Uzun Süre Ayakta Kalanlar Ya Da Uzun Süre Oturarak Çalışanlar Hemoroid Olabilir

Uzun Süre Ayakta Kalanlar Ya Da Uzun Süre Oturarak Çalışanlar Hemoroid Olabilir

Kayseri Özel Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Duran, Hemoroid makat bölgesindeki damarların genişlemesidir. Yani makat bölgesinin varisidir. Hemoroidin ana nedeni kabızlıktır ve kalıtımsal özellikte taşımaktadır. Hemoroidli hastaların

- Kayseri Özel Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mahmut Duran, Hemoroid makat bölgesindeki damarların genişlemesidir. Yani makat bölgesinin varisidir. Hemoroidin ana nedeni kabızlıktır ve kalıtımsal özellikte taşımaktadır. Hemoroidli hastaların çoğunda uzun süren kabızlık vardır ve ailede birçok hemoroid’li şahıs bulunmaktadır. Hemoroid hastalığı toplumda çok yaygın görülmektedir. Kabızlık dışında uzun süre görülen ishaller de hemoroid nedeni olabilir. Daha ender olarak gebelikte kalça içi büyük tümörlerde, Rektum (kalın barsağın son bölümü) kanseri, Karaciğer siroz hastalığında (portal hipertansiyona bağlı) hemoroid gelişebilir" dedi.

Kayseri Özel Dünyam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Duran, bazı meslek gruplarında uzun süre oturma veya ayakta kalmaya bağlı olarak da hemoroid gelişebildiğini ifade etti. Hemoroidin insanın yaşamını kısıtlayan önemli bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Duran, “Makat bölgesinde 3 ana toplardamar ağı mevcuttur. Bir tane solda, iki tane sağda Bunlara toplardamar yastıkları denir. Yukarıda saydığımız nedenlere bağlı bunlar genişler ve iç hemoroidleri oluşturur. Zamanla bunlar makat dışına sürüklenir ve dışkılama esnasında dışarı sarkar.” dedi.

Dr. Mahmut Duran, dış hemoroidlerin makatın dışından çıkan memeler olduğunu belirterek, rahatsızlıkyla birlikte ortaya çıkan şikayetleri şöyle sıraladı:

“Makatta meme ve şişkinlik. Kanama (en çok görülen şikâyettir). hemoroid sıklıkla ağrı yapmayabilir , ama hemoroid memesi içinde kan pıhtılaşırsa aşırı ağrı olur.

Duran, hastalığın tedavisi ile ilgili olarak da şu bilgileri aktardı: “Hemoroidin çok değişik tedavileri mevcuttur. Skleroterapi (iğne ile kurutma), bant ligasyonu (lastik bant ile boğma), klasik hemoroid ameliyatı, lazer ile tedavi, longo yöntemi, longo + lazer. Skleroterapi ve bant ligasyonunda nüks (tekrarlama) oranı yüksek olduğu için hastanemizde uygulanmamaktadır. Bu yöntem genel anestezi altında yapılır, 3 adet hemoroid memesi kökünden bağlanır, memeler kesilir ve alınır, sonra kalan mukoza ( makat içindeki deri) eriyen dikiş malzemesi ile dikilir. Ameliyat sonrası 10 -15 gün hafif ağrılı dışkılamalar olur.

Band ligasyon tedavisi hemoroidin tedavilerinde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Ağrısız kansız olması ve hastanede yatma gerektirmemesi iyileşme sürecinin hızlı olması iş hayatına dönüşün hızlı olması nedeniyle tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Artık hemoroid tedavisinde uygulanan yeni bir yöntemle klasik yöntemlerinin sakıncaları ortadan kalktı. Bu yöntem longo ve longo+lazer kombinasyonu olarak tanımlanıyor. Uygulamada “longo stapler” kullanılıyor. Hemoroid tedavisi için son teknoloji olanakları kullanılarak geliştirilen özel bir cihaz olan “longo stapler” tedavinin ana unsurunu oluşturuyor. Longo stapler, kalın bağırsağın son bölümünü halka şeklinde otomatik olarak alıyor, hemoroid memelerini içeri çekip, beslenmesini engelliyor. Böylece yaklaşık 1 ay içinde bütün iç basur memeleri yok oluyor. Cihaz her tedavi için bir kez kullanılıp atılmaktadır. Yani her tedavide yeni bir cihaz kullanılıyor. Longo staplerin yaptığı işlem, makat içinde kesilmeye duyarlı olmayan sinirlerin olduğu bir bölgede olduğu için (Linea dendata üstü) ameliyat sonrası yok denecek kadar az ağrı yapıyor. Longo yöntemi ile 2. ve 3. iç hemoroid’lerde tam tedavi sağlanabiliyor. Büyük 4. derecede iç hemoroid’ler, dış hemoroid’ler, makat çevresinde şekil bozukluğu olanlarda (deri pilisi, doku sertleşmesi gibi) longo ile birlikte lazer uygulanmaktadır. Bu yöntemin avantajları ise, makat anatomisi ve görevinin bozulmaması. Klasik ameliyata göre çok kısa dönem de normal hayata dönülmesi. Ameliyat sonrası klasik ameliyata göre yok denecek kadar az ağrı kanama ve kaşıntı olması. Ameliyat sonrası gaz kaçırma ve dışkı tutamama gibi problemlerin olmaması.

Rahatsızlığa karşı, düzenli egzersiz yapılmalı, kabız kalmamaya özen gösterilmeli, düzenli tuvalet alışkanlığı edinilmeli, bol su içilmeli ve sulu yemekler tercih edilmelidir."