Vekilin oğluna bir kıyak iddiası daha

Vekilin oğluna bir kıyak iddiası daha

Şanlıurfa'da elektik dağıtım işinin ihalesiz olarak AK Partili vekilin oğluna verildiği iddia edildi.

Soma ve Ermenek’de yaşanan maden kazalarının ardından Türkiye’nin gündemine oturan “dayıbaşı sisteminin” bir benzerinin elektrik sektöründe de uygulandığı ortaya çıktı.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre AKP Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu’nun oğluna ait şirkete, Şanlıurfa 1. Organize Bölgesi’nin elektrik dağıtım işinin ihalesiz olarak verildiği belirlendi. Hiçbir elektrik üretimi olmayan şirketin, sanayi bölgesinin aylık 3 milyon lirayı bulan elektrik dağıtımını, komisyon karşılığında üstlenmesi dikkat çekti. AKP’li Eyüboğlu, geçtiğimiz yıl Ankara’da gerçekleştirdiği muhteşem bir düğün ile oğlunu evlendirmişti. Dolarların havada uçuştuğu düğün, siyasi çevrelerde eleştiri konusu olmuştu.

İHBAR MEKTUBUYLA ÇIKTI

Elektrikteki dayıbaşı sisteminin ayrıntıları şöyle: AKP’li vekilin “ballı elektrik” dağıtım işi, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bazı işletmelerin muhalefet partilerine yazdığı ihbar mektupları ile ortaya çıktı. Taraf’ın ulaştığı belgelere göre, mevcut enerji kanunları ile Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB), elektriği üretme ve satma yetkisi verildi. Bu kapsamda bazı OSB’ler kendi elektriklerini üretirken, fazla olan elektriği de üçüncü kişilere ücreti karşılığı satıyorlar. Şanlıurfa 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde ise elektrik alım işleminin AKP’li Vekil Seyit Eyyüpoğlu’nun oğluna ait Eyyüpoğlu Elektrik ve Mühendislik Ltd. şirketinden alınması kararlaştırıldı. Ve 2011 yılında OSB yönetimi ile şirket arasında bir yıllık elektrik alım sözleşmesi imzalandı. Sözleşme her yıl yenilendi ve OSB’nin tüm elektrik ihtiyacının, vekilin oğlunun şirketi üzerinden karşılanması sağlandı.

3 MİLYON TL’LİK TAHSİLAT

Şirket ile OSB yönetimi arasında imzalanan sözleşmeye göre, vekilin oğluna ait şirketin hiçbir elektrik üretimi bulunmuyor. Şirket, devletten aldığı elektriği özel sektöre devrederek, aradan komisyon alıyor. Dağıtım işinde de devletin mevcut yatırımları kullanılıyor. Dağıtım bedeli ise aylık olarak değişmekle birlikte 3 milyon lirayı buluyor. Örneğin, şirket Temmuz ayı için 2.9 milyon liralık bir fatura düzenledi.