği konuşuluyor.