VW sahipleri büyük davaya hazırlanıyor !

VW sahipleri büyük davaya hazırlanıyor !

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı HASAN Atak, VW araç sahiplerine önemli bir uyarıda bulundu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı HASAN Atak, Volkswagen (VW) ile aynı ayıplı dizel motorları kullanan ve EURO 5 emisyonu kategorisinde 2008 ile 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda araç sahiplerinin, istedikleri zaman bu araçların "bedellerinin iadesi", "ayıpsız misliyle değiştirilmesi" gibi davaları açabileceğini belirtti.

Atak, yazılı açıklamasında, ABD'de emisyon ölçümlerini olduğundan düşük göstermek için hile yaptığı ortaya çıkan Volkswagen'in (VW) dünya çapında 11 milyon araca özel bir hileli yazılım yükleyerek çevre kirliliğinin azaltılması için çok önemli olan emisyon ölçümlerini, olduğundan düşük gösterdiğinin ortaya çıktığını anımsattı.

Türkiye'de egzoz emisyon ölçümü konusunda birçok firmanın yetki alabildiğine dikkati çeken Atak, "Bu yetkiye sahip en büyük kuruluş, aynı zamanda araç muayenesi için tek yetkili firma olan TÜVTÜRK'tür. TÜVTÜRK'ün ortakları arasında ise VW grubu araçların Türkiye distribütörü de bulunmaktadır. TÜVTÜRK'ten yapılan açıklamada, mevcut skandal, kendilerinin yetkili olduğu periyodik muayeneleri değil araçların ilk ithaline yönelik izinlerin alınmasıyla (homologasyon) ilgili testleri içermektedir. TÜDEF olarak evrensel insan haklarından olan Çevre Hakkı ve yine evrensel tüketici haklarından olan Ekonomik Çıkarlarının Korunması yanı sıra Sağlıklı Bir Çevrede Yaşam Hakkı doğrultusunda başta Çevre ve Şehircilik, Gümrük ve Ticaret ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları olmak üzere tüm ilgilileri ve hükümeti göreve çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Atak, "VW ile aynı ayıplı dizel motorları kullanan ve EURO 5 emisyonu kategorisinde 2008 ile 2014 yılları arasında üretilen Audi, Seat, Skoda araç sahipleri tüketici hakları doğrultusunda, tüketici hukukuna göre 'hileyle gizlenmiş ayıp' kapsamında zaman aşımı olmadığını anımsatmakta yarar görüyoruz. Buna göre yurttaşlarımız istedikleri zaman bu araçların 'bedellerinin iadesi', "ayıpsız misliyle değiştirilmesi' gibi davaları açabilecek" görüşünü paylaştı.

TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak, Federasyonun, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile verilen "bir seri ayıplı malın toplatılması davası açma" yetkisini kullanarak, sürece müdahil olacağını da bildirdi.