Ülkemizde kaç Resmi Gün var ?

Ülkemizde kaç Resmi Gün var ?

Türkiye'de kaç Resmi Tatil Günü olduğunu biliyor musunuz ? Ya da Resmi Tatil ilan edilen en son günün hangisi olduğunu...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhtarlarla oaln 27. toplantısında önemli bir açıklama yaptı. Erdoğan darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gününün Resmi Tatil olarak ilan edildiğini belirtti.

Erdoğan  "Her 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi anma günü olarak tatil ilan edilecektir." diye konuştu.

Resmi tatillerde, kamu kurumlarının tamamı ile özel kurumların çoğu çalışmaz. Başka bir deyişle ise bankalar, devlet daireleri kapalıdır ve aynı zamanda hastanelerde nöbetçi doktorlar görev yaptığından dolayı çoğunlukla acil hastalara hizmet verilir.

Peki Türkiye'de kaç Resmi Tatil var ?

Ülkemizde 2'si dini olmak üzere 8 Resmi Tatil Günü var. Bunlar:

1 Ocak – Yeni yılın başlangıcı olarak sayılır. 1 Ocak resmi tatil olarak ilan edilmiştir. Devlet daireleri ve bankalar kapalı olduğu gibi bazı büyük alışveriş merkezleri de yeni yıl nedeniyle daha kısa saat aralığında çalışmaktadır.

23 Nisan – Türkiye’nin kuruluşundaki en önemli günlerden biri olarak sayılır. 23 Nisan 1920 Türkiye Cumhuriyeti Meclisi’nin kurulduğu tarihtir. Aynı zamanda bu gün çocuk bayramı olarak da kutlanmaktadır. Bu günde resmi geçişler yapılır. 23 Nisan günü resmi tatildir.

1 Mayıs – İşçi ve Emekçi Bayramı olarak kutlanır. 1 Mayıs günü resmi tatildir.

19 Mayıs – Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinin başladığı gün olarak kabul edilmektedir. 19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başladığı kabul edilen özgürlük mücadelesinin günü olarak kutlanır. Bu gün aynı zamanda Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır. 19 Mayıs günü resmi tatildir.

30 Ağustos– Türkiye’nin Büyük Taarruz’dan galip çıktığı gün olarak kutlanmaktadır. 30 Ağustos bütün gün tatildir.

29 Ekim – Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Ekim 1923’te kurulmasından itibaren “Cumhuriyet Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Devlet daireleri 28 Ekim öğleden sonra resmi tatile girmektedir. 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim resmi tatildir.

DİNİ BAYRAMLAR DA RESMİ TATİL GÜNLERİ

Ramazan Bayramı – Müslüman Dünyası’nın Ramazan ayının sonunda kutladığı bayramdır. Bu bayram 3 gün sürmektedir. 3 gün boyunca devlet daireleri, bankalar ve eğitim kurumları kapalıdır. Bayramın başlamasından bir gün önce arife olarak kabul edilmektedir. Arife günü öğleden sonra resmi tatil başlamaktadır ve arife günü hariç 3 gün sürmektedir. Ramazan Bayramı’nın günleri her yıl değişmektedir. Basit bir hesap yaparsak bayram, önceki yıl Ramazan Bayramı’ndan 10 gün öncesine denk gelmektedir. 2013 Ramazan bayramı 8-10 Ağustos tarihlerinde, 2014 Ramazan Bayramı da 28-30 Temmuz tarihlerinde kutlanacaktır.

Kurban Bayramı – Müslüman Dünyası’nın bir diğer bayramı olan Kurban Bayramı 4 gün sürmektedir. Bayram süresince devlet daireleri, bankalar ve eğitim kurumları kapalıdır. Bayramın başlamasından bir gün önce arife olarak kabul edilmektedir. Arife günü öğleden sonra resmi tatil başlamaktadır ve 4 gün sürmektedir. Kurban Bayramı’nın da günleri Ramazan Bayramı gibi değişmektedir. Basit bir hesap yapacak olursak Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’ndan 70 gün sonra kutlanır. 2013 Kurban Bayramı 15-18 Ekim, 2014 Kurban Bayramı’da 4-7 Ekim tarihlerinde kutlanmaktadır.

EN SON RESMİ TATİL İLAN EDİLEN GÜN HANGİSİ OLDU?

2009 yılında hükümet 1 Mayıs'ı ''Emek ve Dayanışma Günü'' olarak ilan etti.