Uzundere Dönüşümünde Yeni Adım

Uzundere Dönüşümünde Yeni Adım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi uygulayacağı Uzundere Mahallesi’nde tapusuz yapı sahipleri de unutulmadı. Yasa gereği dönüşüm alanında konut teklif edilemeyen yapı sahiplerine Uzundere Toplu Konutları’ndan uzun vadeli ödeme planı i

- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi uygulayacağı Uzundere Mahallesi’nde tapusuz yapı sahipleri de unutulmadı. Yasa gereği dönüşüm alanında konut teklif edilemeyen yapı sahiplerine Uzundere Toplu Konutları’ndan uzun vadeli ödeme planı ile 53 daire verildi. 34 dairenin noterli kura çekimine Başkan Kocaoğlu da katıldı.

“Yerinde dönüşüm” ilkesiyle kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nde tapusu bulunmayanlar veya hisseleri konut almak için yeterli olmayan vatandaşlara da el uzattı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen törenle 44 yapı sahibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere Toplu Konutları’ndan dairelerini aldı.

İlk kurayı çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ev sahiplerine ‘güle güle’ oturun diyerek yeni yuvalarında sağlıklı bir yaşam diledi. Kısa bir konuşma yapan Başkan Kocaoğlu, “Geçmişten bu yana hükümetimiz, bakanlıklar, belediyeler hızlı göçten dolayı arsa üretememiş, sağlıklı konutlar gösterememişiz. Vatandaş da gecekondu yapmış. Onlara daha iyisini veremediğimiz için biz de suçluyuz” diye konuştu. Kentsel dönüşüm uygulamalarında Belediye Yasası ile 6306 Sayılı Riskli Yapılar Yasası’nın kullanıldığının altını çizen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Biz vatandaşımızla, hemşehrimizle uzlaşarak, anlaşarak, iyi niyetle, samimiyetle çözülen yasadan yanayız ve bunu uyguluyoruz. Diğeri mal sahiplerine, orada yaşayan insanlara dar boğazlar getiren bir yasa. Biz bu yasanın doğru olmadığına inanıyoruz. Vatandaşımızın bu yasadan zarar göreceğini düşünüyoruz. Belki belediyemizin elini güçlendirecek, daha çabuk yapacağız ama bu adil değil. O yüzden biz belediye yasası ile yapmak taraftarıyız. İşimiz uzun sürüyor ama kimsenin hakkını gaspetmeden, gülerek, gönül rahatlığı ile yapmamız gerekiyor. Kaş yaparken göz çıkartmanın, iş yaparken vatandaşı mağdur etmenin hiçbir anlamı yok. Vatandaşı mağdur edeceksek niye belediye başkanlığı yapalım? Vatandaşı üzeceksek yapmayız kardeşim”.

Kentsel dönüşüm alanında oluşacak değer artışının vatandaşın hakkı olduğunu bir kez daha vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Belediye hiçbir şey kazanmayacak. Kazanmak gibi de bir görevi yoktur. Belediyenin, bakanlığın, hükümetin tek kazancı şehrin çarpık kentleşmeden, vatandaşın depreme dayanıksız evlerden kurtarılması olur. Bundan daha büyük rant olur mu? Biz böyle yapacağız”

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm projelerinde herkesin hakkını almasını hedeflediklerini belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu titizlikle çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de bugüne kadar uygulanmış kentsel dönüşüm projelerine baktığımızda, çoğunun temel altlığının sağlıklı olmadığını görüyoruz. Bu sağlıklı temeller, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde atıldı. Her şey yasalara, hakka ve hukuka göre yapılıyor. Bugün burada yapılan tören ve alanda herhangi bir hakkı olmayan kişilere verilecek konutlar bu anlamda çok önemli” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun iki hak sahibinin kuralarını çekmelerinin ardından 11. Noter Atilla Karadağ, hak sahiplerinin isimlerini ve daire numaralarını okudu.

Bakanlar Kurulu kararı ile alanda tapusu bulunmadığı için yasa gereği dönüşüm bölgesi içinden konut teklif edilemeyen yasa sahipleri, hisse büyüklükleri konut almak için yeterli olmayan hissedarlar ve parselasyon planı sonucu sadece kamu kullanımına ayrılmış imar adalarında hissesi bulunan hak sahipleri, Uzundere Toplu Konut Alanı’ndaki mevcut konutlardan ev sahibi yapıldı.

15 yıla kadar (180 ay) uzun vadeli borçlandırma yapılarak tahsis edilen konutlar iki farklı tipte. Fiyatları 54 bin ile 140 bin arasında değişiyor. Konut büyüklükleri ise 75 ile 120 metrekare arasında. Ayrıca konut talebi bulunmayan hak sahiplerine de bedel üzerinden uzlaşma sağlanarak işlemler yürütülüyor.

Uzundere Mahallesi’nde 32 hektar büyüklüğündeki “Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” 497 yapı, bin 1176 bağımsız bölümü kapsıyor. Alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmaları ve proje hazırlığına katılmaları amacıyla, Mart 2013’te “İletişim Merkezi” hizmete girdi. Bölgenin kentsel tasarım ve avan mimari proje çalışmaları tamamlandı ve kentsel dönüşüm projesi Temmuz 2013 tarihinde vatandaşlara tanıtıldı.

149 bin metrekare konut alanı, 66 bin metrekare rekreasyon alanı, park alanları ve çocuk oyun alanları ile 10 bin metrekare alan da sosyal donatı alanı olarak ayrıldı. Uzundere İletişim Merkezi'nde hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri yapıldı. Tüm alan ait tüm altyapı ve üstyapı uygulama projelerinin temini için ihaleye çıkıldı. İhale süreci devam ediyor.