Vatandaşın tarife zaferi !

Vatandaşın tarife zaferi !

Cep telefonu hattının tarifesi izni olmadan değiştirelin tüketici, davayı kazandı.

Zonguldak Devrek’te bir GSM şirketinin tarifesini izni olmadan değiştirdiği ve reklamlarda belirttiğinden daha yüksek bedel aldığı gerekçesiyle mağdur edildiğini iddia eden tüketici, yerel mahkeme ve Yargıtay kararıyla haklı bulundu.

Devrek Devlet Hastanesi Müdürü Orhan Küçük, 24 Nisan 2009’da numarasını başka bir cep telefonu operatörüne taşıyarak 55 lira karşılığında her yöne 10 bin dakika olan tarifeye geçti. Faturası geldiğinde vergilerle birlikte tarife tutarının 67 lira olduğunu fark eden Küçük’e, yaklaşık 4 ay sonra da konuşma süresinini 3 bin dakika ve 75 farklı numarayla sınırlandığı bildirildi.

15 Aralık 2009’da da “uygunsuz ve yoğun kullanım’’ gerekçesiyle hattı kapatılan Küçük, bütün faturalarını zamanında ödemesine karşın mağdur edildiği gerekçesiyle Devrek Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurdu.

Tarifeyi kullandığı 8 aylık sürede 55 lira yerine 67 lira ödediğinden aradaki 96 liralık farkın iadesi, hattının geri verilerek kullanıma açılması yönündeki talebi değerlendirilen Küçük’ü, hakem heyeti haklı buldu.

Bunun üzerine ilgili GSM operatörü de hakem heyetinin kararına Devrek 1. Asliye Hukuk Mahkemesine itirazda bulundu. Yapılan yargılama sonucunda mahkemeye heyeti, satıcının sözleşmeyi tüketici aleyhine dengesizliğe neden olacak şekilde değiştirmesinin yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.

Şirket avukatının davalanın hattı makul esaslara uygun olmayan şekilde kullanmasından dolayı kapatıldığını öne sürerek Yargıtay’a yerel mahkemenin kararını bozması için başvurdu. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını onadı.

“HAKLILIĞIM İSPATLANDI”

Küçük, hattını 1998’den itibaren kullandığını, 2009’da numarasını başka bir operatöre taşımasının ardından mağdur edilerek sevdiklerinin kendisine ulaşmasının engellendiğini söyledi.

Yakınları ve arkadaşları tarafından bilinen numarasının kapatılarak gasp edildiğini iddia eden Küçük, şunları kaydetti:

“Ciddi mağduriyetler yaşadım. Tarifemin kısıtlanmasının ardından hattım kapatılarak numaram da iade edilmedi. Sosyal çevrem ve iş hayatımla olan irtibatım kesilerek manevi olarak zarar gördüm. Bunun için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurdum. Lehimize karar verilmesinin ardından GSM firması konuyu mahkemeye taşıdı. Yerel mahkeme de tüketici lehinde karar verdi, Yargıtay’da bunu onadı. Tüketicilere bu karar örnek olsun. Herkes adalete güvensin ve hakkını arasın. Şimdi hattımın iade edilmesini ve görüşmeye açılmasını istiyorum. Ödediğim fatura farklarının yasal faiziyle ödenmesi için icra takipini de başlattım.’’  (AA)