Ülker'den Harvard'a dev bağış !

Ülker'den Harvard'a dev bağış !

Yıldız Holding, Harvard'a 24 milyon dolarlık bağış yaptı.

Yıldız Holding, Harvard’a 24 milyon dolarlık bağış yaptı. Üniversitenin Toplum Sağlığı Fakültesi’nde kurulan Sabri Ülker Merkezi, Türkiye ve dünyadan bilim adamlarının çalışmalarına ev sahipliği yapacak...

Türkiye’nin lider gıda ve içecek şirketi Yıldız Holding, toplum sağlığının geleceğine yönelik önemli bir adım atarak, dünyanın en köklü ve saygın bilim akademilerinden Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’ne (HSPH) 24 milyon dolar bağışta bulundu. Fakültedeki Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuvarı, 10 yıl boyunca Sabri Ülker Merkezi (Sabri Ülker Center) olarak anılacak.

Şu anda aktif şekilde çalışmakta olan laboratuvarın başkanlığını, dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil yürütüyor. Merkez, özellikle kronik hastalıkların oluşmasını önlemek amacıyla Türkiye ve  dünyadan bilim adamlarının çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Sabri Ülker Merkezi’nin (Sabri Ülker Center) açılışı, ABD’nin Boston kentindeki Harvard Üniversitesi’nde geniş katılımla gerçekleştirildi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in katıldığı açılışa, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk veSabri Ülker Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in yanı sıra çok sayıda isim katıldı.

‘Büyük bir ayrıcalık’

Ali Ülker, “Türkiye’den dünya çapında bir bilim kurumuna yapılan en büyük bağışı gerçekleştirmiş olmak, aile olarak Türkiyeli olarak gurur verici. Bilime ve inovasyona inancımız, toplum sağlığının geleceği için alanının en iyileriyle işbirliği yapma vizyonumuzla bütünleşti” dedi. Türkiye’de ve dünyada toplum sağlığının geleceğine olan sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını kaydeden Ülker, “Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi, dünyaca saygı duyulan bir bilim kurumu. Bu kurumda ana dilimizi konuştuğumuz saygın bir bilim insanıyla yolumuzun kesişmiş olması bizler için bir ayrıcalık” diye konuştu.

‘Tam zamanında bir bağış’

Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk de, “Kronik metabolik bozuklukların tüm dünyada toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği dönemde, böylesine büyük bir bağış almış olmaktan çok mutluyuz” ifadesini kullandı.

Sabri Ülker Merkezi’nin liderliğini yürütecek, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ise, “Hem kişisel hem de mesleki bir rüya gerçekleşiyor. Bu bağışla önümüzdeki 10 yılda yapmayı hayal ettiğimiz çalışmaların kesintisiz olarak sürdürülmesi ve bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye’den de bir çok bilim insanının yetiştirilmesi mümkün olacak” dedi. Hedeflerinin, toplum sağlığının geleceği için beslenme ve metabolizma arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceleyerek, bu alanda yeni çığırlar açacak inovatif araştırmalara imza atmak olduğunu belirten Hotamışlıgil, “Kronik kompleks hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yolunda önemli adımlar atacağımıza inanıyorum” diye konuştu.


20. yüzyılın başından bu yana beslenmenin toplum sağlığına katkısının bilimsel araştırmalar ışığında artırılması için Mısır gevreğinin demir katkısıyla geliştirilmesi, tuzun iyotla desteklenmesi veya süte D vitamini katkısı yapılması gibi sınırlı sayıda çalışmanın gerçekleştiğine değinen Prof. Dr. Hotamışlıgil, şunları söyledi:

“Yapılan çalışmaların insan sağlığına büyük etkisi oldu. Sabri Ülker Merkezi ile bu çağdaş araştırmaların daha derinine inerek, gıda öğelerinin fonksiyonlarının ortaya çıkarılması, insanların kronik ve yaşlanma ile gelen hastalıklardan korunması hedefleniyor. Bu merkezde yapılacak çalışmalar,  insanların uzun ve sağlıklı yaşamalarını destekleyecek.”

Araştırmalara fırsat tanıyacak

Sabri Ülker Merkezi’nde araştırmalar ve uygulama yöntemlerin yanı sıra, disiplinler arası çalışmalar ve teknoloji platformlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Merkez ile Türkiye’den öğrenci ve araştırmacıların yanı sıra, tüm dünyadan da bilim insanlarına eğitim ve deneyim kazandıracak programlar hayata geçirilecek. Sabri Ülker Merkezi etkinlikleri arasında İstanbul-Boston dönüşümlü “Bilimsel Bienal” projesi de var. Bu Bienal, farklı coğrafyalardan bilim insanlarının araştırma yerlerini değiştirerek, farklı perspektif ve imkanlarla çalışmasını mümkün kılacak.