''Uluslararası bir sorun yerel bir bakış açısıyla çözülemez''

''Uluslararası bir sorun yerel bir bakış açısıyla çözülemez''

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı koordinasyonunda, uluslararası bir sorunun yerel bir bakış açısıyla çözülemeyeceğini söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) koordinasyonunda “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlara yönelik projelerin tartışıldığı çalıştay düzenlendi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Belediye Meclis Salonu’ndaki çalıştayda, uluslararası bir sorunun yerel bir bakış açısıyla çözülemeyeceğini söyledi.

Suriyeliler ve yoğun  göçten kaynaklanan sorunları anlatan Şahin, şöyle devam etti:

“En hayati ve büyük sorun konut meselesi. Biz halkımız için 50 bin konut projesini başlattık. Ama zaten şehir kendi içerisinde çok ciddi göç aldığı için, kiraların çok yükselmesi, askeri ücretlilerin en kalitesiz evlerin en az yarısı olması şu anda çok önemli. Bunun üzerinden kentsel dönüşümün üzerine gitmek gerekiyor.”

Koordinasyon ve işbirliği zamanı olduğunu belirten Şahin, biran önce çözüm odaklı projelerin hazırlanarak, hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Belediyenin altyapı planlama ve yönetimine ilişkin yetkinliklerine yönelik dünyadaki en iyi uygulamaları referans alan kıyaslama çalışması bulgularının paylaşıldığı çalıştayda, 5 yıllık tepe seviyede bir altyapı planı oluşturulurken kullanılacak proje önceliklendirme metodolojisi de tartışıldı.

Suriyeli nüfusun belediyenin sabit sermaye yatırımlarına ve işletme giderlerine getirdiği yük hakkında analizlerin paylaşıldığı toplantıda, ayrıca, ihtiyaçlar ve projeler hakkında toplanan bilgiler konuşuldu.

Suriye kriziyle ilgili yürütülen Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi, belediyelerin öncelikli ihtiyaçlarını belirleyerek, kısa ve orta vadede Suriye krizi çerçevesinden yaşanan baskıları azaltacak önlemlerin alınmasını içeriyor.

Çalıştaya, Başkan Şahin’in yanı sıra GAP BKİ ile UNDP’den ve Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililer de katıldı.