Üsküdar'da 2. Gezi ayaklanması !

Üsküdar'da 2. Gezi ayaklanması !

Ağaçların kesildiğini gördüler, Kuzguncuk Bostanı için ayaklandılar.

Gezi Parkı olayı sonrasında ağaçlar ve yeşil alanlarla ilgili her gelişme, sosyal medya üzerinden kısa sürede hızla yayılarak çok sayıda vatandaşın tepki gösterdiği protestolara dönüşebiliyor. Bunun son örneği Kuzguncuk’ta yaşandı.

Hürriyet'ten Fatma aksu ve Aziz Özen'in haberine göre Kuzguncukluların 30 yıldır yapılaşma tehdidinde karşı mücadele ettiği, geçen ay Üsküdar Belediyesi’ne kiralanan Kuzguncuk Bostanı dün sabah hızar sesleri ile yankılandı.

Üsküdar Belediyesi’nden gelen ekiplerin boğazdaki ender yeşil alanlardan biri olan Kuzguncuk Bostanı’ndaki ağaçları kestiğini gören semt sakinleri ayaklandı. Sosyal medyadan yapılan çağrılar cevap buldu, onlarca kişi bostana giderek ekiplere müdahale etti, ağaç kesimi durduruldu. Üsküdar Belediyesi ise ağaç kesmediklerini, çalıları budadıklarını söyledi.

Sabah saatlerinde bostana gelen belediye ekiplerinin, ağaçları kestiğini gören mahalle sakinleri toplanarak bostana gittiler ve belediye ekiplerinin çalışmalarına müdahale etti. Bu arada twitter ve facebook’tan yapılan çağrılar üzerine çevreciler Kuzguncuk’a akın etti. Belediye ekipleri çalışmayı durdurmak zorunda kaldı.

Üsküdar Belediye Park ve Bahçeler müdürlüğü ekiplerinin, “budama” diyerek yaptığı çalışmada, 100 yıllık nar ağacını ve bazı küçük ağaçlar ile böğürtlen, defne ve erguvanları kestiğini söyleyen Kuzguncuklular Derneği Başkanı Tülay Onat, “Belediye ekipleri buraya temizlik ve küçük çaplı budama niyetiyle geldiler ama işi biraz abarttılar. Biz de dernek ve Kuzguncuk halkı olarak bunu engellemeye çalışıyoruz. Burası SİT alanı, belediye kiralamış olabilir ama bu ağaçları, plansız, projesiz, sorgusuz, sualsiz, elinde herhangi bir şu ağacın şu dalı, şu setin şu düzlüğü gibi bir belirleyici tarif olmadan kesemeyeceğini düşünüyoruz ve bunu engellemeye çalışıyoruz. Buraya budama amacıyla geldiler ve iki gün boyunca bunu yaptılar. Ama o iki gün de biz nezaret ettik ve bizim isteklerimize ve koyduğumuz sınırlara riayet ettiler. Sadece kuru ot ve kuru dal kestiler ama sonra başlarındaki yetkili olan beyefendi, “üstlerimize gösterdik, fotoğraflarını çektik, yeterli bulmadılar, onun için devam ediyoruz budamaya” diye geldiler bu sabah. Biz de geldik. O arada biz gelene kadar iki düzlüğü kesmişler. Burası yapılaşmaya açık alan değil. Burası için geçmişte de bu tür yapılaşma girişimleri olmuş ama mahkeme kararlarıyla, kurul kararlarıyla, komisyon kararlarıyla yapılaşmaya uygun olmadığı artık defalarca tekrar edilmiş bir bölge. Burası bostan. Tapuda da bostan, 700 yıldır da bostan. Burası böyle kullanılacak bir yer. Budama işlemi Ekim ve Ocak ayları arasında yapılıyor. Nisan’da bütün ağaçlara su yürümüşken bu budama işi olmaz. Bir ağaç kolay yetişmiyor. İnsanın yüreği sızlıyor. Hakikaten enteresan bir şey. Tabi ki budamanın zamanı var. Zaten Ziraat ve TEMA burada budama gerektiğini söyledi. Bunun yapılması gerektiğini bize de söyledi. Biz de belediyeye bunu söyledik. Ama Nisan’ın 20’sinde gelin demedik. Bir planı projesi olmadan olacak bir şey değil. Planlama gerekiyor. Yani eline testereyi alan buraya girmemeli. Bütün bunları planlamaları gerekmez mi” dedi.

“Ne yapmak istiyorlar bilmiyoruz”

Onat, Üsküdar’ın yeni belediye başkanı Hilmi Türkmen ile henüz bir araya gelip görüşemediklerini ve bir yıllığına 21 bin liraya kiraladıkları bu yerde ne yapmak istediklerini tam olarak bilmediklerini söyledi.

Bir önceki Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın, bostanı kiraladıktan sonra tarım yapan insanlarla işbirliği içinde olacaklarını bostan olarak bilinen bu yeşil alanı koruyarak çocukların organik tarım yapmayı öğrenebileceği bir hobi bahçesi olarak kullanmayı düşündüklerini söylediği ifade edildi.

Başkan Türkmen: “Ağaç kesmiyoruz çevre temizliği yapıyoruz”

Kuzguncuk Bostanı’nda ağaçların kesildiği iddialarına yanıt veren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yapılan işlemin ağaç kesme değil, çevre temizliği olduğunu söyledi. Kesinlikle bir ağaç kesiminin söz konusu olmadığını, ot biçimi ve kuru ağaç dallarının temizlenmesi ve budama işlemi yapıldığını ifade eden Türkmen, “Amacımız bostanı haşerelerden ve yabani otlardan temizleyip, sağlıklı ve temiz görünmesini sağlamaktır” dedi.