''Vazgeçilmez ortak Erdoğan''

''Vazgeçilmez ortak Erdoğan''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert eleştiren İngiliz basını haber ve yorumlarını yumuşatmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde Guardian gazetesinin 'Avrupa'nın Erdoğan'a ihtiyacı var' analizinin ardından, bugün de Economist dergisi, Erdoğan'ın Avrupa Birliği için 'vazgeçilmez bir ortak' olduğunu yazdı.

İngiltere'de yayınlanan haftalık The Economist dergisinin bu haftaki sayısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başındaki Brüksel gezisini değerlendiren bir makale yer aldı.

“TÜRKİYE’NİN AB ADAYLIĞINDA ROLLER DEĞİŞTİ

Dergi, Erdoğan’ın gezisinde ana gündemin Türkiye'nin AB adaylığı olmadığını, Türk bakanların AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye olduğundan daha fazla ihtiyacı olduğunu söylediğini ve artık rollerin değiştiğini yazdı.

AK Parti’nin 1 Kasım'daki seçimde, Meclis'te çoğunluğu sağlamak için mücadele ettiğini vurgulayan Economist, Türk liderlerin uzun yıllardır Avrupa’yı rica eden taraf olarak ziyaret ettiklerini ve insan hakları konusunda olumsuz bir tutumla karşılaştıklarını ancak bugün Avrupa'nın mülteci krizini beceriksizce yönetmesi nedeniyle Erdoğan'ın fazlasıyla öne çıktığını vurguladı.

Erdoğan'ın Brüksel’de AB'den Türk vatandaşları için vize muafiyetinin yanı sıra ekonomik yardım ve enerji alanında işbirliği de istediğini belirten dergi, AB liderleri ve Erdoğan'ın bu görüşmelerin ardından, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde son 10 yılda başarılandan daha fazlasını elde edebileceklerinin mümkün olduğu yorumunu yaptı.

TÜRKİYE'NİN SINIRLARINI DAHA SIKI KONTROL ETMESİ KARŞILIĞINDA...

Economist, anlaşmanın koşullarının mültecilerin yerleştirilmelerine yönelik kapsamlı bir anlaşma ile Türkiye'nin sınırlarını daha sıkı kontrol etmesi karşılığında Avrupa'dan maddi destek alması olabileceğini vurguladı. Dergi, ancak bu durumun AB'nin Türkiye'yeNATO gibi yaklaşması riski taşıdığı, bunun da ortak çıkarlara dayalı stratejik bir müttefiklik ilişkisi anlamına geldiğini; oysa AB'nin, potansiyel bir üyesinin içindeki gelişmelere de ilgisi olmasının önemine dikkat çekti.