Vali Çiçek: İztuzu Korunacak

Vali Çiçek: İztuzu Korunacak

Vali Amir Çiçek, Muğla’nın Büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından tartışmalara neden olan İztuzu plajında incelemelerde bulundu. Vali Amir Çiçek, Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisinin Dalyan ağzı ve İztuzu plajı olduğunu söyledi.

- Vali Amir Çiçek, Muğla’nın Büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından tartışmalara neden olan İztuzu plajında incelemelerde bulundu. Vali Amir Çiçek, Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisinin Dalyan ağzı ve İztuzu plajı olduğunu söyledi.

Vali Çiçek’in İztuzu sahilindeki incelemesine, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Turizm İl Müdürü Veli Çelik ve Tabiat Varlıklarını Koruma 2 No’lu Şube Müdürü Bekir Erdoğan eşlik etti. Bekir Erdoğan’dan alanla ilgili bilgi alan Çiçek, Dalyan’dan bindiği tekne ile önce Dalyan ağzı boğazını, ardından sahile geçti. Sahilde bulunan ahşap büfeleri ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı alanı inceleyen Çiçek, daha sonra tekrar tekneyle Dalyan’a döndü.

“GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYORUZ”

İztuzu plajını Dalyan’dan araçla geçen Vali Çiçek, yaptığı açıklamada, İztuzu’nun doğal güzelliğinin ve ekolojik dengenin korunacağını açıkladı.

Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisinin Dalyan ağzı ve İztuzu plajı olduğunu anlatan Çiçek, şöyle konuştu: "Burasının turizme büyük katkısı olduğu herkes tarafından biliniyor. Buradaki doğa güzelliği, denizi, kıyısı, hatta yeşilin ve ormanın en önemlisi de Caretta caretta deniz kaplumbağalarının bulunduğu bir yer Dalyan. Bu bölge turizme katkı sağlarken her şeyden önce, bu alanın doğal özelliğini bozmadan deniz kaplumbağalarına zarar vermeyecek bir turizm anlayışı içinde çalışma yapılmaktadır. Biz bu güzellikleri bozmadan turizm yapmak istiyoruz."

Sahilde deniz kaplumbağalarının yaşayacağı ve üreyecekleri alanların tamamen koruma altına alındığını anlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu alanlara şezlong konulmamaktadır. Deniz kaplumbağalarının yaşamlarını sürdürmeleri ve yumurtlamaları için gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Dalyan ağzı bölümünde de aynı tedbirler alınmış durumda. Deniz kaplumbağalarının yaşamlarını olumsuz etkileyecek hiçbir olumsuzluk olmadığı gibi, zaten bu alanda yapılaşma da mümkün değil. Çevre ve Şehircilik Bakanı bu konuda açıklama yaptı. En önemli görevimiz bu alanı korumak ve kaplumbağaların yaşamlarını sürdürmesini sağlamaktır. Burada ticari bir amaç güdülmemektedir. İztuzu plajına gelen insanların burayı görmesi ve denize girmesi amaçlanırken, doğaya zarar vermemesi için özen gösteriliyor. Biz bu bölgeyi gözümüz gibi koruyoruz.”

“HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR”

İztuzu plajının ihaleye verilmediğinin altını çizen Vali Çiçek, şunları söyledi: “Dalyan ağzı ve İztuzu plajı ayrı ayrı yerler. Dalyan ağzı ile ilgili bundan 4-5 ay önce kiralama yöntemi yapılmış. Şu an hukuki bir süreç var. Bu alanların tamamen devletin ve kamunun çalıştırması yönünde bir anlayışımız var. İztuzu plajının ihaleye verilmesi söz konusu değildir. Burada hâla Bakanlığımızın personeli hizmet vermektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın görüşü, buradan ticari bir kazanç elde etmeden, kamuya açık bir şekilde düzeni bozmayacak koruma amaçlı hizmete açılması. Kesinlikle ticari bir amaç güdülmemektedir. Kamu hizmeti ile deniz kaplumbağalarının daha bilimsel bir çalışma yapılması konusunda bir ön çalışma düşünülmektedir.”