Uzayda namaz kılan astronottan ilgniç öneri

Uzayda namaz kılan astronottan ilgniç öneri

Uzayda 5 vakit namaz kılan Malezyalı astronot Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, İstanbul'da yaşadıklarını paylaştı.

Uzayda ezan sesi duyduğunu söyleyen ve orada namaz kılan astronot Shukor, politikacıların hayata bakış açılarının değişmesi için uzaya gönderilmesini önerdi. 

Uzayda namaz kılan Malezyalı astronot Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, uzaya çıkmanın manevi anlamda çok farklı olduğunu belirterek, "Uzaya tekrar gitmek için hayatımı, işimi, her şeyimi veririm. Sadece gidiş bile olsa yine giderim" dedi.

Üstün zekalı çocuklar ve aileleri Malezya’nın ilk astronotu Dr. Sheikh Muszaphar Shukor’un onur konuğu olduğu sempozyuma katıldı.

Tüm Üstün Zekalılar Derneği’nin (TÜZDER) İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte düzenlediği, ‘Üstün Zekalılarla Üstün Ufuklara’ konulu sempozyuma Malezya’nın ilk astronotu Dr. Sheikh Muszaphar Shukor onur konuğu olarak katıldı. İTÜ Ayazağa Kampusü’nde gerçekleştirilen sempozyumda, Astronot Muszaphar Shukor uzayın keşfinden bahsederken, üstün zekalı çocukların aileleri ile iletişimi, okul öncesi dönemde üstün zekalı çocukların tanılanması konusunda yaşanan eksiklikler ve yapılması gereken konular ele alındı.

Basın toplantısında konuşan Astronot Sheikh Muszaphar Shukor, kendisinin üstün zekalı olup olmadığı yönündeki sorulara, “Ben üstün zekalı bir çocuk değildim ama hatırladığım kadarıyla 10 yaşında gökyüzüne bakardım. Merak ederdim gökyüzünü. Uzay filmlerine çok ilgiliydim. Her zaman Türk öğrencilerinin de böyle bir tutkuya sahip olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Uzaya çıktıktan sonra dünyaya ve hayata karşı bakış açılarının değiştiğini söyleyen Shukor, “Artık her her şeyi sorun haline getirmiyorum. Açlıktan ölen çocuklar, evrensel sorunlar üzerine yoğunlaştım. Bu yüzden siyasetçilerin, politikacıların hepsini uzaya gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

‘UZAYDA 5 VAKİT NAMAZ KILDIM’

Uzayda ezan sesini duyduğunu ve 5 vakit namazını da kıldığını söyleyen Shukor, “Ezan sesini duyduğumda çok şaşırdım. Çevremdekiler çok şaşırdılar. Belki bilmedikleri için duymamış olabilirler. Ama dediğim gibi Allah’ın büyüklüğünü orada hissettim, tekrar gitmek istiyorum. Elimden gelen çabayı göstereceğim. Uzay serüveninden sonra bazı arkadaşlarımızla bir araya geldik ve uzayda nasıl namaz kılınabileceği ile ilgili Müslümanlara yönelik bir kılavuz hazırladık.” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından Astronot Sheikh Muszaphar Shukor, üstün zekalı çocukların robotik uygulamalarını, astronomi, bilim gibi farklı projelerini inceledi. Öğretmeniyle birlikte Shukor’a projesini anlatan 14 yaşındaki Bünyemin Tuğrul Kocabaş, ağabeyi hastanedeyken annesinin etrafa dokunmaması gerektiğini söylemesi üzerine araştırmalar yaptığını, araştırmaları sonucunda bakteri ve su tutmayan kağıt havlu icat ettiklerini dile getirdi. Projenin ileride hastane duvar ve korkuluklarında, otomobil koltuklarında kulanılabileceğini belirten 8. sınıf öğrencisi Kocabaş, projenin Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleriyle birlikte hayata geçirildiğini dile getirdi.

HER ŞEYİMİ VERİRİM

Ortopedi cerrahı olduğunu ve haftada birkaç kez operasyon yaptığını anlatan Shukor, astroloji üzerine çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Shukor, "Uzaya çıkmak manevi anlamda çok farklıydı. Orada, Allah'ın sanatını gördüğünüz zaman vücudunuz birden değişime uğruyor. Uzaya tekrar gitmek için hayatımı, işimi, her şeyimi veririm. Sadece gidiş bile olsa yine giderim" ifadelerini kullandı.