Üsküdar Üniversitesi'nin açıklamasına yanıtımızdır

Üsküdar Üniversitesi'nin açıklamasına yanıtımızdır

Üsküdar Üniversitesi'nden Haber3com'a, Haber3com'dan Üsküdar Üniversitesine açıklama....

Haber3com'un derlediği ve eğitim sektöründe oldukça ses getiren "YÖK Üniversite Kontenjanlarını Düşürdü" haberine Üsküdar Üniversitesi'nden bir açıklama geldi.

Haberimizde YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın 2015 kontenjanlarını açıklarken “geçen yıla göre rasyonel planlama yaptık” dediği ancak bu açıklamanın gölgesinde YÖK 2015-16 öğrenim yılında üniversiteye alınacak öğrenci sayısında büyük miktarda azaltma yaptığı gerçeğini paylaşmıştık. Hatta bu iddiamızı 2014 yılında 1.004.204 olan toplam kontenjan bu yıl 174.479 azalarak 829.725 kişi olduğunu işaret ederek yazmıştık.

Ancak konuyla ilgili olarak Üsküdar Üniversitesi'nden Haber3com'un yayınladığı öğrenci kontenjanlarıyla ilgili olarak bir açıklama gelmiş ve Üsküdar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada "Etik değerlere son derece önem veren bir eğitim kurumu olarak herhangi bir tarafın mensubu değildir" de denilmişti.

Bu açıklamanın üzerine yeniden görüş bildirdiğimiz Üsküdar Üniversitesi'den ikinci bir açıklama daha geldi. Önce Üsküdar Üniversitesi'nin açıklamasını ardından da Haber3com yanıtı aşağıda yer almaktadır.


ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ'NDEN 29 HAZİRAN'DA YAPILAN AÇIKLAMA:

Sn. Serhan Işılay,
Yayınladığınız tabloda Üsküdar Üniversitesi’nin 2014 yılı MYO öğrenci kontenjanlarına yer verilmemiştir. Aşağıda linkini göreceğiz ÖSYS 2014 kontenjan kılavuzunun 95-96-97 ve 159. sayfalarında Üsküdar Üniversitesi’nin MYO kontenjanları yer almaktadır.

http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2014/OSYS/Tercih/2014-OSYSKONTKILAVUZU14072014.pdf

http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2014/OSYS/Tercih/2014-OSYSKONTKILAVUZU14072014.pdf

Burada da belirtildiği üzere tablonuza Üsküdar Üniversitesi 2014 yılı MYO kontenjanı toplamı olan 2251 rakamı dahil edilmediği için farklı ve yanıltıcı bir bilgi oluşmaktadır.

Tabloda aşağıda sarıyla belirttiğimiz şekilde düzeltme yapılması halinde, gerçek rakamlar hemen fark edilecektir. 2014/2015 yılı kontenjan artışımız tablodaki gibi 2953 kişi değil 700 kişidir ve bu artış da yüzde 20’lik bir orana karşılık gelmektedir.

screenshot_9-005.jpg

YÖK sitesinde yer alan  “Öğrenci Sayıları İstatistikleri” bölümündeki veriler, yatay geçiş, dikey geçiş ve uluslararası öğrenci verilerini de içermektedir. Bu nedenle kontenjan sayıları ve öğrenci istatistikleri birbirinden farklı verilerdir. Kontenjan için esas alınan veriler yukardaki linkte de göreceğiniz gibi ÖSYS’nin kontenjan kılavuzunda yayınlanan bilgilerdir.

Bu konuda gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ederiz.

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ


Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan bu açıklamaya Haber3com'un yanıtı:

Sorular biter YÖK bitmez!:
HANGİ ÜNİVERSİTEDE KAÇ ÖĞRENCİ VAR ÜNİVERSİTELER DE BİLMİYOR; YÖK DE…

Başlığımızın amacı, Üsküdar Üniversitesi’nin Haber3com’a  gönderdiği, üniversite ile ilgili sayıların haberimizde yanlış yer aldığına dair açıklamasını YÖK açısından gerçek yerine koymak. YÖK ile Üniversitelerin kontenjan kavgalarına açıklama getirmek için aslında başlık şöyle olmalıydı: “YÖK’TEKİ SAYILARLA, ÜNİVERSİTELERDEKİ KAYITLI ÖĞRENCİ SAYILARI TUTMUYOR; TERCİH KILAVUZU ADETA TERCİH YAPAMAMA KILAVUZU”

İşin aslı şu: Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat TARHAN, haber3’e gönderdiği bir açıklamada, YÖK’ün yandaşlara kontenjan arttırdığı haberimizde verdiğimiz kontenjan sayıları ilekendi üniversitesinin kontenjanlarının birbirini tutmadığını ve düzeltmemizi istedi.  Bu açıklamadaki verilerle ilgili yaptığımız çalışmada gördük ki, YÖK’in kendi sitesindeki kayıtlı öğrenci sayısı ile üniversitelerin açıkladıkları kayıtlı öğrenci sayıları birbirini tutmuyor. Bunun yatay ve dikey geçişle gelen öğrencilerden kaynaklandığı iddia edilse bile, yanlışlığa yol açan bu sayıların da YÖK tablolarında gözükmesi gerekirken gözükmüyor olması, kontenjan ve kayıt sayılarının artışı ile yapılan analizleri havada bırakıyor. Sonuç: kimse hangi üniversitede kaç kişi okuyorun hesabını yapamıyor. Dolayısıyla da kontenjan artış ve eksilişlerinin asıl nedenleri peçe ardında gizleniyor.

Üsküdar Üniversitesi’nin Haber3com’a yaptığı açıklama bunları ortaya koyarken, bu bağlamda editörlerimiz tarafından yapılan takip analizlerinde daha çarpıcı sayılara vardık:

Üsküdar Üniversitesi kuruluş yılının hemen ardında, 2012 yılında, toplam 600 kadar öğrencilik bir sayıya sahipken (bu da ilk kuruluş yılı için yüksek bir sayı), bir yıl sonra, 2013’de 4700’lük bir öğenci sayısına, 2014’de ise YÖK’ün rakamlarına göre de 5500 kadar öğrenciye ulaşmış görünüyor. Oysa Üniversite’nin Haber3com’a yaptığı açıklamadaki kendi sayısı ile toplam öğrencisi 2015 yılında 4156. Arada 1500’e yakın fark var. Nereden kaynaklanıyor, bu fark doğru mu bilemiyoruz; çünkü başlığımızda da söylediğimiz gibi, hangi sayı doğru, hangisine itibare edeceğiz, karanlıkta kalmış bulunuyoruz.

Tablo: ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ-2012-2015 Öğrenci Sayıları (Parantez içindeki sayılar Üsküdar Üniversitesi’nin haber3’e gönderdiği sayılar; diğerleri YÖK sayıları):
screenshot_10-002.jpg

Açıklama yapan üniversiteyi kesinlikle zan altında tutmak niyetinde değiliz fakat yukarıdaki tabloda yer alan ani artışlar ve hesaplanamaz rakamlardan yola çıkarak rahatlıkla söylenebilir ki, kim kaç öğrenciye sahip, ne YÖK biliyor, ne de üniversiteler. Devlet üniversitelerinde daha vahim olan bu tutarsız istatistikî veriler, vakıf üniversitelerinde Tüketiciyi Koruma Kanunu çerçevesinde “tüketiciyi kandırmak” gibi bir sonuca dahi ulaşabiliyor. Bu nedenle özellikle Velilerin hiçbir üniversitenin açıkladığı sayılara itibar etmemesi ve YÖK’ü ise hiç kaale almaması gerekli. Tüketici dostu Haber3com, okurları arasında üniversite girişleri ile ilgilenen herkesi uyarıyor.

“2014/2015 yılı kontenjan artışımız tablodaki gibi 2953 kişi değil 700 kişidir ve bu artış da yüzde 20’lik bir orana karşılık gelmektedir…. YÖK sitesinde yer alan  “Öğrenci Sayıları İstatistikleri” bölümündeki veriler, yatay geçiş, dikey geçiş ve uluslararası öğrenci verilerini de içermektedir. Bu nedenle kontenjan sayıları ve öğrenci istatistikleri birbirinden farklı verilerdir. Kontenjan için esas alınan veriler yukardaki linkte de göreceğiniz gibi ÖSYS’nin kontenjan kılavuzunda yayınlanan bilgilerdir.”

Üsküdar Üniversite’sinin açıklamasında yukarıdaki cümleler çarpıcı; hem haberimizde yer alan yanlışlığı düzeltmek; hem  yukarıda açıkladığımız karışık YÖK hesaplamaları ve kılavuzda yer alan, değişik sayfalarda değişik kontenjan tabloları nedeniyle farklılaşan rakamlar, hem de tercih kılavuzunun içinde varolan sadece kafa karışıklığı değil, göz bozulmalarına da yol açabilecek şekildeki tabloları sergilemek açısından çarpıcı.

Ancak yine bu kafa karıştırıcı ve göz bozucu istatistiki verilerin Türkiye’nin en tartışılan kurumundan kaynaklanması da, aslında işi özetliyor. YÖK tümüyle  kalkmalı ve yerine değil ikinci YÖK, tüm YÖK’ler yok olmalı ve her üniversite kendi kendini yönetmeli.

Bir de kısaca değinmemiz gereken veriler, yukarıda Üsküdar Üniversitesi’ndeki örnekte olduğu gibi, gösteriyor ki, haberimizin başlığı doğru: “Yandaş Olmayana Kontenjan Yok!”. 20 yıllık vakıf üniversitelerinde kontenjanlar sıkı sıkı hesaplanarak verilirken, yeni kurulan bir üniversiteye üç yıl içinde 5000 varan öğrenci kontenjanları nasıl verilmiş, YÖK’ün bunun hesabını vermesi gerekiyor.

Bu yüksek artışlarların kaynağı ne, hangi kaynaktan besleniyor? “Sıfırlanan” kontenjan artışları hangi üniversitelerde?  Bir yıl indirilen, diğer yıl arttırılan, üçüncü yıl “sıfırlanan” kontenjan hesapları eğer “duygusal” değilse, YÖK Başkanlarının “ego tatmini” mi? Üniversitelerde yıldan yıla kalite, teknoloji ve mekan olanakları, öğretim elemanı sayıları verilen veya verilmeyen kontenjan sayıları kadar oynak mı? Yandaşlık bu kontenjan artışlarında ne kadar belirleyici? Bir çok üniversitenin kontenjanları düşürülürken yüzde 20 gibi bir kontenjan artış oranı hangi kriterler göre saptanıyor? “Alo Fatih’in” ağabeyi Yeni YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın büyük bir innovasyon gibi YÖK sayfalarında güya tartışmaya açtığı “Yükseköğrenim Kalite Kurulu”, biri yetmezmiş gibi ikinci bir YÖK olarak mı kuruluyor? Bu kurul adaleti mi, yoksa sadakati mi önceleyecek? Bütün bu sorulara verilecek cevaplar sayılar aşuresi  içinde boğulsun diye mi YÖK istatistik açıklayıp duruyor ve bunu çok açıklayıcı ve yol gösterci olması gerekirken kafa karıştıran, haksız rekabet yaratan ve  göz bozan, pirinç tanesi gibi yazılmış, tüm üniversiteleri incelemeye kalksanız haftalar alabilecek 550 sayfalık Tercih Kılavuz’u ile öğrencilere ne diye sunuyor? İşin içinde gözlükçü sektörüne  yaranmak da var mı? Meselenin siyasetçileri ve kamuoyunu ilgilendiren bam teli, YÖK, 12 Eylül 1981’den bu yana her parti kaldıracağız dediği halde, farklı iktidarların sopası olmaya devam edecek mi, yaptığı adaletsizlikleri ve tarafgirlikleri sayı bulamacı içinde görülmez hale getirmeyi ne zaman sonlandıracak? Geriye bu sorular kalıyor. Görüştüğümüz bir LYS mağduru bir öğrenci Veli’sinin dediği gibi “Sorular bitiyor; YÖK bitmiyor!”


Üsküdar Üniversitesi'nin açıklamasına yanıtımızdır - Resim : 3

Üsküdar Üniversitesi'nin açıklamasına yanıtımızdır - Resim : 4

screenshot_11-003.jpg

Üsküdar Üniversitesi'nin açıklamasına yanıtımızdır - Resim : 6