Uluslararası operasyonları doğrudan Ayetullah Ali Hameney kontrol ediyor

Uluslararası operasyonları doğrudan Ayetullah Ali Hameney kontrol ediyor

İngiliz SKY haber kanalı, Türkiye'deki İsrail ve batılı ülkelere ait hedeflere saldırı planlayan İranlı gizli bir terör şebekesinin tespit edildiğini iddia etti.

İngiliz SKY haber kanalı, Türkiye'deki İsrail ve batılı ülkelere ait hedeflere saldırı planlayan İranlı gizli bir terör şebekesinin tespit edildiğini iddia etti.

        Kanalın savunma ve güvenlik editörü Sam Kiley'in özel haberine göre, istihbarat kurumlarının belirlediği "teröristler", İran Devrim Muhafızları'na bağlı olduğu ve özel operasyonlar yaptığı ileri sürülen Kudüs Tugayı'nın gizli teşkilatı 'Birim 400' bünyesinde görev alıyor. Kudüs Tugayı'nın, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in komutasında olduğu öne sürülüyor.

    Haberde, ismini açıklamak istemeyen bir istihbarat görevlisinin şu ifadelerine yer verildi: "Birim 400, son birkaç ay içerisinde, Türkiye'deki İsrail, Musevi ve batılı ülkelerin aralarında bulunduğu hedeflere yönelik bir saldırı hazırlığında. Bize göre, hazırlık prosedürleri ileri aşamada ve birimin niyetleri yakında gerçeğe dönüşebilir.”

        SKY’a konuşan söz konusu kaynaklar, nükleer programı sebebiyle İsrail ve ABD'nin Tahran'a yönelik gittikçe artan hava saldırısı tehditlerine karşı, ‘Birim 400’ün, dünyanın her yerinde saldırılar düzenleyerek İran'ın asimetrik gücünü göstermeyi amaçladığını ileri sürüyor. Hamaney’e bağlı bu birimin Avrupa ülkelerinde de saldırı planladığı öne sürülen haberde, ‘Birim 400’ün içinde kilit noktada bulunan bir İranlı ajanın Avrupa’ya yapılacak olası saldırılar üzerinde çalıştığı aktarılıyor.

        Haberde ayrıca, bir istihbarat düşünce kuruluşunun İran Devrim Muhafızları ve buna bağlı faaliyet gösteren Kudüs Gücü hakkında hazırladığı gizli bir rapora yer veriliyor. ‘Birim 400’ün, Devrim Muhafızları-Kudüs Gücü’nün (IRGC-QF) farklı ülkelerde faaliyet gösteren çok gizli özel operasyon birimi olduğu belirtilen söz konusu raporda, “Bu birim, ülke dışındaki hedeflere yönelik saldırıları planlar ve bu saldırıları hayata geçirir. Yabancı milis güçlere lojistik destek de sağlayan birim, emirlerini direk Ayetullah Ali Hamaney’den alır.” ifadelerine yer veriliyor.

        Ali Hameney’in Kudüs Gücü’nü yakın adamı Qassem Suleyman yoluyla kontrol ettiğini ve bunu birçok istihbarat örgütünün doğruladığı kaydedilen haberde, bir istihbarat yetkilisinin “Birçok şeyi doğrudan kontrol eden dini lider Ali Hameney’dir. (Cumhurbaşkanı) Ahmedinejad devamlı konuşarak ilgiyi üzerine topluyor fakat özellikle uluslararası operasyonlar söz konusu olduğunda her şey Ayetullah Ali Hameney’in kontrolü altındadır.” şeklindeki sözleri dikkat çekiyor.

        Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda İsrail’i hedef alan saldırılar yapıldığına da dikkat çeken ünlü İngiliz haber kanalı, elde ettiği istihbarat raporlarında yer alan şu çarpıcı ifadelere yer verdi: “Dini lider (Hameney) bir saldırı yapılmasına karar verir. Emri alan Birim 400, bu saldırıyı düzenlemek için ilgili ülkedeki hücresini harekete geçirir (uyandırır) ve gerektiğinde yabancı istihbarat elamanlarını görevlendirir. 2011 yılında İstanbul’daki İsrail konsolosluğuna saldırıyı gerçekleştiren grup üyelerine yapıldığı gibi, görev verilen birimlerin eğitimi bazen İran’da verilir. Bazen de Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri kullanılarak saldırının İran ile ilişkilendirilmesi konusunda kafa karışıklığı oluşturulur.”

        SKY televizyonunun elde ettiği belirtilen 53 sayfalık dosyada, Birim 400'ün kumandanlarının Hamed Abdellahi ile İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı eski bakan yardımcısı Majid Alavi olduğu kaydediliyor.
CİHAN