Uyuşturucu ile mücadelede narkotimler hazır

Uyuşturucu ile mücadelede narkotimler hazır

Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında, başta okul ve çevresi olmak üzere riskli bölgelerde bulunacak "narkotimler", sivil ve üniformalı görev yapacak

ANKARA (AA) - Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı kapsamında, başta okul olmak üzere riskli bölgelerde bulunacak "narkotimlerin​", sivil ve üniformalı görev yapacak.

"1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası" öncesinde, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün evsahipliğinde, alanda görev yapan sağlık muhabirleriyle toplantı yapıldı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aziz Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, vatandaşların her zaman kendini güvende hissetmesi gerektiğini belirterek, Uyuşturu Eylem Planı çerçevesinde "narkotimlerin" görev başında olacağını bildirdi. 

Polisin, uyuşturucuyu arz edenlerle de mücadele edeceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Arzla mücadelede işin iki yönü bulunuyor. Birincisi, arz etmeye çalışanların devletten çekinmesi lazım. Bunun için özel üniformalı insanları karşısında görecek. Aynı zamanda vatandaşlar ve gençlerimiz için de bir garanti vesilesi olacak. Burada, görevlilerin dolaşması güven verecek.  İkincisi ise uyuşturucu satmaya ve üretmeye çalışanlar için de caydırıcı olacak."

Yıldırım, hem resmi hem de sivil görev yapacak polislerin hazır olduğunu açıklayarak, "Resmi polislerin üniformaları özel olacak. Şu anda bine yakın polise özel eğitim verildi, şu anda hazırız" dedi.

Aziz Yıldırım, "narkotimlerin" okul çevreleri dışında AVM ve sinema gibi yerlerde de görev yapacağını bildirdi.

-"Narkotimler, önleyici olarak da görev almaktadır"

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet  Ünüvar da dünya ile kıyaslandığında uyuşturucu kullanım oranlarının Türkiye'de düşük olduğunu söyledi. Verilere göre, Türkiye'de 15-65 yaş arasında bir kez uyuşturucu madde deneme oranının yüzde 2,7 olduğunu söyledi. Bu oranın, birçok ülkede yüksek olduğunun altını çizen Ünüvar, Türkiye'nin kritik yol güzergahı üzerinde olmasının risk olarak kabul edildiğini vurguladı. 

Ünüvar, Türkiye'de genç nüfusun yüksek oranda olmasının da bir risk faktörü olarak görüldüğü ifade ederek, uyuşturucunun ağırlıklı olarak 15-29 yaş aralığında kullanıldığına dikkati çekti. Kullanım oranlarının düşük olmasına karşın önleyici tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen Ünüvar, hazırlanacak Uyuşturucu Eylem Planı ile bunun önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi.

Plan çerçevesinde, toplumdaki kanaat önderleri, öğretmenler, imamlar, zabıta memurları ile birlikte çalışacak "narkotimlerin" görev alacağını anımsatan Ünüvar, narkotimin sadece suçu ve suçluyu yakalamaktan sorumlu olmadığını; aynı zamanda önleyici bir görev de üstlendiğini kaydetti. Ünüvar, "Narkotimler, sadece güvenlik tedbiri değil, önleyici bir tedbir olarak görev almaktadır"dedi. 

-Rehber öğretmelere eğitim verilecek

Özellikle okul ve çevresinin güvenlik altına alınacağına işaret eden Ünüvar, "Müdür, öğretmen, kursiyer, öğrenci, işletmeci kişiler, servis şoförleri ile çevredeki kafeteryalar, seyyar satıcılar, oyun salonları ve veli bunun içine giriyor" diye konuştu. Ünüvar, güvenliğin sağlanabilmesi ve farkındalığın artırılması için veliler ile işbirliği yapılacağını söyledi. Çocukların risk taşıyan unsurlara karşı mücadele yeteneğinin geliştirilmeye çalışılacağını aktaran Ünüvar, şunları kaydetti:

"Çocuğun, herhangi bir kötülükle karşı karşıya kaldığında 'hayır' diyebilme becerisi artırılacak, riskli durumlarda kendisini koruyabilme becerisi geliştirilecek. 

Uyuşturucu ile ilgili okul çağında verilecek eğitimler kategorize edilecek. Uyuşturucuyu hiç duymamış 11 yaş altındaki bireylere bu maddeyi anlatmanın olumsuz yönleri de olabilir. Bu nedenle özellikle  8. sınıfı bitiren öğrencilere uyuşturucu, sigara, alkol ile ilgili bilgilerin verilmesi gerekir." 

Veliler okula davet edilerek, hem okulu tanımaları hem de öğrenci ile okul arasındaki köprünün güçlendirilmesi için uyum eğitimi planlanıyor. Bu, Türkiye'nin tüm illerinde aynı anda başlamayacak. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile Yeşilay arasında pilot bir çalışma yapıldı ve bunun ülke genelinde yaygınlaştırılması amaçlanıyor."

Bilimsel Danışma Kurulları'nın kurulmasının öngörüldüğünü de anlatan Ünüvar, "Arzla mücadele, taleple mücadele ve iletişimle ilgili danışma kurulu öngörümüz var. Özellikle iletişim danışma kurulu, hangi yaş grubunda hangi eğitimlerin verilmesi gerektiğini belirleyecek. Her aş grubuna aynı eğitim verilmeyecek. 8- 28 yaşındaki kişiye verilecek eğitim aynı olmayacak" diye konuştu. 

Ünüvar, tüm alanlarda farkındalığın artırılması ve uyuşturucunun önlenmesinde basın yayın kuruluşlarına ve alanda görev yapan gazetecilere büyük sorumluluk düştüğünü belirtti. 

Haberlerde uyuşturucunun adı yerine sentetik uyuşturucu ifadesinin kullanılması gerektiğini dile getiren Ünüvar, medya ile birlikte hareket edildiğinde uyuşturucu ile mücadelede başarı elde edilebileceğini kaydetti. Ünüvar, sosyal medyada konunun olumlu yönde ele alınması yönelik de çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

-Danışma ve Destek Hattı kurulacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Bozoğlu ise hedef gruplara göre eğitim içeriklerinin sunulacağının altını çizerek, yapılan çalışmalara göre ailelerin çocuklarının uyuşturucu kullandığını geç fark ettiğinin belirlendiğini söyledi.

Bu nedenle anne babaların farkındalığının artırılmasının üzerinde durduklarını vurgulayan Bozoğlu, "Madde kullanım riski ve madde kullanım ile mücadele başlığını taşıyan eğitim modülünü geliştirdik" dedi.

Bozoğlu, internet ortamında da bu eğitim içeriklerinin aktarıldığını anlatarak, ailelerin web sayfasına girerek, bilgiye ulaşabileceklerini bildirdi. 

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik de uyuşturucu ile mücadele kapsamında özel bir danışma ve destek hattı kurulacağını ifade ederek, "Bu, sürecin tümünde bireyin yanında olacak bir konsept olacak. Bireyin danışması sonrasında, kimi zaman emniyetle işbirliği yapılacak, kimi zaman arayan için poliklinikten randevu alınacak, yataklı tedavi sonrası sevkinin yönetilmesi, sağlık durumunun takibi olabilecek. Bu sadece bir telefon açılıp, bilgi alınması gibi olmayacak" açıklamasında bulundu.

Danışma hattında kişiye cevap veren kişilerin tamamen eğitimli kişiler olacağının altını çizen Çelik, burada ilgili tüm bakanlıklarla birlikte çalışılacağını, her bakanlıktan uzmanların görev alacağını bildirdi.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü ve Başbakan Başmüşaviri Cemalettin Haşimi de uyuşturucu ile mücadelede basın yayın organlarına düşen sorumlulukların bulunduğunu vurguladı. 

Yapılacak şura sonrasında eylem planının şekilleneceğini ve yol haritasının belirleneceğini dile getiren Haşimi, basın mensuplarıyla zaman zaman bu kapsamda bir araya gelineceğini bildirdi. 

1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası, 28-29 Kasım 2014 tarihlerinde ATO Congresium Kongre Salonu'nda yapılacak.