Vali endişeli... Sınırda göç dalgası başlıyor

Vali endişeli... Sınırda göç dalgası başlıyor

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, sınırda büyük bir göç dalgası yaşanabileceğini belirterek endişeli olduğu söyledi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan; Türkiye - Suriye sınırının Akçakale bölümüne yönelik yeni göç dalgası konusunda Şanlıurfa Valisi İzzetin Küçük ile yaptığı görüşmeyi anlattı. Vali İzzetin Küçük; yeni bir büyük göç dalgası yaşanabileceği endişesini dile getirirken, sığınmacıların gerekli tedbirlerin alınmasından sonra Türkiye'ye kabul edileceğini söyledi.

YPG'nin de içinde yer aldığı Burkan El Fırat Cephesi'nin IŞİD'in denetimindeki Tel Abyad'a yönelik geçtiğimiz hafta başlattığı kapsamlı harekat devam ederken, çatışmalardan etkilenen binlerce insan, Türkiye'ye geçmek için sınıra yığıldı. Yeni gelen mülteciler için yeni sığınma yeri yapılırken, bekleyenler için insani yardım yapılması isteniyor.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre, IŞİD'in denetiminde bulunan Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi karşısındaki Tel Abyad ilçesine yönelik YPG ve Burkan El Fırat Cephesi savaşçıları tarafından Rojava'nın Serêkaniyê kentinin batısı ile Kobani'nin doğu kesiminden başlatılan operasyonda yer yer şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalara ABD desteğindeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da destek veriyor.

 IŞİD'in Tel Abyad'daki stratejik noktalarına yönelik üç günden bu yana kapsamlı hava ve kara harekatı sürdürülüyor. Çatışma bölgesinden kaçan binlerce Arap, Kürt ve Türkmen Akçakale sınırına dayandı. Sınır hattına yığılan binlerce insan, Türkiye'ye geçmek için işaret bekliyor.

BOMBARDIMAN DEVAM EDİYOR

 Bölgede yaşananları Milliyet'e değerlendiren HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, çatışmalardan kaçan binlerce insanın sınır hattına ulaştığını ve ulaşmaya çalışan bir o kadar insanın da sınıra doğru hareket halinde olduğunu söyledi. Sınırda bekleyen insanların aç ve susuz olduğunu, yardım yapılması için vali İzzettin Küçük'le görüşme yaptığını ifade eden Ayhan, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine bağlı sınır mahallelerine yığılan binlerce Rojavalı Arap'ın içecek ve yiyecek bulamadığını söyledi.

 Ayhan, "Bombardıman devam ediyor. Çatışma bölgesinden kaçıp Türkiye'ye sığınmak isteyenler, bekliyor. Türkiye'ye geçmek için yola çıkan ailelere IŞİD izin vermiyor. Çok sayıda telefon aldık, insanlar karşıda çok zor durnumda. Sınır hattında binlerce insan bekliyor.

Sınırda bekleyen insanların Türkiye'ye alınması için vali ile görüştük. Vali İzettin Küçük bize, büyük bir göç dalgası yaşanabileceğini, bu nedenle bu aşamada alamayacaklarını, bu nedenle gerekli tedbirleri aldıktan sonra sığınmacıları alacaklarını belirtti"